Medicină funcțională, Tiroidita Hashimoto, Vitamine și minerale

De ce deficitul de fier agravează problemele tiroidiene?

Autor:
1 comentariu
Timp citire aprox: 4 minute

Fierul, alături de iod, seleniu și zinc, este un mineral foarte important pentru tiroidă. Iar deficitul de fier se asociază adesea cu deficit de hormoni tiroidieni. De aceea, numeroși pacienți cu hipotiroidism sunt expuși riscului de a avea un nivel scăzut al fierului. De ce apare deficitul de fier în hipotiroidism? Care sunt consecințele? Și care sunt semnalele de alarmă?

Vezi toate articolele despre:
anemiedeficit de fierfierhormoni tiroidienilipsa de fiermedicină funcționalătiroidă

Deficitul de fier este foarte frecvent întâlnit în rândul persoanelor cu hipotiroidism. Printre multiplele funcții, fierul este necesar pentru formarea hormonilor tiroidieni. Enzima care transformă iodura de iod astfel încât să se combine cu tirozina și a forma hormoni tiroidieni este dependentă de fier. Fierul este de asemenea necesar în conversia hormonilor T4-T3.

Statisticile arată că peste jumătate dintre pacienții cu disfuncție tiroidiană au un nivel scăzut de fier. De ce? Persoanele cu hipotiroidism suferă de hipoaciditate gastrică, adică au un nivel scăzut de acid gastric. Or, acidul gastric este esențial în absorbția mineralelor, cum ar fi fierul, calciul, magneziul și zincul. O activitate scăzută a tiroidei poate să ducă la malabsorbția fierului, precum și a altor nutrienți. Cele mai expuse deficitului de fier sunt femeile cu hipotiroidism, ca urmare a pierderilor mari de fier provocate de menstruație.

Simptome ale hipotiroidismului și deficitului de iod

Deficitul de fier provoacă o serie de simptome foarte asemănătoare cu cele ale hipotiroidismului, ceea ce complică stabilirea unui diagnostic corect.

  • Oboseală cronică
  • Stare de slăbiciune generală
  • Piele palidă
  • Dificultăți de respirație
  • Amețeli, mai ales în caz de efort fizic intens
  • Poftă de băuturi reci sau chiar de a ronțăi gheață
  • Mâini și picioare reci
  • Păr și unghii fragile
  • Dureri de cap
  • Anxietate, depresie, tulburări de memorie și concentrare
  • Palpitații

Când aceste simptome se manifestă în cazul pacienților cu hipotiroidism, mai ales dacă aceștia se află sub terapie de substituire cu hormoni tiroidieni, îi pot face să creadă că tratamentul nu este suficient sau nu funcționează. Iată de ce persoanele cu hipotiroidism trebuie să facă periodic analize pentru depistarea nivelului de fier.

Ce teste de sânge sunt necesare?

Mare atenție! O simplă hemoleucogramă nu este suficientă pentru a face diferența între hipotiroidism și deficit de fier. Nivelul hemoglobinei serice poate fi normal, dar alți parametri privind statusul fierului în organism să fie modificați. De aceea, pentru un diagnostic corect sunt necesare următoarele teste de sânge:

  • Feritin (fierul depozitat intracelular)
  • CTLF (capacitatea totală de legare a fierului)
  • Transferina
  • Coeficientul de saturație al transferinei

În momentul în care rezultatele scot la iveală niveluri sub limita normală, apare întrebarea dacă este nevoie sau nu de suplimentare cu fier în cazul pacienților cu hipotiroidism.

Cum se asigură necesarul de fier?

Potrivit specialiștilor în medicină funcțională, suplimentarea cu fier nu este recomandată persoanelor cu hipotiroidism. În primul rând, din cauza lipsei de acid gastric, fierul nu poate fi absorbit corespunzător. Apoi, foarte multe forme de fier disponibile în suplimente nu se absorb bine în organism. Fierul este un pro-oxidant puternic, iar organismul reacționează prin mecanisme care împiedică eliberarea fierului liber (forma heme). În situații în care există un stres oxidativ crescut și activitate crescută a radicalilor liberi, celulele sunt programate să degradeze rapid forma heme, pentru a preveni fierul liber să intre în circulație. Suplimentarea cu fier poate să amplifice această activitate pro-oxidantă, mai ales când fierul nu este legat de proteine, așa cum este atunci când provine din alimente. Așadar, la persoanele cu hipotiroidism, care au oricum un anumit nivel de stres oxidativ, suplimentarea cu fier va crește pro-oxidarea.

În acest caz, persoanele cu hipotiroidism au nevoie de forme de fier care pot fi metabolizate corect de organism și de tiroidă, cum sunt cele din surse alimentare.

Top alimente bogate în fier

O dietă echilibrată și variată, în care sunt incluse mai ales alimente integrale, naturale, neprocesate industrial, asigură de obicei o bună cantitate din necesarul de fier. Surse bune de fier sunt: carnea de vită, păsări (crescute în aer liber și hrănite cu iarbă și furaje naturale), ficat, ouă ecologice, produse lactate, fructe și legume (de sezon și pe cât posibil fără chimicale).

Foarte importantă este asocierea unor alimente astfel încât organismul să absoarbă mai bine fierul. Vitamina C este esențială pentru facilitarea absorbției fierului la nivel digestiv. De aceea este ideal ca alimentele bogate în vitamina C, cum ar fi citricele, să fie asociate cu alimente bogate în fier (carne, ficat, fasole albă, linte, spanac, sardine).

Includeți în alimentație unele dintre aceste surse excelente de vitamina C: ardei gras, varză, broccoli, pătrunjel, kiwi, portocale, lămâi, afine și alte fructe de pădure.

Cât despre fier, acesta se găsește cu precădere în:

  • ficat de vită – 9,5 mg/100 g;
  • fasole albă – 6,6 mg/1 ceașcă fasole fiartă;
  • linte – 6,5 mg/1 ceașcă;
  • spanac – 6,4 mg/1 ceașcă;
  • fasole roșie – 5,2 mg/1 ceașcă;
  • năut – 4,7 mg/1 ceașcă;
  • rață – 3,7 mg/1 jumătate de piept;
  • sardine – 2,7 mg/conservă;
  • carne de vită hrănită cu iarbă – 2 mg/85 g;
  • carne de miel – 1 mg/85 g;
  • melasă neagră – 0,9 mg/1 lingură;
  • semințe de dovleac – 0,5 mg/1/4 ceașcă.

Pe lângă asigurarea necesarului de fier, persoanele cu hipotiroidism nu trebuie să uite de suplimentarea cu vitamina D și vitamina B12. Aceste vitamine le lipsesc foarte frecvent pacienților hipotiroidieni.

De ce trebuie compensat deficitul de fier?

Când fierul este scăzut se menține o producție insuficientă de hormoni tiroidieni, chiar dacă pacienții urmează terapie de substituție hormonală. În aceste condiții, hipotiroidismul continuă să își manifeste simptomele, care sunt agravate de lipsa fierului. Iată doar câteva exemple.

Fierul este necesar pentru creșterea sănătoasă a părului, iar lipsa de fier poate fi una dintre cauzele principale ale căderii părului la pacienții cu hipotiroidism sau boala Hashimoto. Asigurarea unui nivel optim de fier și reechilibrarea funcției tiroidiene sunt importante deopotrivă pentru a avea un păr sănătos și frumos.

Din cauza deficitului de fier, pacienții hipotiroidieni nu-și pot reduce greutatea corporală chiar dacă țin dietă. De ce? Acest lucru se află în strânsă legătură cu interacțiunea dintre fier și hormonul tiroidian. Așadar, atunci când fierul este scăzut, funcția tiroidiană este de asemenea deficitară. Se intră într-un cerc vicios: lipsă de fier – tiroidă „leneșă” – metabolism „leneș” – creștere în  greutate. Despre alte motive pentru care nu slăbești chiar dacă ești la dietă poți citi aici.

Tot deficitul de fier este responsabil pentru declanșarea și înmulțirea atacurilor de panică pe care le pot experimenta pacienții hipotiroidieni. Descoperă aici soluții naturale recomandate atât pentru combaterea anxietății, cât și pentru echilibrarea tiroidei.

Rețineți!

Un pas important în reglarea funcției tiroidiene și a absorbției nutrienților îl reprezintă sănătatea intestinului. Iar pentru aceasta este esențial microbiomul intestinal. Ce legătură există între tiroidă și microbiomul intestinal? Una foarte strânsă, potrivit medicinei funcționale. Bolile tiroidiene se asociază cu o disfuncție digestivă numită sindromul intestinului permeabil („leaky gut”). Din cauza permeabilității intestinale, anumite proteine greu digerabile, cum ar fi glutenul, trec de bariera intestinală și ajung în sânge, provocând inflamație în tot corpul, inclusiv la nivelul glandei tiroide. Probioticele – bacteriile bune care intră în alcătuirea microbiomului intestinal – sunt aliatul nr. 1 pentru însănătoșirea intestinului, dar și a tiroidei. În acest scop, consumați alimente bogate în probiotice (sana, chefir, varză murată) și faceți o cură cu un supliment pe bază de prebiotice și probiotice.

Surse:

www.restartmed.com/hypothyroidism-iron-deficiency/

draxe.com/iron-deficiency/

www.metabolicenergy.net/nutrienti-cheie-in-afectiuni-tiroidiene/

Dr. Amy Myers, „Soluții contra autoimunității”, Editura Paralela 45, 2016

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

1 comentariu. Leave new

  • Ionescu Ana
    20 martie 2024 12:37

    Totul este clar,esti surprins de legatura dintre o alimentatie necorespunzatoare care produce dereglari in functionarea organelor.este ca un Domino cade o piesa, urmeaza si celelalte Extaordinar!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
anemiedeficit de fierfierhormoni tiroidienilipsa de fiermedicină funcționalătiroidă
Articolul anterior
Ce atitudine adoptăm în cazul virozelor respiratorii?
Articolul următor
De ce este important magneziul?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăTiroidita HashimotoVitamine și minerale

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: