Curiozități, Remedii naturale

Ești ținta preferată a țânțarilor? Iată cum calmezi imediat înțepăturile!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
mușețeloțet din cidru de merepieleremedii din planteRemedii răceală și gripăUleiuri esențiale

Te numeri printre victimele preferate ale nesuferiților țânțari? Trebuie să știi că doar femelele-țânțar te pot înțepa, fiindcă ele sunt hematofage, adică se hrănesc cu sânge (uman sau animal), în timp ce masculii își procură nutrienții din plante. Pe locurile unde țânțarul extrage sânge rămân zone iritate, umflate, roșii și o senzație sâcâitoare de mâncărime care poate dura câteva zile. Dar înțepăturile de țânțar, mai mult decât un disconfort trecător, pot fi un real pericol pentru sănătatea oamenilor. Anumite specii sunt vectorii unui număr mare de boli infecțioase: virusul West Nile, virusul Zika, febra galbenă, malaria, febra Dengue, Chikungunya și alte virusuri care cauzează diverse forme de encefalite. Din fericire, în Europa există un risc minim de epidemii cu aceste virusuri care fac ravagii în Africa, America de Sud, unele regiuni din Asia. În țara noastră, se înregistrează anual cazuri de meningită West Nile transmisă prin înțepătura țânțarului tigru.

Dincolo de aceste pericole majore, care rămân totuși la nivelul unor focare izolate, ce facem cu neplăcutele ciupituri? Pentru a calma imediat usturimea și senzația de mâncărime, încearcă următoarele remedii naturale recomandate de unii dintre cei mai renumiți specialiști în medicină integrativă din SUA: dr. Josh Axe, fondatorul www.draxe.com, cu peste 11 milioane de vizitatori lunar, și dr. Suzy Cohen, desemnată „cel mai de încredere farmacist al Americii”.

Ceai de mușețel

O compresă sau un plic rece cu ceai de mușețel pusă pe locul unei înțepături de albină sau de țânțar calmează imediat inflamația. Mușețelul este utilizat ca tratament local pentru multe probleme ale pielii: iritații, acnee, eczeme. Aceasta pentru că florile de mușețel conțin substanțe antiseptice, antioxidante și antiinflamatoare. Un alt remediu reconfortant pentru înțepăturile de țânțari recomandat de dr. Axe este ceaiul alb. Într-adevăr, ceaiul alb este mai puțin accesibil decât mușețelul, dar cu aceleași proprietăți calmante.

Hamamelis

Extractul din hamamelis, floarea unui arbust nord-american, este recunoscut pentru efectul de atenuare a petelor cauzate de acnee sau de soare. Deoarece ajută la accelerarea procesului de vindecare, apa de hamamelis poate fi folosită și în cazul înțepăturilor de țânțari, susține dr. Axe. Hamamelisul are efect astringent datorită taninului pe care îl conține. Acest tanin contribuie la reducerea umflăturilor și eliminarea bacteriilor în timpul vindecării țesutului cutanat. Apa de hamamelis se aplică direct pe piele, prin tamponare. Este și mai eficientă atunci când se combină cu bicarbonat de sodiu, formând o pastă care se aplică pe locul ciupiturii.

Uleiuri esențiale

Un studiu publicat în Journal of the American Mosquito Control Association (2016) a testat diverse uleiuri esențiale împotriva ciupiturilor de țânțari. Uleiurile de citrice s-au dovedit cele mai eficiente comparativ cu repelenții de sinteză. Loțiunile pe bază de ulei esențial au arătat un grad de protecție de 90% împotriva țânțarilor, într-un interval de 4 ore. Alte uleiuri esențiale care le displac profund țânțarilor sunt uleiul de mentă, de eucalipt, de lămâiță, de ylang-ylang și de levănțică. Atenție! Uleiurile esențiale pot provoca iritații și nu se aplică în stare pură pe piele! Se dizolvă câteva picături de ulei esențial într-o linguriță din ulei de cocos sau ulei de măsline și apoi se aplică pe piele.

Făină de ovăz

Cu o îndelungată reputație în menținerea frumuseții pielii, făina de ovăz este și o modalitate excelentă de a calma mâncărimea provocată de înțepăturile de țânțari, precizează dr. Suzy Cohen. Făina de ovăz poate fi regăsită frecvent printre ingredientele unor produse naturale de îngrijire cum ar săpunuri, șampoane, geluri și creme hidratante. Ovăzul este folosit ca agent hidratant, deoarece conține substanțe emoliente, dar și ca antioxidant, datorită unor substanțe polifenolice numite avenantramide. Acestea reduc inflamația care provoacă senzația de mâncărime și fac pielea mătăsoasă. De aceea, făina de ovăz a fost folosită de mult timp pentru numeroase afecțiuni ale pielii, inclusiv eczeme și dermatită atopică. Iată cum vă puteți prepara propriile remedii pe bază de ovăz. Pentru baie: adăugați în apă câteva linguri de făină de ovăz și câteva picături de ulei esențial de mușețel. Pentru înțepături de țânțari: preparați o pastă din făină de ovăz și ceai de mușețel, aplicați pe ciupituri și îndepărtați cu apă călduță după 15 minute.

Cărbune activat

În tratamente externe, cărbunele activat este utilizat cu succes pentru atenuarea acneei și atenuarea disconfortului în erupții cutanate sau înțepături de insecte. Dr. Suzy Cohen recomandă următoarea rețetă: amestecați o linguriță de cărbune activat cu o jumătate de lingură de ulei de cocos și tamponați zona afectată. Aplicați periodic până când senzația de mâncărime dispare.

Oțet de mere

Un alt remediu foarte bun este oțetul de mere sau oțetul de vin alb. Amestecați în părți egale apă cu oțet și tamponați zona afectată cu această soluție. Mâncărimea se calmează imediat, iar umflătura se reduce.
Pe lângă aceste remedii trebuie să mai țineți cont de faptul că țânțarii își aleg victimele și după mirosul degajat de corp, dioxidul de carbon și alte substanțe chimice existente în aerul expirat, transpirație. Se pare că vitamina B1 eliminată prin transpirație nu este deloc pe placul țânțarilor, iar persoanele care beneficiază de un nivel bun al acestei vitamine sunt ferite de înțepături.

Surse:

  • draxe.com/home-remedies-for-mosquito-bites/
  • suzycohen.com/articles/remedies-for-bug-bites/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
mușețeloțet din cidru de merepieleremedii din planteRemedii răceală și gripăUleiuri esențiale
Articolul anterior
Remedii naturale în caz de laringită
Articolul următor
Pătlagina și psylliumul


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
CuriozitățiRemedii naturale

Te-ar putea interesa și: