80% din imunitatea organismului este concentrată la nivel intestinal, iar echilibrul florei intestinale este deosebit de important pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului imunitar. Cercetări recente au demonstrat reacţia imunitară a organismului la peptide şi proteine, macromolecule care ajung în fluxul sanguin din cavitatea intestinală în cazul sindromului de intestin permeabil. În organism, acestea sunt percepute ca substanțe alergene şi se declanşează producţia de anticorpi IgA şi IgM ca măsură de apărare.
Care este rolul mucoasei intestinale?
Mucoasele care acoperă cavităţile organismului au un dublu rol protector: mecanic şi imunitar. Ele protejează mediul intern al organismului de agenţii externi cu potenţial patogen. Stratul de mucus intact nu permite agenţilor patogeni să intre în organism şi îi elimină împreună cu celelalte reziduuri. Mucoasa are de asemenea capacitatea de a secreta anticorpi, mai ales anticorpi IgA şi într-o mai mică măsură anticorpi IgM şi IgG. Aceştia au capacitatea de a forma o barieră capabilă să recunoască şi să proceseze antigenii (proteinele).
Aceşti anticorpi sunt formaţi în interiorul plasmacitelor şi ajung la maturitate în ţesutul limfatic. O mucoasă intestinală sănătoasă conţine un nivel corespunzător de anticorpi, care recunosc şi procesează antigenii din proteinele alimentare consumate, precum şi din bacteriile şi ciupercile intestinale.
Bine de ştiut!
Chiar dacă mucoasa intestinală formează o barieră intactă, 2% din antigeni trec prin mucoasă şi ajung în circulaţia sanguină.
Când mucoasa este infectată cu un agent patogen, nivelul anticorpilor IgA creşte. Pe măsură ce infecţia depăşeşte capacitatea de apărare a mucoasei, intestinul devine tot mai permeabil şi tot mai mulţi antigeni trec în circulaţia sanguină, ceea ce provoacă o reacţie alergică sau una inflamatorie. Fără un ajutor din exterior, răspunsul imunitar al mucoasei slăbeşte sau este chiar suprimat. În timp, mucoasa îşi pierde capacitatea de a recunoaşte şi procesa antigenii. Pătrunderea antigenilor în fluxul sanguin poate duce la suprastimularea imunităţii umorale şi, în consecinţă, la neutralizarea sistemului hormonal imunitar.
Rolul critic al barierei intestinale
Menţinerea sănătăţii organismului nu este posibilă în lipsa integrităţii mucoasei intestinale. Mucoasa – prima linie de apărare imunitară a organismului – cuprinde toate interfaţele între mediul intern şi mediul extern al organismului. Această mucoasă are rolul de a lăsa substanţele benefice să intre în fluxul sanguin şi de a le opri pe cele nocive.
Menţinerea sănătăţii mucoasei intestinale poate preveni sau poate ameliora impactul unor afecţiuni ca astm, artrită, alergii alimentare, ulcere, boala Crohn, colita ulcerativă, boala celiacă, afecţiuni autoimune, alcoolism, oboseală cronică, dureri articulare, migrene, diaree, infecţii parazitare, disbioză, candida, scleroză multiplă şi diabet, boli care pot apărea ca urmare a pătrunderii substanţelor nocive prin peretele intestinal.
Fiind prima linie de apărare a sistemului imunitar, mucoasa tractului intestinal este expusă la o multitudine de antigeni, patogeni, dezechilibre ale neurotransmiţătorilor, toxine etc. Agresat în permanenţă, tractul intestinal poate deveni permeabil, permiţând trecerea proteinelor şi a peptidelor în fluxul sanguin. Sindromul intestinului permeabil este precursorul multor afecţiuni autoimune, de la diabet de tip I la lupus, scleroză multiplă şi hipotiroidism autoimun. De asemenea, poate duce la apariţia disfuncţiilor neurologice asociate cu intoleranţa la gluten, boala celiacă, autism şi ADHD.
De ce se inflamează mucoasa intestinală?
Inflamaţia erodează bariera reprezentată de mucoasa intestinală. O mucoasă intactă este indispensabilă în prevenirea infecţiilor şi a îmbolnăvirilor nu numai pentru că acţionează ca o barieră ce nu permite trecerea substanţelor nocive, ci şi pentru că este, în acelaşi timp, şi o componentă funcţională a sistemului imunitar.
O mucoasă sănătoasă produce cantităţi adecvate de anticorpi, proteine eliberate pentru a neutraliza corpurile străine care au intrat în organism. Anticorpii produşi de mucoasă sunt cunoscuţi sub numele de imunoglobuline, imunoglobulina A (IgA) fiind produsă în cea mai mare cantitate. Imoglobulina A recunoaşte toate proteinele provenite din alimentaţie. Când nivelul de IgA este normal, proteinele alimentare sunt procesate eficient şi, ca urmare, potenţialul lor de a provoca reacţii adverse, inclusiv alergii, este redus.
Bine de ştiut!
Imunoglobulina A reprezintă 75-90% din anticorpii eliberaţi de membrana mucoasă prin celulele sale (imunocite). Toţi aceşti anticorpi recunosc şi neutralizează patogeni frecvent întâlniţi (bacterii, ciuperci, paraziţi, virusuri).