Detoxifiere și slăbire, Nutriție și dietă

5 soluții DETOX și beneficiile lor

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
detoxifiereenergieficatinflamațieintestinobosealăpieleSlăbire și menținerea greutății

Muncești din greu în fiecare zi, iar seara ajungi acasă fără niciun strop de energie? În ultimul timp consumi tot mai multă cafea și mai multe dulciuri pentru a te putea menține pe linia de plutire? Toate acestea însă îți fac mai mult rău decât bine. În realitate, starea de oboseală și lipsa de energie pot fi rezultatul acumulării excesive de toxine în organism. Ce te-ar putea ajuta? O cură de detoxifiere! Această metodă naturală de terapie stimulează energia și buna dispoziție, crește imunitatea, luptă împotriva inflamației, susține digestia, curăță ficatul și îmbunătățește vizibil aspectul pielii.

Detoxifierea este una dintre cele mai utilizate terapii naturale pe plan mondial. Un amplu studiu publicat în 2011 în Journal of Alternative and Complementary Medicine a evaluat utilizarea metodelor de detoxifiere în practica medicală a peste 190 de medici naturopați din SUA. Dintre aceștia, 92% au raportat că prescriu terapii de detoxifiere și mai mult de 75% utilizează diverse băuturi detox pentru a trata pacienți cu sindrom de oboseală cronică, tulburări gastrointestinale, boli autoimune.

Cura DETOX, primul ajutor în caz de oboseală

Când auzim cuvântul „detoxifiere”, imediat ne ducem cu gândul la un regim restrictiv care presupune o perioadă de post sau consumul unor alimente speciale. Nu întotdeauna este cazul să se întâmple așa. Cea mai simplă metodă de detoxifiere se bazează pe consumul așa-numitelor băuturi detox. Există o serie de fructe, legume și plante aromatice, care stimulează detoxifierea, oferind în același timp vitamine și minerale care mențin organismul în stare normală de funcționare. Pe lângă eliminarea toxinelor din organism, cura detox are și efect de vindecare a intestinelor, care reprezintă centrul sănătății optime, al imunității puternice și vitalității.

De ce avem nevoie de detoxifiere? În fiecare zi suntem expuși la factori poluanți din mediul înconjurător, chimicale din alimente, metale grele, pesticide și alte substanțe nocive. Inhalăm, înghițim sau venim în contact cu aceste toxine, pe care organismul nu le poate elimina în totalitate și atunci se depun în țesuturi și celule. Acumularea toxinelor în organism poate fi implicată în apariția unor forme de cancer, în unele cazuri de infertilitate, în dezechilibre metabolice, precum și în unele tulburări de natură psihologică. Băuturile detoxifiante ajută la prevenirea acumulării toxinelor. Așadar, detoxifierea este esențială pentru a acționa înainte ca toxinele să determine probleme majore de sănătate.

Când organismul are nevoie de detoxifiere, el trimite anumite semnale precum:

  • Constipație;
  • Balonare;
  • Dureri de cap;
  • Oboseală;
  • Dureri articulare;
  • Grețuri;
  • Grăsime abdominală;
  • Boli de piele;
  • Poftă de dulce;
  • Respirație urât mirositoare;
  • Schimbări bruște de dispoziție.

infografie-detoxifiere

5 beneficii majore ale detoxifierii

1. Eliminarea toxinelor din corp și curățarea ficatului

Toxinele acumulate în țesuturi și celule afectează funcția sistemului imunitar, metabolismul și starea de spirit. De fapt, simptomele neplăcute (oboseală, extenuare, indispoziție, migrene) pe care le acuză persoane sănătoase, fără a fi diagnosticate cu o boală, pot avea legătură cu acumularea de toxine.

Un studiu publicat în Alternative Therapies in Health and Medicine (2000) a demonstrat că un program de detoxifiere de doar 7 zile poate îmbunătăți considerabil starea de bine și nivelul de energie. Ca urmare a detoxifierii, a existat o creștere cu 23% a capacității de detoxifiere a ficatului, ceea ce indică îmbunătățirea funcției hepatice.

2. Îmbunătățirea digestiei și reducerea inflamației

Dacă pentru o perioadă vom avea grijă ca micul dejun să fie dedicat detoxifierii, sistemul nostru digestiv va avea toate șansele să se echilibreze și să funcționeze corect. Or, un intestin sănătos asigură funcționarea normală a sistemului imunitar și reducerea inflamației. Unele dintre cele mai eficiente plante detoxifiante și antiinflamatoare sunt semințele de in și psyllium. Potrivit Comisiei Europene de Studiere a Plantelor Medicinale (ESCOP), semințele de in și psyllium au proprietăți de reglare a tranzitului intestinal, iar odată ce ajung în intestin absorb apă și substanțe toxice, care sunt eliminate prin stimularea peristaltismului intestinal.

3. Pierderea kilogramelor în plus

Cura de detoxifiere este ideală pentru stimularea metabolismului și pierderea kilogramelor suplimentare, dar cu avantajul menținerii sau chiar creșterii nivelului de energie. Unele fructe, în special grapefruit-ul, precum și ghimbirul, turmericul se pretează cel mai bine în acest scop, deoarece conțin enzime speciale care ajută organismul să ardă caloriile în exces și zahărul, promovând astfel accelerarea metabolismului și reducerea greutății corporale.

Un studiu publicat în Journal of Chiropractic Medicine (2013) a evaluat efectele unui program de detoxifiere de 21 de zile. Participanții au consumat fructe și legume proaspete sau congelate, carbohidrați cu indice glicemic scăzut, proteine și cel puțin 2 litri de apă pe zi. După finalul curei detox, voluntarii au raportat o pierdere în greutate, în medie, cu 5 kilograme și reducerea valorii colesterolului total și a colesterolului „rău” (LDL-colesterol).

4. Creșterea energiei și a puterii de concentrare

Dacă seara te doboară oboseala chiar și în zilele când nu depui cine știe ce efort, dacă îți lipsește energia și cheful de viață, dacă vrei să te concentrezi mai ușor la sarcinile de serviciu, atunci în mod clar ai nevoie de o cură de detoxifiere cu superalimente verzi. Datorită proprietăților energizante, antioxidante și antiinflamatoare, această cură este indicată în stări de oboseală, astenie, stres cronic.

5. Îmbunătățirea aspectului pielii

Prin eliminarea toxinelor din organism și reducerea inflamației, procesul de detoxifiere este un ajutor de nădejde pentru sănătatea pielii și combaterea îmbătrânirii precoce. Pielea este unul dintre cele mai afectate organe atunci când suntem expuși la poluare, substanțe chimice, metale grele. Acumularea acestor toxine în țesutul cutanat grăbește apariția ridurilor, a petelor pigmentare, a deshidratării și a altor semne ale îmbătrânirii.

Surse:

  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3239317/
  • draxe.com/detox-drinks/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18075624
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10895516
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3610947/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
detoxifiereenergieficatinflamațieintestinobosealăpieleSlăbire și menținerea greutății
Articolul anterior
Obezitatea îți „îmbătrânește” creierul
Articolul următor
De ce merele își schimbă culoarea după ce le tăiem?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Detoxifiere și slăbireNutriție și dietă

Te-ar putea interesa și: