Nutriție și dietă, Sănătate

Ți-e poftă de ceva sărat? Sau poate de ceva dulce? Știi ce ascund aceste pofte?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 7 minute

Vi s-a întâmplat vreodată să vi se facă o poftă incontrolabilă de… ceva? Dacă ați mâncat ceva sărat, să aveți imediat pofta de dulce sau după ce ați mâncat dulce să aveți poftă de sărat. Vă sună cumva cunoscut? În articolul următor vom afla împreună de ce avem pofte și, mai ales, ce ascund aceste pofte.

Vezi toate articolele despre:
Nutrițiepofte alimentareprobioticeProbiotice și prebioticeSlăbire și menținerea greutății

Probabil că tuturor ne-ar plăcea ca în momentul în care mâncăm ceva gustos, dar nesănătos, această poftă să înlocuiască din punct de vedere nutrițional legumele, frunzele verzi și tot ce este sănătos. Să mâncăm o shaorma cu de toate sau o prăjitură cu ciocolată și să avem aceleași beneficii ca și când am mânca o salată nu este posibil, dar ce putem face este să identificăm ce se ascunde în spatele unei pofte de neoprit.

Dacă am sta să ne ascultăm corpul, ne-am da seama că el ne spune în fiecare clipă de ce are nevoie pentru a funcționa în parametri normali. Însă, de cele mai multe ori, nu îl ascultăm pe el, ci ne ascultăm creierul, care având nevoie de atenție în fiecare clipă, ne dictează pofte cu care să îl hrănim, pentru a fi fericit, dar doar în aparență. Aceste pofte sunt de fapt asociate cu un deficit de nutrienți, iar dacă sunt satisfăcute, ne hrănesc nevoia temporară și imediată a dispoziției, însă nu rezolvă și sursa problemei de sănătate.  

Ce ascund poftele alimentare, cum putem să înlocuim alimentele care ne plac atât de mult, dar sunt nesănătoase, cu variante nutritive? Aflăm în continuare.

1. Pofta de mâncare sărată

Ce indică pofta de mâncare sărată? Dacă vă este poftă de mâncare sărată, acest lucru poate însemna pe de-o parte că aveți un deficit de minerale sau, pe de altă parte, că suferiți de o boală suprarenală. Acest lucru se produce deoarece organismul are lipsă de nutrienți esențiali, ceea ce conduce la dezechilibre chimice care modifică pH-ul țesuturilor. Mai mult, creșterea inflamației poate perturba și crea dezechilibre hormonale asupra hormonului suprarenal aldosteron care modifică vâscozitatea fluidelor, ducând la scăderea tensiunii arteriale și la eliberarea slabă a sucurilor digestive.

Pofta de mâncare sărată mai poate indica următoarele probleme:

  • Deshidratare – corpul nostru are nevoie de lichide pentru a fi sănătos, motiv pentru care, în momentul când acestea sunt în cantitate prea mică, începe să se manifeste pofta de sare.
  • Dezechilibru electrolitic – funcționarea normală a organismului este determinată și de mineralele vitale prezente în lichidele din interiorul nostru. Un astfel de mineral sau electrolit este sodiul din sarea de masă pe care o consumăm zi de zi, iar dacă acesta nu este echilibrat, vom întâmpina simptome neplăcute, precum: dureri de cap, greață sau vărsături, oboseală sau energie scăzută etc.
  • Stres – pofta de sare poate să fie o modalitate prin care corpul să regleze nivelul ridicat de stres. Cercetările au arătat că un nivel ridicat de sodiu determină eliberarea unui nivel mai scăzut de cortizol, hormonul care ajută la reglarea tensiunii arteriale și a răspunsului corpului la stres.
  • Sindromul Bartter – persoanele care au această afecțiune nu pot să absoarbă sodiul, deoarece îl elimină prin urină. Acest lucru este cauzat de o disfuncție a rinichilor prezentă încă de la naștere, motiv pentru care există tendința permanentă de a consuma alimente sărate.
  • Sarcina – Ținând cont de faptul că la începutul sarcinii, femeile trec printr-o perioadă în care au stări de vomă și diaree, nivelul lor de hidratare este unul scăzut. De aceea, o hidratare corespunzătoare este recomandată.
  • Sindromul premenstrual – pentru unele femei, zilele de dinaintea menstruației sunt acompaniate și de diverse pofte alimentare, cu precădere pofta de sărat sau de dulce, pe lângă binecunoscutele schimbări de dispoziție, stări de nervozitate etc.

Ce este de făcut atunci când pofta de sărat este de necontrolat?

Atunci când aveți poftă de ceva sărat, încercați să consumați diverse surse de oligominerale, ce pot fi obținute dintr-o alimentație echilibrată. Câteva dintre acestea sunt:

  • Supă de oase – este o sursă foarte bună de minerale: calciu, magneziu, sulf, siliciu și fosfor, pe care corpul le poate absorbi cu ușurință. Acestea sunt utile pentru ca glandele suprarenale să se recupereze mai repede după perioadele de stres intens.
  • Sarea roz de Himalaya – conține zinc, fier, magneziu și potasiu. Este ideală în mâncare, deoarece, datorită concentrației de oligominerale, scade pofta sării iodate.
  • Algele – au un conținut ridicat de vitamine și minerale, precum iod, magneziu, fier, zinc, potasiu și fosfor. Acestea sunt consumate ca detoxifiant, diuretic, pentru capacitatea de a elimina reziduurile de radiații din organism, pentru buna funcționar a sistemului limfatic etc.

2. Pofta de dulciuri

Pofta de a mânca zahăr vine de cele mai multe ori din cauza dezechilibrului zahărului din sânge. Principiul pe care se bazează senzația de fericire pe care o avem după ce consumăm alimente cu un conținut ridicat de zahăr este acela că dietele bogate în carbohidrați și zaharuri creează dependență și provoacă spike-uri de insulină care declanșează eliberarea de dopamină și serotonină. Cu toate acestea, pe termen lung, această creștere a nivelului de insulină poate provoca scăderea celor doi neurotransmițători. Așadar, cu cât nivelul de serotonină este mai jos, cu atât creierul își dorește mai mult să mănânce dulce.

Mai mult, pofta pentru alimente dulci poate veni și dintr-o deficiență de crom. Acesta este necesar în corpul nostru în cantități reduse pentru a regla metabolismul. Dacă însă se află în deficit, acest lucru se leagă de o intoleranță la glucoză care este un semn distinctiv al persoanelor care suferă de diabet, fapt ce determină pofta pentru dulciuri.

Cum poate fi potolită pofta de dulce?

Echilibrarea nivelului de zahăr din sânge este necesară pentru reducerea dorinței de a consuma alimente dulci. De aceea, se recomandă înlocuirea zahărului cu alternative naturale, precum stevia sau fructele călugărului (Monk fruit) pentru îndulcirea alimentelor. Mai mult, pentru reglarea nivelului de crom se recomandă consumul de broccoli, ceapă crudă, fasole verde, ciuperci, roșii, salată verde, scorțișoară.

De asemenea, dacă vă confruntați cu pofta de dulciuri, puteți încerca și următoarele sfaturi și să vedeți care vi se potrivește:

  • Beți un pahar de apă.
  • Mâncați un fruct (de exemplu, banană, măr, portocală).
  • Evitați îndulcitorii artificiali (aspartam, sucraloză, acesulfam de potasiu etc.).
  • Consumați mai multe proteine.
  • Încercați să dormiți bine.
  • Evitați stresul.
  • Aveți grijă la deficiențele de vitamine și minerale.
  • Nu vă înfometați.

Mai mult, se pare că probioticele pot diminua pofta de dulce, pentru că echilibrează hormonii de sațietate din organism.

3. Pofta de ciocolată neagră

De ce ni se face poftă de ciocolată neagră?

În cazul în care vă treziți în timp ce faceți ceva că vi s-a făcut poftă de ciocolată și parcă nu aveți liniște până când nu mâncați un pătrățel, cel mai probabil aveți de-a face cu un deficit de magneziu. Această deficiență este una dintre cele mai frecvente carențe, dar în același timp, magneziul este și unul dintre cei mai utilizați nutrienți, sute de procese fiziologice bazându-se pe acesta, de la buna funcționare a mușchilor până la producția de hormoni, sănătatea cardiovasculară, funcția sistemului nervos central și stimularea funcției digestive. Unele studii au arătat că ciocolata este un aliment bogat în magneziu, însă nu este și cel singurul aliment care conține acest mineral. De aceea, pofta de ciocolată vine pentru că ciocolata care conține minimum 70% cacao conține 58% din cantitatea zilnică recomandată de magneziu, pe care, practic, o obținem dintr-o singură porție. Pentru a obține cantitatea necesară de magneziu, în afară de ciocolată, mai puteți consuma și următoarele alimente:

  • Frunze verzi crude (spanac, salată, ruccola etc.).
  • Semințe de dovleac.
  • Avocado.
  • Pește sălbatic.
  • Lactate de la animale hrănite cu iarbă.

În afară de nevoia de magneziu, avem tendința de a mânca ciocolată și din cauza următoarelor motive:

  • Pentru echilibrarea nivelului de zahăr din organism – în mod natural, cacaoa are un gust amar, ceea ce determină producătorii de ciocolată să adauge o cantitate mare de zahăr. În plus, combinația dintre zahăr și grăsimi nu numai că oferă o stare de bine, dar provoacă și dependență pe termen lung.

Ce este de făcut pentru a reduce cantitatea de zahăr?

Asociația Americană a Inimii recomandă ca femeile să consume maximum 25 g de zahăr pe zi (aproximativ șase lingurițe), iar bărbații 36 g (nouă lingurițe). În plus, dacă sunteți obișnuiți să mâncați ciocolată cu lapte, puteți să o înlocuiți cu ciocolată neagă, care are zahăr mai puțin și un procent mai mare de cacao.

  • Pentru că vă este foame – atunci când corpul cere mâncare, el dorește de fapt carbohidrați, așa cum este zahărul rafinat. Și pentru că ciocolata în general are în compoziție zahăr în cantitate mare, consumul acesteia oferă pe moment falsa senzație de sațietate, dar în scurt timp, aceasta trece și ne este din nou foame.
  • Pentru o doză de cofeină – cu toate că doar ciocolata neagră este cea care are o cantitate semnificativă de cofeină, avem tendința de a crede acest lucru despre toate tipurile de ciocolată. Printre beneficiile cofeinei se numără: stimularea sistemului nervos central, influența asupra activității anumitor neurotransmițători din creier, inclusiv dopamina sau creșterea nivelului de energie. O alternativă la consumul de ciocolată și cafea poate fi ceaiul verde care oferă o doză de energie, protecție antioxidantă și poate reduce pofta de mâncare.

Consumată în cantitate moderată, ciocolata (de preferat cea cu un conținut de minimum 70% cacao) poate:

  • Îmbunătăți memoria.
  • Reduce inflamația.
  • Scădea riscul de boli cardiovasculare.
  • Întări imunitatea.
  • Reduce stresul.
  • Îmbunătăți starea de spirit.
  • Reduce riscul de a face diabet.

4. Pofta de brânză și produse lactate.

Pofta pentru brânzeturi și alte produse lactate poate veni din lipsa acizilor grași esențiali, printre care se numără și EPA, DHA, ALA și GLA. De ce avem nevoie de aceștia? În principal, pentru sănătatea sistemului nervos și a creierului.

Alte motive pentru care atunci când vedem o pizza cu mozzarella sau un sandviș cald din care curge cașcavalul ne „plouă” în gură?

  • Nu mâncăm suficient – având în vedere că brânza este foarte sățioasă datorită conținutului ridicat de grăsime care se digeră lent, dar și a proteinelor pe care le conține, avem tendința ca atunci când ne este foarte foame, să mâncăm pe nerăsuflate o bucată de brânză/cașcaval.
  • Mâncăm compulsiv – evident că mâncatul pe fond emoțional este cauza multor pofte, nu numai a celei de brânzeturi și lactate. De aceea, de cele mai multe ori, pentru a scăpa la nivel teoretic de anumite emoții care ne supără, decidem să mâncăm, însă aceasta este doar o falsă iluzie că am scăpat. În realitate, acestea ies la suprafață când ne așteptăm mai puțin.
  • Avem deficit de vitamina D – există numeroase studii care confirmă prezența vitaminei D în produsele lactate. În acest context și pentru a nu face exces, pofta de brânză poate fi diminuată prin completarea vitaminei D cu ajutorul suplimentelor alimentare.

Care este soluția atunci când avem poftă de lactate?

Să mâncăm alimente bogate în acizi grași esențiali: pește sălbatic, carne de vită și miel de la fermieri locali, ouă de la găini crescute în aer liber, semințe de in, chiar și cânepă etc.

5. Pofta de carne roșie

Când și de ce apare pofta de carne roșie? În general, această poftă apare în timpul menstruației și pe perioada sarcinii la femei, deoarece organismul are nevoie de nutrienți energizanți precum fier, vitamina B-12, zinc și aminoacidul N-Acetyl L-Carnitină. Aceștia contribuie la producerea de energie prin îmbunătățirea funcției inimii și a creierului, a forței musculare și prin stimularea sistemului imunitar.

Ce putem face pentru a completa aceste deficiențe?

  • Consumăm alimente potrivite: pește sălbatic, carne de vită și miel de la fermieri locali, carne de vânat, legume verzi (spanac, broccoli, varză kale etc.).
  • Luăm suplimente alimentare de calitate.

Să recapitulăm!

Există mai multe cauze pentru care simțim nevoia să consumăm anumite alimente, de la deshidratare, stres, sindromul premenstrual, deficit de vitamine și minerale, până la consumul unei diete prea sărace și lipsite de nutrienți.

De asemenea, un nivel scăzut al acidului din stomac poate provoca diverse pofte, dar nu numai atât. Problema principală este că o eliberare slabă a acidului din stomac este asociată cu afecțiuni cronice, precum: sindromul colonului iritabil, sindromul intestinului permeabil, probleme sistemice de sănătate (alergii și deficiențe de vitamine, minerale și proteine). Rolul acidului este de a facilita o digestie sănătoasă, dezinfectarea și descompunerea alimentelor cu un conținut de invadatori patogeni, absorbția proteinelor și mineralelor, stimularea eliberării corespunzătoare a bilei și a enzimelor pancreatice. Mai mult, atunci când producția de acid din stomac este slabă, motilitatea intestinală încetinește, nutrienții nu pot fi descompuși sau absorbiți în mod corespunzător de organism și apar afecțiuni inflamatorii.

Cum îmbunătățim conținutul de acid din stomac?

Cu ajutorul ierburilor carminative: ghimbir, cimbru, busuioc, rozmarin, oregano, fenicul și pătrunjel, dar și al legumelor fermentate (varză murată). Mai mult, hidratarea este esențială, în afara orelor de masă, deoarece consumul de apă în timpul mesei determină diluarea acidului din stomac.

Surse:

www.healthline.com/health/craving-salt#causes

drjockers.com/5-food-cravings-mean

www.wholehealthresources.com/salt-friend-or-foe

www.healthline.com/nutrition/artificial-sweeteners-good-or-bad#types

www.healthline.com/nutrition/3-step-plan-to-stop-sugar-cravings#TOC_TITLE_HDR_5

www.eatingenlightenment.com/2020/08/06/why-am-i-craving-cheese

www.healthline.com/health/craving-chocolate#hunger

www.catena.ro/ceai-verde-pentru-sanatate-si-dieta#3-beneficiile-pentru-sanatate-ale-ceaiului-verde

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
Nutrițiepofte alimentareprobioticeProbiotice și prebioticeSlăbire și menținerea greutății
Articolul anterior
Top 15 plante și alimente benefice pentru sănătatea ficatului și a vezicii biliare
Articolul următor
Top 5 analgezice din farmacia naturii


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Nutriție și dietăSănătate

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: