Curiozități, Nutriție și dietă

5 motive pentru a-ți începe ziua cu o cafea

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
cafeinăcofeinădietăDietă echilibratăNutrițieRemedii naturale

„Cafeaua a devenit o necesitate umană. Aceasta nu mai este considerată un lux, ci un simbol al energiei și eficienței umane“. (William H. Ukers, Totul despre cafea).
Cafeaua este originară din zonele muntoase ale Etiopiei, unde legenda spune că un agricultor a observat că ale sale capre au devenit hiperactive după ce au mâncat anumite boabe dintr-un copac. De acolo, cafeaua a ajuns în Peninsula Arabică, iar în secolul al XVII-lea, în America de Nord și Europa.
Pentru unii, cafeaua este un fel de medicament esențial al secolului al XXI-lea, o băutură care atenuează oboseala și lipsa de motivație. Pentru alții poate părea mai degrabă o dependență decât o băutură benefică pentru sănătate. Cafeaua reprezintă un subiect intens cercetat de oamenii de știință, care îți oferă câteva motive mai puțin cunoscute pentru a o consuma. Există multe studii care te încurajează să consumi această băutură pentru o stare bună de sănătate.

1. Cafeaua te poate ajuta să arzi grăsimile

Cercetările au arătat că, în cele mai multe cazuri, cofeina poate ajuta la stimularea metabolismului și la creșterea ratei metabolice cu până la 10%. Și nu, asta nu înseamnă că poți comanda ciocolată caldă cu lapte și frișcă și să te aștepți să slăbești. În niciun caz!

2. Cafeaua te poate proteja de Alzheimer și Parkinson

Studiile au descoperit că un consum moderat de cafea ar putea fi asociat cu reducerea riscului de apariție a demenței și a altor boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson. Un studiu publicat în anul 2009, la care au participat 1500 de persoane, a arătat o reducere cu 65% a riscului de demență și cu 62% a riscului de Alzheimer la participanții care au consumat 3 cești de cafea pe zi.

3. Cafeaua ar putea reduce riscul de depresie

Această băutură este legată și de reducerea riscului de apariție a depresiei clinice, în special la femei. Într-un studiu de 10 ani, la care au participat peste 50.000 de femei, s-a descoperit o relație invers proporțională între rata de suicid și consumul de cafea. S-a sugerat faptul că efectele hormonilor nefericirii asupra creierului sunt blocate de cofeină, reducându-se și sentimentele de depresie. Iată un motiv în plus să zâmbești atunci când îți bei cafeaua!

4. Cafeaua este benefică pentru ficat

Ficatul este vulnerabil la tot felul de factori externi la care este supus, cum ar fi alcoolul sau supraalimentarea. Ciroza este stadiul final al leziunilor hepatice cauzate de aceste „ispite dietetice”. Multiple studii au arătat că un consum mediu de cafea poate reduce riscul de ciroză hepatică cu până la 80%.

5. Cafeaua ar putea reduce riscul de diabet de tip 2

Diabetul zaharat de tip 2 este o boală a stilului de viață, caracterizată printr-un nivel ridicat de glucoză în sânge din cauza rezistenței la insulină sau a capacității de a produce insulina. Oamenii de știință au demonstrat beneficiile cafelei în reducerea cu până la 67% a riscului de apariție a diabetului zaharat.
Așadar, bucurați-vă de cafea și astfel veți preveni afecțiuni importante!

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
cafeinăcofeinădietăDietă echilibratăNutrițieRemedii naturale
Articolul anterior
Confesiunile unei „dukaniste“
Articolul următor
Cum deosebim grăsimile bune de cele rele?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
CuriozitățiNutriție și dietă

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: