Antibioticele par că au devenit astăzi unele dintre cele mai prescrise medicamente. Problema este că utilizarea lor excesivă are tocmai rezultatul contrar celui așteptat: se distruge sistemul digestiv și se reduce imunitatea naturală împotriva infecțiilor viitoare. De asemenea, abuzul poate conduce la rezistență la antibiotice. Spre deosebire de antibioticele de sinteză, cele mai bune antibiotice naturale luptă și împotriva infecțiilor virale și fungice, fără a distruge bacteriile benefice din organism. Scapă de infecții, fără să afectezi sistemul digestiv, cu ajutorul următoarelor antibiotice naturale mai puțin cunoscute, care au puterea de a întări și îmbunătăți funcțiile sistemului imunitar.
1. Uleiul de oregano
Conform unui studiu efectuat în anul 2011 de către Georgetown University Medical Center, uleiul de oregano poate fi un tratament eficient împotriva bacteriilor rezistente la medicamente. Uleiul de oregano are efecte antioxidante, antiseptice, antivirale, antifungice, antiinflamatoare, antiparazitare și antialgice. Există peste 40 de specii diferite de oregano, dar cel mai eficient pentru efectul terapeutic de antibiotic este uleiul obținut din oregano sălbatic (Origanum vulgare). Thymus capitatus, o varietate care crește în Spania, este de asemenea foarte puternic. Uleiul de oregano din aceste specii este de culoare aurie spre galben închis, cu un puternic miros înțepător. Ingredientul-cheie microbian din uleiul de oregano se numește carvacrol, iar pentru a fi eficient, un astfel de ulei trebuie să conțină cel puțin 70% carvacrol. Pentru tratarea picioarelor sau a unghiilor cu infecții, se adaugă câteva lingurițe de ulei de oregano într-o cadă cu apă caldă și se înmoaie picioarele în ea timp de câteva minute pe zi, timp de o săptămână. Pentru infecțiile sinusurilor și ale tractului respirator superior, pune câteva picături de ulei de oregano într-o oală de apă fierbinte și inhalează aburul. Fă acest lucru o dată pe zi, până când scapi de infecție.
2. Extractul din frunze de măslin
Cei mai mulți oameni sunt conștienți de beneficiile pentru sănătate ale uleiului extravirgin de măsline, însă cunosc foarte puține lucruri despre efectele antibiotice ale extractului din frunzele aceluiași copac. Potrivit dr. Ronald Hoffman, extractul de frunze de măslin a fost folosit pentru prima dată ca modalitate de vindecare în anul 1800 pentru malarie, însă este cunoscut și pentru capacitatea sa de a reduce febra, chiar în unele afecțiuni grave. În secolul trecut, oleuropeina a fost extrasă din frunzele de măslin, fiind considerată substanța care îi oferă măslinului rezistența la boli. Cercetătorii olandezi au descoperit apoi că acidul elenolic, o componentă a oleuropeinei, acționează ca un antibiotic natural cu spectru larg, inhibând în condiții de siguranță dezvoltarea bacteriilor, virusurilor și a ciupercilor. Extractul din frunze de măslin are, de asemenea, proprietăți antiiflamatorii și capacitatea de absorbție a radicalilor liberi.
3. Turmericul
Utilizat pe scară largă în bucătăria tradițională indiană, turmericul a fost folosit holistic timp de secole. În medicina ayurvedică și chineză, proprietățile antibiotice ale turmericului sunt folosite pentru a ajuta la distrugerea bacteriilor care provoacă boli și pentru a susține sistemul natural de apărare al organismului. În plus, acesta ajută la prevenirea infecțiilor bacteriene în cazul rănilor. Conform unui studiu din 2009, publicat în Antimicrobial Agents and Chemotherapy, activitatea antimicrobiană a curcuminei (ingredientul activ din turmeric) a avut efecte benefice împotriva Helicobacter Pylori. Acest supercondiment are acțiune puternic antiinflamatoare, iar fenolii naturali sprijină acțiunea sistemului imunitar. Turmericul și-a dovedit eficiența similară cu a 14 medicamente diferite, având rezultate și împotriva Bacillus cereus, Bacillus coagulans, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Escherichia coli și Pseudomonas aeruginosa.
4. Extractul din semințe de grapefruit
Acest interesant extract a fost raportat ca fiind un antibiotic natural extrem de eficient în combaterea unei varietăți de agenți infecțioși comuni. Acest agent antiseptic, antifungic și antiviral este eficient împotriva a peste 800 de virusuri și bacterii, a peste 100 de tulpini de fungi și a mai multor paraziți. În plus, are un conținut ridicat de antioxidanți, care întăresc imunitatea naturală a organismului. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine în anul 2002, extractul din semințe de grapefruit prezintă proprietăți antimicrobiene împotriva unei game largi de microorganisme gram-negative și gram-pozitive. Fiind extrem de bogate în nutrienți și fitochimicale, semințele de grapefruit sunt o sursă importantă de antioxidanți, steroli, tocoferoli, acid citric și unele minerale. Un studiu de caz demn de remarcat a fost publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine în 2005 și a constatat că semințele de grapefruit au fost extrem de eficiente în tratarea infecțiilor rezistente la antibiotice din tractul urinar.
5. Ghimbirul
În afară de minunile culinare, ghimbirul aduce o serie de beneficii uimitoare pentru sănătate. În studii, s-a dovedit a fi mai eficace decât antibioticele împotriva infecțiilor stafilococice, neavând nici efecte adverse. Compușii numiți gingeroli s-au dovedit eficienți împotriva unor agenți patogeni gram-negativi, precum și împotriva unui număr de agenți patogeni din cavitatea bucală, conform National Library of Medicine. Studiile sugerează, de asemenea, că ghimbirul poate ucide celulele canceroase, reduce inflamația creierului și ameliorează sau vindecă problemele intestinale, cum ar fi ulcerul, colita sau refluxul gastric.
Cel mai important avantaj al remediilor naturale este faptul că nu au efecte secundare asupra organismului, așa cum se întâmplă în cazul antibioticelor de sinteză. Totodată, aceste antibiotice naturale nu distrug microorganismele benefice, nu creează reziduuri, nu irită organismul, sunt ieftine și disponibile destul de ușor. Există specialiști care recomandă folosirea antibioticelor puternice de sinteză doar în situații grave, pentru problemele care nu pun în pericol viața recomandând alternativele naturale. Să ne bucurăm de înțelepciunea infinită a naturii, care ne oferă aceste substanțe alternative extrem de eficiente, cu proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice, capabile să protejeze organismul uman și să-l vindece în profunzime.
Tu ce antibiotice naturale folosești?
Surse:
- online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/10755530260128023
- ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2663130/
- ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12870202
- acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2014/march/honey-is-a-new-approach-to-fighting-antibiotic-resistance-how-sweet-it-is.html
- mic.sgmjournals.org/content/early/2012/01/31/mic.0.053959-0.abstract
- sciencedirect.com/science/article/pii/S1286457999800033
- onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.2473/abstract
- sciencedaily.com/releases/2001/10/011011065609.htm
- naturalsociety.com/what-are-the-most-effective-natural-antibiotics/
- davidwolfe.com/10-natural-antibiotics/
- natural-alternative-therapies.com/list-of-natural-antibiotics/