Medicină funcțională, Sănătate

Fertilitate, încotro te îndrepți?! #03

Autor:
2 comentarii
Timp citire aprox: 6 minute
Vezi toate articolele despre:
dietăfertilitatehipotiroidismInfertilitatevitamina D

Dacă până acum am vorbit doar despre afecțiuni feminine, iată că a venit momentul să avem și o ediție pentru bărbați. În perioada următoare, vom aborda atât infertilitatea feminină, cât și masculină, cu un strop de umor, un pic de știință și mult suflet. Medicina funcțională este aici pentru a vă ghida prin acest drum, uneori confuz, adesea provocator și vine în calea voastră cu multe răspunsuri la întrebările neadresate.

Infertilitate: Care-i treaba?

Infertilitate – un cuvânt care poate provoca teamă în inimile cuplurilor de pretutindeni. Poate e acea frică ascunsă din sufletul tău cu care nu ai vrea niciodată să te confrunți și, cel mai probabil, nici nu vrei să pronunți cuvântul. Dacă ești în acest caz sau dacă doar îți dorești mai multe informații despre cum să îți sporești fertilitatea, sunt aici să te ajut să o abordezi cu mult curaj și cu cele mai actuale informații pe această temă, fără să parcurgi milioanele de articole publicate pe această temă care doar te sperie și mai mult. Te invit personal în această călătorie pe care o vom parcurge cu drag împreună și sper ca până la finalul acestui newsletter să poți vedea cu alți ochi această temă.

Cum se definește infertilitatea? Infertilitatea este atunci când un cuplu nu poate concepe după un an de încercări, fără protecție. Pentru femeile de peste 35 de ani, această fereastră se scurtează la șase luni.

În primul rând aș vrea să încep cu viziunea medicinei funcționale asupra infertilității. Din păcate, nu există un anumit protocol care se poate aplica pe toate cazurile. Fiecare cuplu este unic și nu se pot aplica aceleași intervenții pentru toată lumea. Primul pas este găsirea, identificarea mecanismului care determină infertilitatea. Din păcate, societatea tinde să blameze femeia atunci când e vorba de infertilitate, dar știați că aceasta ține în proporție de 40-50% de bărbat și 50-60% de femeie? Proporțiile sunt aproape egale și îmi doresc să văd din ce în ce mai multă compasiune și înțelegere pentru cuplurile care trec prin această dificultate.

Lucrurile nu se opresc doar aici, la mecanism, medicina funcțională se mai ocupă și de creșterea fertilității în cazul cuplurilor care își doresc ca barza să vină rapid și în siguranță.

Ce spun statisticile despre infertilitate?

  • Infertilitatea afectează între 10-15% dintre cupluri. Este patologia cea mai comună pentru persoanele între 20-45 de ani.
  • Șansele ca o femeie sănătoasă să rămână însărcinată la vârsta de 20 până la început de 30 de ani este de 25-30% lunar, așa că nu te panica dacă sarcina nu se întâmplă din prima.
  • 25% din cuplurile care sunt infertile au mai mult de un factor care contribuie la infertilitate.
  • Ovulația anormală sau neregulată este cea mai întâlnită cauză de infertilitate, aproximativ 25% din cazuri se produc prin acest mecanism.
  • Fumatul scade fertilitatea atât la bărbat, cât și la femeie, iar acest factor determină 12% din cazurile de infertilitate la femei.

„De ce eu?!“

Sunt sigură că ți-ai pus și tu această întrebare, la fel ca milioanele de persoane care se confruntă cu această problemă. Eu sunt de părere că toate răspunsurile se află în interiorul nostru, iar eu îmi împuternicesc pacienții să își găsească propriile răspunsuri și conștientizări în interiorul lor și să nu mai dea vina pe ce se află în exterior. Pe scala conștiinței, vinovăția are o vibrație foarte joasă, de 30 (din 1000), ceea ce ne ține în această victimizare și blamare a divinității pentru ceea ce se întâmplă. Dar oare ce s-ar întâmpla dacă ai putea să îți schimbi perspectiva, dacă ai putea să te eliberezi de aceste emoții care te trag în jos? Cum ar fi pentru tine dacă ai putea să îți oferi măcar puțină iubire ție, corpului tău pentru cât de mult muncește ca să te țină în viață și divinității fiindcă trăiești, respiri și ești? Crezi că ar schimba ceva? Din experiența mea cu lucrul cu oamenii, schimbă totul.

Obstacole neașteptate în calea fertilității

Dacă întâmpini dificultăți în a rămâne însărcinată sau ai avut unul sau mai multe avorturi spontane, ar trebui să te testezi pentru câteva afecțiuni ușor de tratat, dar care sunt adesea omise: deficitul de vitamina D și hipotiroidismul. Oricare dintre acești factori ar putea fi veriga lipsă din planul tău de tratament și, odată corectat, îți va oferi cele mai bune șanse de a avea o sarcină sănătoasă. Îți reamintesc că nivelul optim de vitamina D este între 50-70 ng/ml, indiferent de ce zice laboratorul tău, intervalele „normale“ nu sunt întotdeauna și cele optime. Dacă ai deficit, atunci îți recomand să găsești o formulă uleioasă de vitamina D, iar substanța activă să fie colecalciferolul, precum aceasta. În cazul hipotiroidismului, tot ce pot să îți zic este că vor urma niște articole și pe aceasta temă, dar până atunci, asigură-te că tratezi și cauza rădăcină a problemei, nu doar simptomele. Bolile autoimune pornesc din intestin, iar refacerea microbiomului și a integrității mucoasei intestinale este un pas cheie.

E posibil să îți sporești fertilitatea?

Pe scurt, răspunsul este Da. Partea complicată e „cum?“ și „cu ce?“. Acidul folic (așa cum este cunoscut de către mulți dintre voi) este cea mai studiată vitamină pentru sarcină. Din păcate, sau din fericire, eu nu o recomand. În schimb, recomand metilfolatul. Acesta poate îmbunătăți probabilitatea de sarcină prin scăderea nivelului unui aminoacid numit homocisteină. Acest aminoacid provoacă o varietate de efecte nocive. Nivelurile ridicate de homocisteină au fost asociate cu șanse mai scăzute de sarcină, avorturi spontane recurente și malformații congenitale. Pe lângă B-uri, este important să includem și antioxidanți valoroși, cum ar fi vitaminele A, C și E. Deși rolul acestor vitamine în fertilitate nu este încă clar, acești antioxidanți ar putea preveni deteriorarea oxidativă a ovocitelor.

Mineralele găsite în multivitaminele prenatale pot fi, de asemenea, importante în timpul perioadei înainte de sarcină. De exemplu, zincul, seleniul și iodul sunt necesare pentru buna funcționare a tiroidei. Acest lucru are implicații pentru fertilitate, deoarece o glandă tiroidă subactivă poate suprima ovulația și crește riscul de avort spontan. Zincul și seleniul sunt, de asemenea, implicate în sistemele de apărare și joacă un rol în calitatea ovocitelor.

Dacă aveți de gând să adăugați doar un singur supliment, alegeți Coenzima Q10 (CoQ10). Cele mai recente cercetări sugerează că administrarea de CoQ10 crește calitatea ovocitelor și a embrionului. Siguranța administrării CoQ10 a fost stabilită în multe studii clinice mari și, cel mai probabil, oricine încearcă să conceapă are multe beneficii în urma suplimentării cu CoQ10.

Nutriția funcțională: Ești ceea ce mănânci

Acum, să vorbim despre dietă – pentru că cine nu iubește să vorbească despre mâncare? Știi acea zicală „Ești ceea ce mănânci“? Ei bine, când vine vorba de fertilitate, este chiar adevărată. Dieta ta poate fi cel mai bun aliat al sistemului tău reproducător sau poate fi cel mai mare dușman. Pentru a-ți crește fertilitatea, alege o dietă bazată pe:

  • Legume fără amidon, bogate în vitamine, cum ar fi spanacul, ardeiul gras, kale, broccoli și salată verde.
  • Proteine ​​slabe, neprocesate, cum ar fi pește (de captură), pui, carne slabă (de preferință hrănită cu iarbă), fasole și leguminoase.
  • Grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, avocado și nucile.
  • Cantități limitate de carbohidrați complecși, cum ar fi quinoa, orez sălbatic și hrișcă.
  • Fructe de pădure.
  • Cantități limitate de legume cu amidon, viu colorate, cum ar fi cartofi, cartofi dulci, dovleac etc.

Puteți îmbunătăți și mai mult calitatea ovocitelor, evitând următoarele:

  • carbohidrați „albi“, cum ar fi zahărul, pâinea albă, majoritatea cerealelor pentru micul dejun, pastele și cartofii.
  • Alimente procesate care conțin grăsimi trans.
  • Cofeina și alcoolul.

Factorul Masculin: E nevoie de doi pentru a dansa

Doamnelor, știu că deseori purtați povara discuțiilor despre fertilitate, dar să nu uităm de importanța bărbaților. Sănătatea spermatozoizilor este la fel de crucială, fără ei nu ar exista embrionul. Imaginează-ți spermatozoizii ca o armată de înotători mici – vrei să fie puternici, rapizi și sănătoși. O dietă nesănătoasă, lipsa activității și stresul îi pot transforma în „înotători necalificați pentru jocurile olimpice“. Am folosit această sintagmă, fiindcă spermatozoizii trebuie să treacă de numeroase bariere pentru a ajunge la ovul, iar pentru a putea să le treacă, e necesar să fie foarte „puternici“. Despre factorul masculin vom vorbi în următorul articol, iar până atunci, rețineți că nu e doar femeia „de vină“.

O călătorie plină de speranță

Infertilitatea poate fi un drum dificil și singuratic, dar amintește-ți că sunt alături de tine. Multe cupluri se confruntă cu provocări asemănătoare, iar cu sprijinul potrivit și puțină ghidare, călătoria poate fi mai puțin înfricoșătoare. Așadar, alătură-te mie și hai să demistificăm infertilitatea, râzând pe parcurs.

Până data viitoare, rămâi plin de speranță, rămâi optimistă și nu uita să mai și râzi pe parcurs.

Cine este dr. Gianina Farcaș?

Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.

Aveți întrebări sau povești care ar putea ajuta comunitatea, despre propria voastră călătorie spre fertilitate? Scrieți-le în comentarii sau trimiteți-le către mine și haideți să facem din acest articol o conversație, nu un monolog.

Părerea ta contează pentru noi!

2 comentarii. Leave new

  • Care sunt șansele după 40 de ani să rămâi însărcinată?Menționez că partenerul are 47 de ani și eu,43 de ani.
    Ne puteți îndruma cu niște sfaturi medicale?Mulțumesc!

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - Medicină Funcțională
      18 august 2024 13:45

      Buna ziua,

      Sigur, va pot indruma, dar inainte trebuie sa vad niste analize medicale. Daca aveti unele recente, mi le puteti trimite pe mail si continuam discutia acolo. O zi frumoasa!

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
dietăfertilitatehipotiroidismInfertilitatevitamina D
Articolul anterior
Dieta în ovarele polichistice #02
Articolul următor
Copil de Cernobîl – efectul radiațiilor asupra tiroidei


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătate

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: