Există o concepție greșită că boala tiroidiană este o problemă de sănătate a femeilor. În timp ce femeile au mai multe șanse de a avea probleme cu tiroida, bărbații pot suferi și ei de afecțiuni ale glandei tiroide.
Deoarece bărbații sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta afecțiuni tiroidiene, bărbații rămân adesea nediagnosticați pentru perioade lungi de timp. Mulți medici au tendința de a trece cu vederea simptomele bolii tiroidiene și de a le considera simptome de depresie, testosteron scăzut, probleme de greutate sau îmbătrânire.
Ce simptome te pot pune pe gânduri?
Simptomele bolilor tiroidiene la bărbați pot include și semnale care nu apar la femei. Disfuncția erectilă și mărirea în volum a sânilor (ginecomastia), de exemplu, sunt asociate cu disfuncția tiroidiană.
Un alt simptom important îl reprezintă disfuncția hormonală și sexuală. Hipotiroidismul poate avea un efect direct asupra hipotalamusului sau glandei pituitare, interferând cu producția de testosteron. Acest lucru poate duce la simptome de testosteron scăzut, cum ar fi:
- Libido scăzut;
- Infertilitate;
- Disfuncția erectilă;
- Frecvența redusă a erecțiilor de dimineață;
- Reducerea masei musculare;
- Motivație redusă;
- Schimbări de dispoziție;
- Depresie.
În timp ce nivelul de testosteron scade odată cu vârsta, bărbații cu debut brusc al simptomelor de testosteron scăzut ar trebui investigați pentru hipotiroidism, deoarece hipotiroidismul este o cauză potențială reversibilă a nivelului scăzut de testosteron.
Atât hormonii sexuali, cât și hormonii tiroidieni fac parte dintr-o rețea generală de comunicații hormonale din corpul nostru, denumită axa HPA (hipotalamic-hipofizar-suprarenal). O tiroidă lentă poate reduce producția de hormoni sexuali necesari pentru o funcție sexuală optimă și un libido sănătos.
Multe dintre simptomele comune ale bolii tiroidiene, cum ar fi căderea părului și creșterea în greutate, pot exacerba stima de sine redusă, energia scăzută și problemele de performanță sexuală, care duc adesea și la libido scăzut.
Se estimează că 59-63% dintre bărbații cu hipotiroidie suferă de probleme ale funcției sexuale, inclusiv libidoul scăzut, disfuncția erectilă, ejacularea întârziată și anomalii ale spermei. Atât hipotiroidismul, cât și hipertiroidismul sunt asociate cu morfologia redusă a spermatozoizilor (modificări de mărime sau formă care îl fac mai puțin eficienți); hipertiroidismul este legat de volumul și densitatea scăzută a spermei, precum și de motilitatea redusă.
Vestea bună este că nivelul de testosteron și morfologia spermei la majoritatea bărbaților se pot normaliza cu un tratament adecvat cu hormoni tiroidieni.
Cauzele tulburărilor tiroidiene la bărbați
Există mulți factori declanșatori pentru tulburările tiroidiene care sunt comune la toate populațiile, inclusiv infecțiile, un eveniment stresant, un intestin afectat și toxinele. Dar există câteva cauze fundamentale care pot fi specifice bărbaților și nu ar trebui ignorate.
Nivelurile de testosteron
Testosteronul scăzut ar putea fi un declanșator, un factor de exacerbare și chiar o consecință a bolilor tiroidiene.
Se crede că hormonii masculini joacă un rol protector în dezvoltarea bolii Hashimoto, iar bărbații cu testosteron scăzut au mai multe șanse să fie diagnosticați cu Hashimoto, în timp ce bărbații cu hipertiroidism au mai multe șanse să aibă niveluri crescute de testosteron.
La bărbați, nivelul de testosteron liber atinge apogeul la 20 de ani și apoi scade cu aproximativ 1% pe an de la vârsta de 30 de ani.
Unele simptome ale testosteronului scăzut pot include oboseală, creștere în greutate, iritabilitate, copleșire, căderea părului, libido scăzut, depresie, o frecvență redusă a erecțiilor de dimineață, încetinirea creșterii părului facial, disfuncție erectilă, probleme de fertilitate, dureri frecvente de mușchi, precum și o pierdere a masei musculare.
De asemenea, pot apărea schimbări ale dispoziției și acestea au fost puse sub numele „Sindromul bărbatului iritabil”, un termen inventat recent care descrie schimbările de dispoziție care apar la bărbații cu testosteron scăzut.
Pentru unii bărbați cu testosteron scăzut, normalizarea hormonilor tiroidieni poate ajuta la normalizarea nivelului de testosteron. În unele cazuri, testosteronul prescris și/sau DHEA pot fi, de asemenea, benefice pentru reducerea simptomelor generale.
Istoricul familiei
Afecțiunile tiroidiene au o componentă genetică, iar a avea un părinte de sex masculin cu boală tiroidiană crește probabilitatea de a avea o afecțiune tiroidiană, chiar mai mult decât a avea o rudă de sex feminin cu boală tiroidiană.
Postpartum
Proaspetele mamici sunt un grup cu risc crescut de a dezvolta probleme cu tiroida, o afectiune cunoscută sub numele de tiroidită postpartum. La fel ca și femeile, bărbații pot dezvolta modificări hormonale după nașterea unui copil, care pot fi legate de depresia postpartum.
Deși este rar, proaspeții tați pot dezvolta chiar și tiroidită postpartum „simpatică”, în care vor dezvolta modificări ale funcției tiroidiene după nașterea copiilor lor.
Un raport de caz din 2015 a documentat rezultatele analizelor tiroidiene ale unui bărbat care a avut episoade recurente de hipertiroidă după trei dintre sarcinile soției sale (soția lui a avut Hashimoto). Cercetătorii au concluzionat că: „Modificările hormonale documentate la bărbați, în perioada postpartum, fie că sunt legate de stres sau de natură evolutivă, sugerează diagnosticul de tiroidită postpartum „simpatică”.
Deficitul de seleniu
Deficitul de seleniu poate fi un declanșator pentru boala Hashimoto. În timp ce bărbații pot vedea beneficii în urma administrării seleniului, există câteva aspecte de luat în calcul în legătură cu prostata și utilizarea seleniului.
Au fost făcute numeroase studii pentru a susține utilizarea seleniului în boala Hashimoto, dar există date contradictorii despre legătura dintre seleniu și cancerul de prostată. Unele studii au arătat că nivelurile ridicate de seleniu reduc riscul de cancer de prostată și că suplimentele de seleniu pot ajuta în cazul unui diagnostic de cancer de prostată.
Dr. Fram. Wentz recomandă analize anuale de PSA (antigenul specific prostatic) și examene de prostată pentru toți bărbații, începând cu vârsta de 40 de ani. Dr. Geo Espinosa, un renumit medic funcțional naturist recunoscut ca o autoritate în managementul integrativ al afecțiunilor masculine și urologice, recomandă utilizarea drojdiei îmbogățite cu seleniu, care poate reduce riscul de cancer de prostată.
Testarea tiroidei
Deoarece problemele tiroidiene (și autoimunitatea în ansamblu) sunt mai puțin frecvente la bărbați, ele sunt adesea trecute cu vederea de către medici. De fapt, majoritatea bărbaților nu fac niciodată un test sau un panou tiroidian decât dacă solicită ei în mod specific testele.
Dacă suspectezi că este posibil să ai o afecțiune tiroidiană, primul pas este să faci testele potrivite.
Există multe teste de sânge care pot fi făcute pentru a evalua funcția tiroidiană, însă cele mai utile sunt TSH, T3 liber, T4 liber și anticorpii tiroidieni, împreună cu o ecografie tiroidiană.
Vești bune!
Conform cercetătorilor, diagnosticarea precoce și corectă, precum și instituirea unui tratament prompt al disfuncției tiroidiene pentru a reveni la „normal” – stare cunoscută sub numele de eutiroidism – determină inversarea simptomelor sexuale la bărbați și normalizarea nivelurilor de testosteron.
Intervenții și opțiuni de tratament
Există mai multe intervenții pe care le poți face pentru a-ți recăpăta starea de sănătate:
- Optimizarea medicamentelor tiroidiene
Hormonii tiroidieni pot normaliza nivelul de testosteron pentru mulți bărbați. În unele cazuri, testosteronul pe bază de prescripție medicală și / sau DHEA pot fi, de asemenea, o terapie benefică pentru reducerea simptomelor generale.
- Abordarea sensibilităților alimentare
Alimentele reactive declanșează un răspuns inflamator în tractul gastro-intestinal, ducând la malabsorbția nutrienților (sensibilitatea la gluten, în special, a fost implicată în cauzarea unei deficiențe de seleniu, un factor de risc bine cunoscut pentru boala Hashimoto) și pot produce, de asemenea, permeabilitate intestinală ori de câte ori acestea sunt consumate.
- Refacerea nivelurilor optime de nutrienți
Consumul de alimente cultivate în mod convențional, administrarea de medicamente, precum și sensibilitatea alimentară, inflamația intestinală, flora intestinală alterată, digestia proastă, problemele de malabsorbție, infecțiile intestinale și chiar hipotiroidismul în sine, pot duce la epuizarea nutrienților.
Chiar și persoanele care consumă diete organice, bogate în nutrienți, sunt expuse riscului de deficiențe de nutrienți, deoarece factori precum acidul gastric scăzut, malabsorbția grăsimilor și o deficiență a enzimelor digestive pot însemna că organismul nostru nu poate descompune în mod corespunzător nutrienții din alimentele pe care le mâncăm.
Cele mai comune deficite în caz de Hashimoto includ seleniul, vitamina D, B12, feritina (proteina de depozitare a fierului), tiamina și magneziul.
De asemenea, bărbații sunt expuși unui risc mai mare de feritină crescută sau supraîncărcare cu fier, care poate provoca inflamații.
- Atenuarea răspunsului la stres
Mulți oameni asociază debutul simptomelor Hashimoto cu un incident traumatizant din viața lor. Simptomele și tulburările tiroidiene sunt, de asemenea, frecvent legate de tulburarea de stres post-traumatic , precum și de stresul cronic.
În perioadele de stres, corpul nostru reacționează printr-un răspuns „luptă sau fugi”, care implică eliberarea unor cantități mari de adrenalină. Corpul face asta ca o tactică de supraviețuire atunci când percepe că un eveniment pune viața în pericol și, pe măsură ce se concentrează să ne protejeze, tinde să-și deturneze atenția de la vindecare și digestie.
- Identificarea infectiilor cronice
Infecțiile cronice, cum ar fi H. pylori și Blastocystis hominis, sunt factori declanșatori obișnuiți ai Hashimoto, care primesc cea mai mică atenție, dar identificarea și tratarea acestora poate duce la o remisiune a simptomelor. Din păcate, unele infecții pot fi progresive, ducând la tot mai multe simptome, dacă nu sunt identificate și tratate corespunzător. Vestea bună este că, odată identificate, majoritatea infecțiilor sunt tratabile.
- Evitarea toxinelor
Din păcate, evitarea toxinelor din mediul înconjurător poate fi o provocare foarte mare – ele sunt peste tot!
Orice inhalăm, ingerăm și absorbim în pielea noastră, ajunge în cele din urmă să circule în corpul nostru. De la produsele de îngrijire până la pesticide și gaze de eșapament, suntem expuși la mii de substanțe chimice zilnic și multe dintre ele sunt dăunătoare sănătății tiroidei. Cele mai dăunătoare sunt halogenii (care se găsesc sub forme de fluor, bromură și clorură) deoarece pot ocupa locurile receptorilor din glanda tiroidă, provocând apoi inflamație și moartea celulelor tiroidiene și pot duce la dezvoltarea tiroiditei autoimune.
Soluțiile pentru a evita toxinele includ instalarea unui filtru de apă, schimbarea articolelor de îngrijire personală cu versiuni mai puțin toxice, testarea sensibilității la alimente și utilizarea filtrelor de aer.
Concluzie
Deși tulburările tiroidiene sunt cu siguranță mai frecvente la femei decât la bărbați, este important ca bărbații să înțeleagă semnele unei potențiale afecțiuni tiroidiene și să efectueze teste și intervenții adecvate.
Fii atent la tot ce se schimbă în organismul tău și mergi la medic!
Surse:
https://thyroidpharmacist.com/articles/thyroid-disease-in-men/