Stres și echilibru emoțional

Cum să alungați depresia pe timpul iernii?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
anxietatedepresiemelatoninăserotoninăstare de binevitamina D

Fie că ne dăm seama sau nu, corpul nostru este influențat de starea vremii și de gradul de luminozitate la care suntem expuși. Există o simbioză strânsă între mediul înconjurător și modul nostru de funcționare. Numeroase studii au demonstrat că oamenii sunt mai fericiți în anotimpul cald decât în sezonul rece, datorită duratei mai mari a zilei. Cantitatea de lumină ne influențează starea de spirit și comportamentul prin două elemente, cunoscute de altfel ca „hormonii fericirii”: serotonina și melatonina.

Serotonina are un rol important în procesele mentale și afective, în producerea somnului, în termoreglare, în reglarea presiunii arteriale, sexualitate, în funcțiile hormonale. Serotonina este produsă la nivelul creierului sub influența expunerii la lumina soarelui. Când soarele apune, serotonina e transformată în melatonină, iar la răsăritul soarelui acest proces se oprește pentru a ne putea trezi. Pentru funcționarea noastră optimă, trebuie să existe un echilibru între eliberarea de serotonină și cea de melatonină. Altfel, ne vom confrunta cu dereglări ale ritmului circadian, cu impact direct asupra stării noastre de bine.

Iată de ce în sezonul rece, când suntem supuși unei cantități mult mai mici de lumină solară, există riscul să dezvoltăm stări de apatie, oboseală, somnolență diurnă sau chiar depresie. Pentru a ajuta la echilibrarea celor doi hormoni ai stării de bine, avem la dispoziție o soluție naturală și la îndemâna oricui: plimbarea în aer liber.

Statul la căldură nu ne pune la adăpost de îmbolnăviri

Pe măsură ce vremea se răcește, avem tendința să creștem temperatura în interiorul locuințelor și birourilor. Însă, paradoxal, cu cât stăm mai mult la căldură, cu atât ne va fi mai frig.

„Cei care stau toată ziua la cald iarna sunt persoanele care vor răci cel mai des, pentru că nu putem minți organismul că trăim la tropice în timp ce afară ninge. Corpul nu se poate pregăti pentru a înfrunta frigul, iar odată ieșiți afară, diferența bruscă de temperatură este trăită ca o agresiune violentă. Reactivitatea corpului persoanei care exercită o activitate în exterior și care stă mai puțin timp la cald va fi mai bună, motiv pentru care nu trebuie să supraîncălzim interiorul casei”, explică Dana Țupa, fondatoarea Purna Yoga Academy.

4 motive întemeiate pentru a petrece cât mai mult timp afară

Specialiștii afirmă că, inclusiv iarna, este indicat să mergem pe jos zilnic, cel puțin 20 de minute, în cel mai însorit sau luminos moment al zilei. De la îmbunătățirea stării de spirit până la susținerea imunității, plimbările în aer liber au numeroase beneficii pentru sănătate.

1. Respirați aer curat!

Credeți că aerul pe care îl respirați în locuințe este unul curat? Studiile arată că aerul din interior poate fi de două până la de cinci ori mai dăunător decât cel inhalat în exterior. Cei mai mulți dintre noi se gândesc la poluare ca și compuși emanați de automobile sau în industrie, însă și aerul din interior poate fi poluat din cauza substanțelor toxice emanate de vopseluri, adezivi, odorizante, produse chimice de uz casnic. În plus, ventilația necorespunzătoare și mucegaiurile contribuie la încărcarea aerului din spațiile închise. Așadar, pentru o gură de aer proaspăt, ce poate fi mai bun decât o plimbare în aer liber!

2. Mergeți în mijlocul naturii

Rezervați-vă timp, cel puțin o dată pe săptămână, pentru ozonoterapie în mijlocul naturii. Potrivit conceptului japonez Shinrin-yoku, îndepărtarea de agitația orașelor și apropierea de natură reprezintă secretul longevității. Cercetătorii au găsit explicația științifică studiind populația insulei Okinawa, renumită pentru cea mai mare speranță de viață și numărul mare de centenari. Alături de dieta Okinawa, stilul de viață în mijlocul naturii activează celulele albe din sânge, care ajută la combaterea infecțiilor și a celulelor tumorale. Alte studii au arătat că plimbările în natură au efect direct de îmbunătățire a parametrilor cardiovasculari: reducerea tensiunii arteriale și a hormonilor de stres.

3. Completați-vă doza de vitamina D

Supranumită „Vitamina Soarelui”, vitamina D este sintetizată în piele sub acțiunea razelor ultraviolete. Însă în lunile cu „r” ale anului, când nu beneficiem de expunere la soare, suntem predispuși la deficit de vitamina D. De aceea, se recomandă compensarea prin alimentație (pește, ficat, lactate, ciuperci) și suplimente cu vitamina D. Foarte importante sunt și plimbările în aer liber, indiferent dacă sunt zile însorite sau nu.

4. Fugiți de depresie și anxietate

Tulburarea afectivă sezonieră este un tip de depresie care apare toamna și se înrăutățește pe timpul iernii. Specialiștii sunt de părere că lipsa luminii și deficitul de vitamina D sunt implicate în apariția acestei tulburări. Iată un motiv în plus pentru a petrece cât mai mult timp afară. Odată cu schimbarea mediului înconjurător, se schimbă și gândurile, ideile, anxietatea este înlocuită cu starea de liniște și siguranță.

Trucuri care vă scot din casă iarna

V-ați convins de beneficiile timpului petrecut în natură, dar nu îndrăzniți să ieșiți din casă pe timpul iernii? Nu e chiar atât de greu pe cât credeți.
– Ieșiți în fiecare zi la cumpărături. Lăsați lucruri de cumpărat pe care le puteți cumpăra zilnic: pâine, fructe, legume.
– Aveți de vorbit mai mult timp la telefon? Ce vă împiedică să faceți o plimbare în același timp? Ieșiți în curte sau în jurul blocului.
– Credeți că picnicul este specific sezonului rece? Nicidecum! Aveți nevoie doar de puțin curaj și spirit de aventură. Și nu uitați termosul cu ceai cald și, de ce nu, vin fiert.
– Aduceți-vă aminte de copilărie când abia așteptați să ieșiți afară la săniuș și la bulgăreală. Dar aceste activități nu sunt rezervate copilăriei. Ele aduc bună dispoziție și un val de energie pozitivă la orice vârstă.
Mai sunt și alte activități relaxante iarna: citit, ascultat muzică, privitul focului, activități hand-made, meditație, yoga, masaj… Dar în niciun caz nu trebuie să uitați de activitățile în aer liber.

Surse:

www.draxe.com/health-benefits-being-outdoors/

www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969716307124

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2793341/

www.link.springer.com/article/10.1007/s00421-011-1918-z

Comunicat de presă: „Scurt ghid al stării de bine pe timpul iernii”, Plus Communication

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
anxietatedepresiemelatoninăserotoninăstare de binevitamina D
Articolul anterior
Grădinăritul, antidepresiv natural! Nu vă fie teamă de murdărirea mâinilor!
Articolul următor
6 cauze ale oboselii cronice. De ce trebuie să te îngrijoreze lipsa energiei?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Stres și echilibru emoțional

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: