Digestie, Microbiom, Nutriție și dietă, Remedii naturale

Iaurtul preparat în casă, remediu pentru intestinul iritabil

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

Mulți dintre cei care suferă de sindromul intestinului iritabil sunt foarte preocupați de ceea ce mănâncă în speranța că vor scăpa de neplăcutele simptome. Cercetătorii vin cu o veste bună: iaurtul preparat în casă s-a dovedit un remediu care duce la remisia completă a manifestărilor sindromului colonului iritabil.

Vezi toate articolele despre:
colon iritabilfloră intestinalămicrobiomNutrițieprobioticeRemedii naturaleSindrom intestin hiperpermeabil

Sindromul intestinului iritabil este o afecțiune destul de frecventă, care determină simptome supărătoare la nivel digestiv: durere și disconfort abdominal, meteorism, tulburări de tranzit intestinal (diaree și constipație), oboseală cronică, dureri de cap. Este o boală cronică, greu de tratat, cu impact puternic asupra calității vieții celor afectați.

Potrivit studiilor recente, se consideră că sindromul intestinului permeabil este provocat de o comunicare anormală între creier și intestin, pe fondul dezechilibrului microbiomului intestinal, stresului psihologic, tulburărilor imunitare, dereglărilor hormonale. Această comunicare anormală între intestin și creier determină spasme abdominale, care fie accelerează tranzitul intestinal cauzând diaree, fie încetinesc motilitatea ducând la constipație. Deocamdată, nu există un tratament care să amelioreze semnificativ simptomele.

Microbiomul intestinal, o nouă pistă de cercetare

Totuși, foarte multe speranțe vin din sfera cercetărilor în domeniul microbiomului intestinal.  „Dacă se modulează microbiomul intestinal, se poate obține remisia intestinului permeabil în unele cazuri”, a afirmat dr. Manju Girish Chandran, în cadrul Congresului Mondial de Gastroenterologie, informează Medscape Medical News.

Una dintre perspectivele intens studiate se referă la rolul dietei în microbiomul intestinal. Dr. Chandran și colegii ei de la Mary Breckinridge ARH Hospital din orașul Hyden, Kentucky, au testat modul în care iaurtul preparat în casă modulează microbiomul intestinal.

„Am fost surprinși de rezultat. Au fost 189 de pacienți în studiu, iar 169 au prezentat remisie în decursul a 6 luni”, a declarat dr. Manju Girish Chandran. Unii dintre pacienți au trăit cu simptome de intestin iritabil timp de 9-10 ani. Medicamentele actuale nu tratează adecvat simptomele, iar mulți pacienți sunt pur și simplu nevoiți „să trăiască așa”, a mărturisit dr. Chandran.

Consumul zilnic de iaurt preparat în casă poate conduce la remisia completă a simptomelor în cazul pacienților cu intestin iritabil, concluzionează studiul.

Iaurtul, în dieta zilnică

Pacienților li s-a cerut să consume zilnic 2-3 căni de iaurt și să noteze într-un grafic simptomele pe care le resimt. Răspunsurile lor au fost evaluate la fiecare 2 luni, timp de o jumătate de an. Remisia completă, definită drept ameliorarea simptomelor preexistente ale sindromului de intestin permeabil și normalizarea tranzitului intestinal, a avut loc în cazul a 89% dintre participanții la studiu.

Autorii studiului apreciază că iaurtul reprezintă un remediu extraordinar, este un aliment accesibil și ușor de făcut. „Nu este perceput de pacienți ca un medicament, ci face parte din dieta lor de zi cu zi”, a subliniat dr. Chandran.

Ea spune că pentru prepararea iaurtului se fierbe 1 litru de lapte, care este lăsat să se răcească la temperatura camerei. Apoi se amestecă întreaga cantitate cu o ceașcă de iaurt simplu, natural, ca sursă de fermenți lactici. Se acoperă vasul și se lasă în bucătărie peste noapte. Se pune la frigider dimineața. Se păstrează câte o ceașcă din iaurtul preparat pentru următoarea serie.

Sunt necesare studii suplimentare

Rezultatele acestui studiu trebuie interpretate cu prudență, a atras atenția dr. William Heizer, gastroenterolog la clinica Chapel Hil, Carolina de Nord. El spune că participanții ar fi trebuit repartizați aleator în două grupuri: unul de tratament și celălalt de control. Or, în acest caz a exista doar grupul de tratament.

„Acesta a fost un studiu-pilot”, a explicat dr. Chandran. Următorul pas va fi studierea eficacității iaurtului de casă la pacienți cu diferite forme de intestin iritabil (constipație sau diaree) și randomizarea participanților într-un grup de control.

Pe de altă parte, dr. Ronnie Fass, de la Centrul Medical MetroHealth din Cleveland, a recunoscut că acesta este primul studiu care arată faptul că iaurtul, chiar dacă este făcut în casă, este utilizabil în sindromul intestinului iritabil. „Iaurtul de casă cu Lactobacillus a fost foarte eficient în combaterea durerii de burtă și a motilității intestinale. Acesta este un studiu care ar putea schimba standardul de îngrijire în intestinul iritabil, cu toate că este nevoie de studii suplimentare”, a adăugat dr. Fass.

Strategii pentru a ține sub control intestinul permeabil

Îmbunătățirea stilului de viață, eliminarea stresului, practicarea unei activități fizice și aplicarea unui protocol nutrițional sunt principalele mijloace cu ajutorul cărora poți ține sub control sindromul intestinului iritabil. Iată câteva măsuri concrete:

  • În cazul crampelor abdominale, aplicarea unei buiote sau comprese calde poate fi de mare ajutor.
  • Evitați fumatul, alcoolul și cafeaua pentru a preveni accelerarea peristaltismului.
  • Încercați să descoperiți ce fel de alimente vă provoacă probleme și eliminați-le din dietă. În general, trebuie să ocoliți alimentele condimentate, mezelurile, prăjelile, dulciurile rafinate, sucurile carbogazoase, inclusiv cele cu îndulcitori artificiali, cum ar fi sorbitolul, xilitolul.
  • Aveți grijă să împărțiți alimentele consumate pe parcursul zilei în porții mici și dese. Consumați alimente bogate în fibre, dar nu din categoria celor care provoacă balonare (varză, conopidă, cartofi, fasole). În schimb, puteți mânca dovlecei, morcov, legume verzi, orez, iaurturi cu probiotice, pește, carne de pasăre.
  • La dieta obișnuită ar putea fi nevoie să adăugați un supliment cu probiotice și prebiotice, care contribuie la refacerea florei intestinale.

Surse:

www.medscape.com/viewarticle/889752

www.desintoxication.info/syndrome-de-lintestin-irritable-sii

www.webmd.com/ibs/controlling-irritable-bowel-syndrome-with-diet

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
colon iritabilfloră intestinalămicrobiomNutrițieprobioticeRemedii naturaleSindrom intestin hiperpermeabil
Articolul anterior
Psihobioticele: bacteriile bune care alungă depresia
Articolul următor
Remedii care te scapă rapid de toxiinfecție alimentară


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
DigestieMicrobiomNutriție și dietăRemedii naturale

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: