Exerciții fizice și sport, Sănătate

E bine să faci sport după ce ai suferit un infarct?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 7 minute

Majoritatea persoanelor care au suferit un infarct tind să se menajeze și să nu facă efort, de teamă că inima lor nu va putea face față, însă este total greșit! Află ce spun studiile!

Vezi toate articolele despre:
Afecțiuni cardiovasculareInfarctrecuperaresănătate cardiovascularăsănătatea inimiiSport și mișcare fizică

Infarctul miocardic, numit frecvent și atac de cord, reprezintă întreruperea fluxului sanguin la nivelul unei porțiuni a inimii și se produce cel mai frecvent prin obstrucția unei artere coronare în urma rupturii unei plăci de aterom (depozit de lipide și celule albe la nivelul peretelui arterial).

În România, infarctul cauzează de trei ori mai multe decese decât bolile oncologice, iar la nivelul Europei, 49% dintre femei și 40% dintre bărbați mor din cauza acestei afecțiuni. La fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct, iar 1 din 10 pacienți nu supraviețuiește.

Poate știai deja că dieta joacă un rol semnificativ în bolile cardiovasculare, iar stresul și nivelul de activitate zilnică sunt de asemenea factori ce pot influența starea de sănătate a inimii și a întregului corp. Sunt efectuate constant studii ce demonstrează că exercițiile fizice pot reduce riscul apariției bolilor de inimă și chiar pot ajuta pacienții să își reducă riscul de deces după ce au suferit un infarct.

Activitatea fizică reduce riscul apariției bolilor de inimă

Rezultatele unui studiu efectuat în 2015 au arătat că exercițiile fizice pot scădea riscul îmbolnăvirilor de inimă, respectiv apariția insuficienței cardiace. Persoanele care au făcut cel puțin 150 de minute de exerciții moderate sau 75 de minute de exerciții cardio pe săptămână au avut cu 33% mai puține șanse să dezvolte boli ale inimii față de persoanele sedentare. Același studiu a arătat că pentru persoanele ce nu erau atât de active, 150 de minute de exerciții moderate sau 75 de minute de exerciții cardio pe săptămână, riscul apariției unor boli de inimă a scăzut cu 20%. Partea bună este că funcționează și dacă hotărăști să te apuci mai târziu! Așa că nu contează dacă toata viața ai fost sedentar și vrei să te apuci mai spre bătrânețe de exerciții. Important este să crești treptat intensitatea exercițiilor și să alegi un tip de mișcare care îți face plăcere. În cadrul studiului, cei care erau sedentari și au început să meargă pe jos 30 de minute de 4 ori pe săptămână și-au diminuat riscul de a dezvolta boli de inimă cu 12%.

Renumitul cardiolog american considerat părintele cardiologiei metabolice, dr. Stephen Sinatra, spune că exercițiile fizice nu trebuie să lipsească din viața noastră, chiar și în doze minime. Cercetările arată că un efort minim – precum o simplă plimbare de o jumătate de oră pe zi – oferă o protecție majoră, chiar și în cazul persoanelor obeze sau al vârstnicilor, iar pentru seniori, beneficiile exercițiilor merg dincolo de sănătatea cardiovasculară, crescând rezistența organismului și mobilitatea. Dr. Sinatra îți explică aici tot ce trebuie să știi înainte de a începe să faci sport!

În urma unui alt studiu efectuat în 2013, cercetătorii au mai concluzionat că exercițiul fizic este cel mai bun tratament ce poate preveni bolile de inimă! S-au studiat diferențele dintre efectele tratamentului medicamentos și efectele mișcării asupra bolilor de inimă și nu s-au găsit „diferențe detectabile”. Deci dacă faci mișcare e ca și cum ai urma un tratament medicamentos, numai că fără efecte adverse!

Sportul și recuperarea pacienților după infarct miocardic

Majoritatea persoanelor care au suferit un infarct tind să se menajeze și să nu facă efort, de teamă că inima lor nu va putea face față și că vor suferi din nou. În anii ‘60 se credea că efortul fizic poate chiar provoca un atac de cord, așa că medicii recomandau repaus pentru cel puțin 6 săptămâni, ceea ce încă se întâmplă, din nefericire.

În 2018, acest mit a fost demontat! În cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie au fost prezentate rezultatele unor studii ce au demonstrat că activitatea fizică după un atac de cord reduce la jumătate riscul de deces în următorii 4 ani.

În cadrul studiului au fost analizate cazurile a peste 22.200 de pacienți ce suferiseră un infarct. Comparativ cu persoanele inactive, cele ce au activitate redusă, moderată sau intensă au cu 37%, 51%, respectiv 59% mai puține șanse de a muri după ce au suferit un atac de cord. Deci cu cât ești mai activ, cu atât șansele de supraviețuire sunt mai mari, chiar și după ce ai suferit un infarct. Dr. Örjan Ekblom, profesor asociat la Școala Suedeză de Științe ale Sportului și Sănătății din Stockholm și autorul principal al studiului, este de părere că „așa cum persoanelor ce suferă un infarct li se recomandă să se lase de fumat, să schimbe alimentația și să reducă stresul, la fel ar trebui să li se spună și să facă sport“. Tot profesorul subliniază că sfatul este valabil pentru toți cei ce au suferit un atac de cord, fie el minor sau major, cât și pentru cei care continuă să fumeze.

Când ar trebui să te apuci de sport dacă ai suferit un atac de cord? Conform aceluiași studiu, se pare că la 4-5 săptămâni după infarct este timpul potrivit, dar acest interval de timp variază de la un individ la altul și ideal este să fii mereu activ pentru a preveni atât atacurile de cord, cât și alte boli.

Simptomele infarctului miocardic

Nu toate persoanele care suferă un infarct au aceleași simptome și cu aceeași severitate. La unii infarctul poate apărea din senin, pe când alții primesc semne de avertizare cu câteva ore, zile sau chiar săptămâni în avans. Cel mai întâlnit simptom este angina pectorală, o durere recurentă în piept, care apare la efort și trece după repaus. Angina este cauzată de o scădere temporară a fluxului sanguin către inimă.

Iată care sunt simptomele clasice ale infarctului miocardic:

  • Disconfort sau dureri în piept (pot fi resimțite și ca presiune sau pulsație care durează mai multe minute).
  • Dureri care se răspândesc spre brațul stâng sau partea laterală stângă a gâtului, spatelui, umerilor, brațelor sau maxilarului.
  • Dureri în stomac sau arsuri.
  • Greață (chiar vomă) și indigestie.
  • Respirație grea.
  • Palpitații.
  • Traspirații reci.
  • Amețeală și senzație de leșin.
  • Oboseală.

Bolile cardiovasculare – semnale de alarmă și factori de risc

În cadrul seminarului „Abordarea cauzală și profilaxia bolilor cardiovasculare”din 2016, profesorul John Ionescu, de la Clinica Neukirchen din Germania, a expus o serie de informații, mai puțin cunoscute în România, despre markerii predictivi ai bolilor cardiovasculare. Prin simple analize de sânge ce pot semnala o inflamație în organism, poți afla dacă există riscul să suferi de o boală de inimă. Data viitoare când mergi la medic cere să ți se măsoare:

  • proteina C-reactivă;
  • apolipoproteina A1 (un predictor puternic al bolilor cardiovasculare);
  • amiloidul A (apare în sânge ca răspuns la infecții);
  • homocisteina (are o importanță covârșitoare în formarea ateromului);
  • endotelina (apare ca răspuns la stres oxidativ sau infecții și determină constricție vasculară);
  • citokinele;
  • fibrinogenul;
  • VSH-ul;
  • leucocitele;
  • oxidul de trimetilamină (este produs de microbiom și poate avertiza, cu până la 7 ani înainte, apariția infarctului sau accidentului vascular cerebral) – poți citi aici mai multe.
  • fii atent și la semnul lui Frank!

Care sunt factorii de risc în bolile cardiovasculare?

  • Hipertensiunea arterială (cauza principală a accidentelor vasculare cerebrale și infarctelor).
  • Ateroscleroza provocată de excesul de grăsimi în sânge (colesterol și trigliceride).
  • Diabetul (nivelul crescut de glucoză în sânge și mai ales fluctuațiile de insulină).
  • Lipsa activității fizice și obezitatea (cresc riscul bolilor cardiovasculare cu 50%).
  • Dieta bogată în grăsimi nesănătoase, zahăr, sare.
  • Abuzul de alcool.
  • Viața stresantă, izolarea socială, depresia.

Mai multe informații împărtășite de prof. John Ionescu în cadrul seminarului poți citi aici.

Sportul întărește inima!

Un infarct este de multe ori un apel de trezire care te anunță că este timpul să faci schimbări majore în stilul tău de viață. Pe lângă o alimentație curată și renunțarea la vicii, este musai să te apuci de sport! Inima este un mușchi și are nevoie de antrenament pentru a deveni mai puternică. Exercițiile fizice îți oxigenează eficient organismul, scad tensiunea arterială, reglează nivelul glicemiei, scad riscul de diabet, ajută la scăderea nivelului de stres, mențin greutatea corporală optimă și scad nivelul de colesterol. Toți acești factori contribuie la reducerea riscului de apariție al unui alt atac de cord.

Programele de reabilitare din America, dedicate persoanelor ce au suferit un atac de cord, recomandă ca exercițiile să fie făcute inițial în prezența unui specialist și să se înceapă cu exerciții ușoare până când organismul capătă rezistență. Începe cu plimbări de 5 minute pe care să le crești gradual, urcatul scărilor, grădinărit și chiar treburi ușoare din gospodărie. În mod ideal, ar trebui ca în 3 luni să reușești să faci exerciții de aerobic, să mergi măcar săptămânal la tenis, înot, alergat, dans sau orice sport îți place (și care îți crește rezistența întregului corp), la care să adaugi exerciții  pentru flexibilitate. Și, foarte important, după ce ai făcut mișcare, nu petrece restul zilei întins pe canapea în fața televizorului pentru că nu faci decât să anulezi toată munca depusă anterior. La fiecare 30 de minute e bine să te miști, așa că încearcă să mergi până la bucătărie să iei un pahar cu apă sau să te plimbi prin casă cât vorbești la telefonul mobil. Orice mică activitate este binevenită!

Înainte să te apuci de sport asigură-te că ești echipat corespunzător! Nu uita să te hidratezi și anunță pe cineva unde vei fi atunci când faci mișcare în exterior. Ia cu tine un telefon mobil! Evită să faci sport în exterior când afară e prea frig sau prea cald pentru a nu-ți solicita corpul inutil!

Ascultă-ți corpul și nu îl forța! Mai bine faci exerciții ușoare mai multe zile la rând decât unele intense care să îți provoace febră musculară. Dacă în timpul exercițiilor simți înțepături în piept, greață, amețeală, bătăi neregulate ale inimii și ai probleme cu respirația, oprește-te și sună la 112 dacă simptomele nu dispar!

Așadar, da! E bine să faci sport chiar și după ce ai suferit un infarct! Dar pentru că recuperarea poate avea loc într-un ritm diferit pentru fiecare, este indicat să apelezi la un specialist și să începi cu exerciții ușoare.

Ai grijă de inima ta!

Surse:

fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2018/05/04/exercise-after-heart-attack.aspx

www.webmd.com/heart-disease/features/exercise-for-heart-attack-survivors

www.wikihow.com/Exercise-After-a-Heart-Attack

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
Afecțiuni cardiovasculareInfarctrecuperaresănătate cardiovascularăsănătatea inimiiSport și mișcare fizică
Articolul anterior
Listeria, chinuitoare pentru mămici, periculoasă pentru bebeluși
Articolul următor
Boli care sunt scrise pe unghii


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Exerciții fizice și sportSănătate

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: