Majoritatea studiilor confirmă că omul modern suferă de un deficit de minerale și vitamine. Deficiențele nutritive de lungă durată pot avea efecte nocive importante asupra sănătății organismului, cum ar fi hipertensiunea arterială, osteoporoza, anemia, căderea părului, oboseala cronică, dereglări ale nivelului de glucoză sau reducerea funcției imunitare. Îți prezentăm în continuare cele mai întâlnite deficiențe de minerale și cum pot fi acestea remediate în mod natural, cu ajutorul dietei.
1. Magneziul
Magneziul este un co-factor important pentru peste 300 de reacții enzimatice din organism. Nu numai că magneziul lipsește din dieta noastră de astăzi (din cauza epuizării solurilor și a alimentelor procesate), dar corpul nostru îl risipește din cauza stresului. Simptomele deficitului de magneziu pot fi rezistența la insulină, constipația, migrenele, crampele, hipertensiunea sau fibromialgia. Pentru a regla nivelul normal de magneziu se recomandă consumul de migdale, caju, alune, spanac și fasole neagră.
2. Vitamina K2
Vitamina K2 este necesară pentru o inimă sănătoasă, oase puternice și un creier „în formă“, pentru a putea spune organismului cum și unde să folosească calciul. Făra ea, corpul poate depune calciu în zonele nedorite, cum ar fi artere și țesuturi moi, în loc de dinți și oase. Urmările deficitului de vitamina K ar fi depunerile de tartru pe dinți și apariția cariilor dentare, osteoporoza, calcifierea arterială și apariția bolilor de inimă. Cele mai bune surse de vitamina K2 sunt gălbenușul de ou, ficatul de gâscă, untul natural, brânza învechită și icrele.
3. Fierul
Este o componentă principală a celulelor roșii din sânge, unde se îmbină cu hemoglobina și transportă oxigenul la celule. Deficiența de fier este una dintre cele mai comune deficiențe nutritive din lume, care afectează peste 25% din populația Globului. Simptomele deficitului de fier includ anemie, oboseală, slăbiciune, slăbirea sistemului imunitar și afectarea funcției cerebrale. Consumul alimentelor bogate în vitamina C, cum ar fi portocalele, guliile și ardeii, împreună cu alimentele bogate în fier (soia, spanac, broccoli, cereale integrale etc.) pot ajuta la maximizarea absorbției fierului.
4. Calciul
Calciul este esențial pentru fiecare celulă. Acesta mineralizează oasele și dinții, mai ales în perioadele de creștere rapidă. De asemenea, este foarte important pentru întreținerea sistemului osos. Atunci când ai lipsă de calciu pot apărea oboseala, crampele musculare, apetitul scăzut sau ritmul cardiac anormal. Surse bune de calciu sunt laptele, iaurtul, brânza, sucul de portocale fortificat cu frunze de culoare verde închis.
5. Iodul
Iodul este un mineral cu implicații majore pentru sănătatea noastră, în special a tiroidei. Simptomele de deficit includ hipotiroidism, gușă și chiar cretinism. Se recomandă consumul de fructe de mare, pește și crustacee, pentru reținerea unei cantități importante de iod.