Remedii naturale, Sănătate

Cum scăpăm de herpesul bucal în mod natural?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute

Vi se întâmplă să vă apară herpes la gură exact când vă este lumea mai dragă sau când vă pregătiţi pentru un eveniment important? Poate ar fi bine să fiţi mai grijulii cu sistemul vostru imunitar şi să reduceţi nivelul de stres. Ce legătură au stresul şi imunitatea cu herpesul? Vă invităm să aflaţi din articol!

Vezi toate articolele despre:
herpes bucalimunitateRemedii naturalevitamina Cvitamina Ezinc

Știați că 90% din populația lumii suferă măcar o dată în viață de herpes bucal? Acesta este dureros, incomod, inestetic și debutează, de obicei, cu una sau mai multe vezicule localizate spre marginea exterioară a buzelor. În timp, aceste vezicule se sparg și se transformă într-o crustă gălbuie. Herpesul este câteodată confundat cu aftele, însă aftele apar întotdeauna în interiorul gurii și implică membrana mucoasă.

Ce este herpesul bucal?

Herpesul este o infecție dureroasă cauzată de virusul herpes simplex. Acesta apare cel mai frecvent în exteriorul gurii, pe buze, obraji, nas sau degete. În mod obișnuit, un herpes durează între 7 și 10 zile, perioadă în care este contagios, cel puțin până se formează crusta galbenă sub care se formează piele nouă. Cu toate că herpesul este destul de obișnuit, poate fi o problemă majoră pentru persoanele ce au deficiențe imunitare din cauza anumitor boli sau tratamente medicamentoase. Chiar și după ce herpesul trece, virusul rămâne în organism și poate provoca erupții noi în aceeași zonă a gurii sau feței. Răspândirea herpesului se numește autoinoculare (o infecție secundară determinată de germeni dintr-un focar infecțios preexistent în organism), fenomen ce poate determina apariția herpesului în alte zone ale corpului.

Care sunt simptomele herpesului bucal?

Cu o zi sau două înainte ca herpesul să apară este posibil să avem furnicături, mâncărimi și chiar arsuri în jurul buzelor. Acestea sunt primele semnale ce ne dau de înțeles că un herpes se pregătește să se instaleze. În 24-48 de ore apar una sau mai multe vezicule care ulterior se sparg și se transformă într-o crustă gălbuie. Fiecare herpes poate, totuși, să fie diferit, iar dacă vă apare un herpes pentru prima dată este posibil să fie mai dureros și să se vindece mai greu (chiar și în 2-4 săptămâni). În timp ce avem un herpes putem avea și dureri de cap, gingii sensibile și dureroase, dureri în gât, dureri musculare, febră, greață, vărsături și ganglioni limfatici umflați. Dacă herpesul nu dă semne de vindecare într-o săptămână, este indicat să vă adresați unui medic. La fel și dacă herpesul se extinde, dacă aveți dificultăți de vorbire sau înghițire sau dacă faceți febră.

De ce apare herpesul?

Din cauza virusului herpes simplex (HSV) ce poate cauza un singur herpes sau mai multe in același timp. Până la formarea crustei, herpesul este extrem de contagios și se poate răspândi și în alte zone ale corpului, inclusiv în zona ochilor sau a organelor genitale.

Herpesul bucal apare, de cele mai multe ori, din cauza virusului herpes simplex 1 (HSV-1) care se transmite prin sărut sau prin utilizarea unor obiecte comune pentru băut, mâncat sau de igienă (pahare, linguri, furculițe, prosoape). Herpes simplex 2 (HSV-2) este răspunzător pentru herpesul din zona genitală și doar rareori este vinovat și pentru herpesul bucal. HSV-2 se transmite prin contact sexual sau de la mamă la făt, dacă mama naște natural atunci când are un herpes genital activ.

Din momentul în care o persoană contractează virusul HSV-1, herpesul apare, de obicei, în decurs de o săptămână și se poate reactiva și mai târziu pe parcursul vieții. HSV-1 se reactivează în perioadele în care suntem stresați sau bolnavi, dacă avem o alimentație dezechilibrată nutrițional, dacă suferim de o infecție a tractului respirator superior sau în urma expunerii la soare. Și procedurile dentare care presupun întinderea buzelor pot declanșa virusul. Dacă vreți să nu vă alegeți cu un herpes, nu sărutați pe nimeni care are unul activ, nu folosiți aceleași obiecte pe care le folosește persoana care are herpes și, tot pentru a preveni apariția herpesului, aplicați protecție solară (de preferat cât mai naturală) și pe buze atunci când vă expuneți la soare. Dacă vi se întâmplă totuși să vă apară un herpes, păstrați zona curată pentru a stopa răspândirea infecției, încercați să nu atingeți veziculele și nu îndepărtați coaja! Spălaţi-vă mai des pe mâini, mai ales înainte de a aplica tratamentele externe, hidrataţi-vă corespunzător şi evitaţi să consumaţi mâncăruri acide, picante sau sărate pentru că acestea pot intensifica durerea şi inflamaţia. Ar fi indicat să schimbaţi şi periuţa de dinţi pentru că aceasta poate fi purtătoare a virusului herpes simplex.

Remedii naturale pentru herpesul bucal

Cele mai comune forme de tratament pentru herpes sunt cremele și medicamentele antivirale ce, uneori, pot da efecte adverse neplăcute. Dar există o serie de remedii naturale, complet sigure, deloc scumpe, care pot reduce durata de manifestare a herpesului, ameliorează durerile și umflăturile și reușesc să stimuleze sistemul imunitar pentru a sprijini vindecarea!

Sistemul imunitar joacă un rol extrem de important în vindecarea întregului organism, deci și a herpesului. Prin urmare, trebuie să consumăm alimente ce întăresc sistemul imunitar. Alimentele ce conțin probiotice (iaurt, oțet de mere, murături) şi legume şi fructe bogate în vitamine şi minerale. Pe lângă o alimentaţie sănătoasă, organismul are uneori nevoie şi de alte ajutoare, iar această „mână de ajutor” poate veni din partea suplimentelor alimentare.

Vitamina C creşte numărul de leucocite (celule albe) ce apără organismul de bolile înfecţioase şi de corpurile străine. Prin urmare, vitamina C susţine vindecarea herpesului, dar şi previne apariţia lui. În plus, vitamina C susţine metabolismul energetic normal, susține funcționarea normală a sistemului nervos, reduce efectele nocive ale radicalilor liberi, contribuie la formarea colagenului atât de important pentru sănătatea pielii, dinţilor, gingiilor, a ligamentelor şi a oaselor, menţine sănătatea vaselor de sânge, creşte absorbţia fierului prevenind astfel anemia, contribuie la funcţionarea optimă a sistemului digestiv, menţine sănătatea ochilor şi ajută celulele să se regenereze.

Zincul este un mineral esenţial pentru sănătatea organismului! Acesta este capabil să reducă inflamaţia şi să stimuleze sistemul imunitar, astfel încât să grăbească vindecarea herpesului.

Vitamina E are proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii, contribuie la menţinerea sănătăţii pielii şi ameliorează durerea şi disconfortul cauzat de herpes.

Lizina este un aminoacid esenţial ce este capabil să trateze herpesul şi să prevină dezvoltarea virusului herpes simplex, are un rol important în creşterea şi regenerarea ţesuturilor, în producţia de anticorpi, enzime şi hormoni. O serie de studii au scos la iveală faptul că lizina este extrem de eficientă atunci când vine vorba despre virusul herpes simplex: scade numărul de manifestări ale virusului (suferim de mai puţine ori de herpes), reduce severitatea herpesului atunci când apare şi grăbeşte vindecarea.

În completarea remediilor naturale ce luptă din interiorul corpului cu virusul herpes simplex, există şi câteva tratamente pe care le putem aplica extern pentru a ameliora disconfortul cauzat de erupţia unui herpes bucal. Aloe vera, o plantă folosită de millenii pentru vindecarea rănilor, arsurilor şi iritaţiilor pielii este eficientă şi în tratarea herpesului. Este bogată în antioxidanţi, enzime, minerale, acizi graşi şi hormoni ce sprijină vindecarea şi previn infecţiile. Se aplică pe zona de erupţie a herpesului pentru a calma pielea şi pentru a contribui la vindecarea lui. Uleiul de mentă, aşa cum spun studiile, este extrem de eficient în inhibarea virusurilor HSV-1 şi HSV-2 şi, aplicat pe piele de la primele simptome de instalare a herpesului, este capabil să stopeze dezvoltarea lui. Uleiul de cimbru are numeroase proprietăţi curative şi are şi acţiune antivirală, deci poate contribui la eliminarea herpesului. La fel şi uleiul de vanilie, aplicat direct pe zona în care simţiţi că va erupe herpesul, poate scurta durata de manifestare a herpesului. Dacă zona în care a apărut herpesul este umflată şi dureroasă, puteţi aplica şi un cub de gheaţă ce scade inflamaţia, ameliorează durerea şi încetineşte fluxul sanguin de la nivelul erupţiei.

Cum 80% din sistemul imunitar se află localizat în sistemul digestiv, poate ar trebui să vă îndeptaţi atenţia spre stilul de viaţă şi spre alimentele pe care le consumaţi, mai ales dacă suferiţi des de erupţii herpetice. Un sistem imunitar slăbit poate însemna că suferiţi de sindromul intestinului permeabil („leaky gut”). Asta înseamnă că mucoasa intestinală este deteriorată şi o parte din substanţele provenite din alimente, dar și bacterii și toxine ajung să treacă dincolo de bariera intestinală, să se infiltreze în fluxul de sânge și să cauzeze probleme în organism. Intestinul permeabil este implicat în apariția bolilor autoimune, alergiilor, inflamațiilor cronice, depresiei sau chiar în unele forme de cancer, deci ar putea fi responsabil şi pentru erupţiile herpetice.

Cu toate că infecţia cu herpes simplex poată părea descurajantă pentru că virusul rămâne în organism şi se activează aproape de fiecare dată când ne prinde pe picior greşit, este, din fericire, uşor de gestionat. Remediile naturale despre care v-am povestit sunt extrem de accesibile şi oferă aceleaşi beneficii sau chiar mai multe decât tratamentele convenţionale ce pot conţine substanţe chimice potenţial dăunătoare. Foarte important este şi să avem un stil de viaţă echilibrat, cu foarte puţine excese, să ne odihnim, şi să facem mişcare. O viaţă echilibrată este cel mai bun tratament preventiv!

Surse:

draxe.com/cold-sores/

articles.mercola.com/how-to-get-rid-of-cold-sores.aspx

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
herpes bucalimunitateRemedii naturalevitamina Cvitamina Ezinc
Articolul anterior
Trucuri care au trecut proba timpului contra răcelilor
Articolul următor
Cum scăpăm de acnee, în mod natural?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Remedii naturaleSănătate

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: