Sănătatea copilului

Igiena excesivă ne poate îmbolnăvi copiii!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
copiiigienă oralăimunitatemicrobiomNutriție

În fiecare zi, părinții sunt puși în fața unui șir nesfârșit de afecțiuni și probleme de care copiii pot suferi, de la eczeme până la alergii sau tulburări de comportament (precum ADHD). Dar dacă am putea preveni aceste probleme de sănătate, lăsându-ne pur și simplu copiii să se tăvălească prin noroi?

Hiperigiena face mai mult rău decât bine!

În noua ei carte, „Healthy Food, Healthy Gut, Happy Child“, dr. Maya Shetreat-Klein susține un stil de viață centrat în jurul contactului cu microbii prezenți în sol. „Părinții de azi își țin copiii departe de lucrurile pe care le consideră dăunătoare și ajung să le ofere o viață aseptică, folosind o multitudine de produse de curățare, pesticide și antibiotice“, declară dr. Maya Shetreat-Klein, neurolog pediatru și mamă a trei copii în New York. Însă microbii, produsele alimentare proaspete crescute într-un sol sănătos și timpul petrecut în natură pot îmbunătăți sănătatea copiilor într-un mod extraordinar. Niciun medicament nu poate face ceea ce contactul cu natura poate face.

Într-o linguriță de sol sunt la fel de mulți microbi câți oameni sunt pe Pământ

În ultimii ani, a devenit din ce în ce mai clar faptul că microbii din intestinele noastre joacă un rol vital în susținerea imunității și a sănătății, iar cu cât sunt mai diversificați, cu atât este mai bine. Un sistem imunitar sănătos trebuie să intre în contact cu o mulțime de organisme diferite. Atunci când această diversitate nu este asigurată, sistemul imunitar începe să-și îndrepte atenția către hrana noastră și către lucrurile la care ne expunem în mediu. Hiperigienizarea vieții noastre ne privează intestinele de biodiversitate, pe care o putem regăsi în sol de exemplu, făcându-ne mai sensibili la anumite afecțiuni, precum alergiile.
Cercetătorii susțin că într-o linguriță de sol sunt la fel de mulți microbi câți oameni sunt pe Pământ. Această experiență incredibilă a biodiversității este benefică pentru creierul nostru, sistemul imunitar și pentru intestinele noastre. Există cercetări care arată că, atunci când cresc în ferme, copiii sunt mai puțin susceptibili de a avea probleme precum astm sau alergii, în special datorită biodiversității de bacterii din sol cu care intră în contact. Dr. Shetreat-Klein consideră că expunerea timpurie a copiilor la microbii găsiți în sol ar putea ajuta la prevenirea și tratarea afecțiunilor comune din copilărie. Ea recomandă consumul de alimente cultivate în soluri bogate organic și biodinamice și încurajează copiii să petreacă cât mai mult timp afară. „Încurajează-ți copiii să se joace în noroi și participă chiar și tu la acest joc. Nu te sfii să faci plăcinte de noroi și nu uita să petreci câteva ore pe zi în păduri și parcuri, pe munți și să faci sport în aer liber“, declară dr. Shetreat-Klein.

Conectarea cu natura îți readuce sănătatea!

Ca neurolog pediatru, dr. Shetreat-Klein cunoștea destul de puține lucruri despre nutriție, însă atunci când propriul ei fiu, Erez, a început să se confrunte cu probleme de sănătate misterioase la o vârsta fragedă, a decis să exploreze modalitatea în care nutriția ne poate afecta corpul, dar și creierul. La prima lui zi de naștere, Erez a suferit un episod sever de astm, care a marcat începutul unei spirale descendente în sănătatea și dezvoltarea sa timpurie. A început să aibă probleme de respirație, iar nasul i-a curs timp de 10 luni încontinuu. Deși doctorii i-au recomandat un cocktail de steroizi și medicamente, un simplu test de alergii a arătat că băiețelul suferea de o alergie la soia atât de severă încât a condus la inhibarea funcției creierului. La doar trei zile după eliminarea din dietă a alimentelor care conțineau soia, respirația s-a îmbunătățit în mod simțitor. Câteva săptămâni mai târziu, problemele s-au risipit, iar acum, la 10 ani, nu mai are niciun fel de probleme cu astmul. După acest episod, modul în care dr. Shetreat-Klein își hrănește familia s-a schimbat dramatic. Împreună cu soțul ei și cei trei copiii, a început să petreacă cât mai mult timp în aer liber, să facă drumeții pe jos și să consume multe legume cultivate în grădina lor. Deși Erez nu a fost vindecat de alergie (el încă trebuie să evite soia complet), experiența i-a arătat legătura dintre ceea ce mâncăm, cum trăim și sănătatea noastră.
Dr. Shetreat-Klein a văzut rezultate la fel de surprinzătoare și la pacienții săi. Deși nu recomandă o schimbare dramatică a stilului de viață și nu pledează pentru vegetarianism sau veganism, totuși consideră că introducerea unei game variate de alimente cultivate în sol sănătos și petrecerea timpului în natură oferă unui copil rezistența organismului de care are nevoie pentru a preveni și trece peste afecțiunile tipice copilăriei. Tu cum îți ajuți micuțul să treacă peste problemele copilăriei?

    Sursa:

  • telegraph.co.uk/wellbeing/diet/let-them-eat-dirt-our-obsession-with-hygiene-is-jeopardising-our/

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
copiiigienă oralăimunitatemicrobiomNutriție
Articolul anterior
Cum recunoști sindromul Asperger?
Articolul următor
Micuțul meu e alergic la lapte?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătatea copilului

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: