Sănătatea copilului

Strategii pentru dezvoltarea inteligenței emoționale a copilului

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
Bunăstare și echilibru emoționalcopiiinteligență emoționalăstare de bine

Ocupația de părinte este cea mai importantă misiune pentru tine. Ești la curent cu noutățile despre parenting? Îi cumperi copilului tău jucării inteligente? Îl duci la cursuri de dans, pictură, înot? L-ai înscris la cea mai bună grădiniță sau școală? Este normal ca părinte să îți dorești tot ce este mai bun pentru copilul tău. Dar poți trece foarte ușor în extrema cealaltă, în care creșterea și educarea copilului se transformă într-o obsesie, ceea ce duce la suprasolicitarea copilului și rezultatele nu sunt tocmai cele așteptate.

De altfel, cercetările arată că factorii de mediu nu garantează succesul copilului în viață, ci este mult mai important ceea ce se află în interior, în sufletul și mintea lui. Nu pentru IQ-ul copilului ar trebui să îți faci griji, ci pentru EQ („emotional intelligence” – inteligența emoțională), potrivit lui Denise Daniels, expertă în parenting, autoarea programului „Primul ajutor pentru sentimente” și creatoarea seriei de jucării „Moodsters” pentru dezvoltarea inteligenței emoționale și sociale.

Știați că?

Inteligența emoțională este capacitatea copilului de a recunoaște, înțelege și gestiona emoțiile. Între 1 și 5 ani este perioada în care se pun bazele inteligenței emoționale. Aceasta este cea mai bună cale de a-i oferi copilului „uneltele” pentru o viață sănătoasă și fericită. Un părinte care are grijă ca al său copil să crească sănătos, isteț, creativ, prietenos și politicos poate spune că și-a îndeplinit misiunea.

Pur și simplu, iubește-ți copilul!

Numeroase studii au arătat că acei copii cu o bună dezvoltare a inteligenței emoționale au mai multe șanse de a avea succes în viață decât alții. Ce înseamnă un copil cu EQ dezvoltat? Este un copil care știe să își arate empatia, respectul, toleranța și bunătatea, care știe să își facă prieteni foarte ușor și să rezolve probleme.

Cum se dezvoltă inteligența emoțională? Părintele este primul și cel mai bun „profesor” al copilului, iar „școala” este acasă. Pe măsură ce copilul tău face primii pași în viață și începe să rostească primele cuvinte, încă de atunci ai șansa de a-l ajuta să-și dezvolte un vocalobular pentru emoțiile sale. Îl înveți practic să exprime ceea ce simte. Cel mai simplu mod de a reuși acest lucru: iubește-ți copilul! Arată-i cum se exprimă iubirea. Arată-i prin gesturi, zâmbete, vorbe și atenție. Te va imita și va învăța la rândul lui să-și exprime iubirea.

Pune în cuvinte stările pe care le trăiți împreună: „Înțeleg că te simți trist pentru că a plecat bunica” sau „Știu că ești supărat pentru că ți-am luat jucăria”. Jucați-vă în oglindă: „Hai să facem o față veselă! Acum tristă! Acum suntem nervoși”. Atunci când citiți o carte, discutați despre cum v-ați simți în locul personajelor, despre trăsăturile acestora, despre emoțiile pe are le exprimă.

Cum se pun bazele relației părinte-copil?

Când copilul vorbește, învață să îl asculți. Creează o atmosferă sigură și calmă, astfel încât copilul să îți poată împărtăși orice. Dar și tu, ca adult, nu te feri să-i împărtășești sentimentele tale. Chiar dacă nu le înțelege pe deplin, simte deschiderea ta. Astfel construiți o relație bazată pe sinceritate, care se dezvoltă în timp.

Demonstrează-i că și sentimentele negative precum furia ori frustrarea pot fi exprimate și gestionate. Cum? Prin tehnici simple: schimbarea mediului, o perioadă de pauză, o mică plimbare sau câteva minute de respirație profundă. Tristețea, un sentiment de care nu trebuie să facem abstracție, poate fi alungată dacă vorbești cu copilul despre lucruri care îl fac fericit sau dacă faceți o faptă bună pentru cineva drag (o prăjitură sau un desen pentru bunica, de pildă).

Alături de iubire necondiționată, grijă, comunicare, acordarea unui timp de joacă împreună constituie un element esențial în dezvoltarea inteligenței emoționale a copilului. Prin joc își antrenează imaginația și creativitatea, ceea ce contribuie la dezvoltarea gândirii și la sănătatea creierului. Tot datorită jocului, copilul învață ce este spiritul de echipă, dar și de conducere, învață să ia decizii și să rezolve probleme.

Sfatul specialistului

raluca teleanuReferitor la dezvoltarea intelectuală a copiilor, medicul neurolog Raluca Teleanu, șeful secției de neurologie pediatrică de la Spitalul de Copii „V. Gomoiu”, consideră că: „Este foarte importantă în lumea asta inteligența emoțională şi nu neapărat cea academică. Chiar dacă ai un IQ obişnuit, poți fi un om de succes dacă te bucuri de un EQ foarte bun. Inteligența emoțională – EQ este cea care te face un om realizat. Împlinirea vine din inteligența emoțională. Pentru a le dezvolta copiilor inteligența emoțională este important ca, de la cele mai mici vârste, să fie învățați să empatizeze, să învețe răbdarea, să fie sociabili, să se integreze, să le pese de oamenii din jurul lor”.

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
Bunăstare și echilibru emoționalcopiiinteligență emoționalăstare de bine
Articolul anterior
10 lucruri pe care copilul nu trebuie să le audă de la părinți
Articolul următor
Bacteriile prietenoase – cheia prevenirii astmului


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătatea copilului

Te-ar putea interesa și: