Homeopatia prețuieşte prin excelență particularul, individualul, amănuntul, trăsăturile, respectiv simptomele neobişnuite, rare. Cunoaşterea prealabilă a pacientului, administrarea remediului similimum poate fi ajutorul cel mai de preț într-o asemenea situație. Examenul fizic al pacientului relevă adesea amănunte pe care, interpretându-le, ajungi la esență. A scrie un articol cu recomandări generale rămâne o provocare pentru un medic homeopat, pe care am acceptat-o doar în încercarea de a găsi soluții instantanee.
Preoperator voi recomanda întotdeauna ARNICA 30 CH – 1 doză (5 granule), în cele 2 dimineți de dinaintea intervenției, cu 1/2h înainte de masă şi încă o doză în dimineața intervenției. Dacă intervenția se face în urgență, cele 3 doze de ARNICA 30 CH se vor administra succesiv la 1/2h interval (ARNICA – remediu major de traumă fizică şi psihică).
Mă voi opri acum la câteva aspecte particulare:
- Anxietatea de anticipație poate fi tratată cu GELSEMIUM 9 CH, câte o doză de 2 ori pe zi (una dimineața cu 1/2h înaintea mesei, cealaltă seara, cu 1/2h după cină), în cele 2-3 zile premergătoare intervenției chirurgicale.
- Deshidratarea, pierderea hidroelectrolitică masivă, unele anemii, care persistă în ciuda eforturilor prin tratamentele de substituție, impun administrarea de CHINA 7 CH, remediu cu diluție joasă, care poate fi administrat frecvent (la 2-3 ore interval).
- În intervențiile ortopedice sau în cazul celor care necesită imobilizare prelungită este utilă RUTA 7 CH, câte o doză de 3 ori pe zi, începând cu ziua ce precede operația şi continuând postoperator (poate chiar încă 2 săptămâni).
- Pentru intervențiile în zone intens vascularizate sau cu inflamație foarte importantă locală, unde sângerările necesită eforturi mari din partea chirurgului, poate fi utilă o doză de PHOSPHORUS 30 CH, în dimineața intervenției.
- În cazul intervențiilor chirurgicale pe focare septice, închistate sau nu, este de folos secvența: HEPAR SULFUR 9 CH, HEPAR SULFUR 15 CH, HEPAR SULFUR 30 CH, administrate câte o doză, consecutiv, la interval de 12 h.
- Deşi durerea reprezintă un simptom pentru care există numeroase şi foarte eficiente medicamente, sunt pacienți care o tolerează foarte greu şi care, din această cauză, rămân foarte agitați. Pentru aceştia, o doză de CHAMOMILLA 9 CH poate constitui o soluție (pre- şi postoperator).
Pentru alte simptome particulare (de altfel foarte valoroase), pe care nu le-am intuit aici, pacientul trebuie examinat de un medic homeopat.
Postoperator se va administra ARNICA 7 CH, câte o doză la 6 ore, pentru potențialul recuperator tisular. Mențin indicațiile remediilor amintite anterior: RUTA 7, CHINA 7 (care poate fi adăugat de novo, în cazul pierderilor hidroelectrolitice masive intra- şi postoperator).
Aş vrea să menționez un remediu foarte util: NUX VOMICA 5 CH (diluție joasă), pentru cefaleea intensă, destul de rezistentă la tratamentul antialgic, apărută după rahianestezie, unde lumina, mişcarea, zgomotul, temperatura constituie factori agravanți. Se va administra câte o doză la interval de 3-4 ore.
Cu mențiunea că există multe remedii cu indicații chirurgicale particulare, susțin consultul homeopat, care poate aduce în atenție remedii individualizate, adaptate la situația pacientului.