Medicină funcțională, Sănătatea copilului

Probioticele în terapia autismului și ADHD

Autor:
2 comentarii
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
ADHDautismdieta GAPSfloră intestinalămedicină funcționalăprobiotice

În ultimul timp, conexiunea dintre intestin și creier a devenit din ce în ce mai cunoscută, iar un studiu recent arată chiar că probioticele pot reduce chiar riscul de tulburări cerebrale la copii. Tot mai multe cercetări medicale susțin că modificările compoziției florei intestinale pot influența funcționarea creierului, starea de spirit și sănătatea mentală generală. Un nou studiu efectuat în Finlanda arată că suplimentarea cu probiotice devreme în viață poate fi o modalitate eficientă de a reduce tulburările cerebrale la copii, cum ar fi ADHD și autismul.

Probleme mari pentru cei mici

Tulburările gastrointestinale sunt foarte frecvente la copiii cu tulburări ale creierului, cum ar fi sindromul de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) și tulburările din spectrul autismului, inclusiv sindromul Asperger. O serie de mecanisme au sugerat legătura între aceste tulburări ale creierului și unele dintre cele mai comune tulburări digestive, care au capacitatea de a genera modificări compoziția florei intestinale. O teorie nouă susține că nivelurile scăzute de bacterii intestinale benefice, cum ar fi Lactobacillus și Bifidobacteria, la copii cu tulburări ale creierului, pot conduce la o creștere a bacteriilor producătoare de toxine, cum ar fi speciile de Clostridium. Un studiu care susține această legătură a analizat 11 copii cu autism, care au fost tratați timp de 8 săptămâni cu vancomicină, un antibiotic utilizat adesea în tratamentul diareei cronice cauzate de bacteria Clostridium dificile. În acest studiu, indicii comportamentali și de comunicare s-au îmbunătățit în mod semnificativ pe parcursul perioadei de tratament, însă rezultatele au durat doar atât timp cât copiilor le-a fost administrat antibioticul. Acest studiu a lansat posibilitatea de utilizare a probioticelor în loc de antibiotice pentru a fi de ajutor în cazul acestor tulburări ale creierului.

Efecte directe asupra funcției cerebrale și a stării de spirit

Pe lângă posibilitatea ca acești copii să fie influențați de absorbția toxinelor bacteriene derivate din intestin, alterarea florei intestinale poate duce și la creșterea permeabilității intestinale. Mai multe studii au arătat că integritatea mucoasei intestinale este compromisă în cazurile tulburărilor din spectrul autismului și ADHD. Permeabilitatea intestinală crescută ar putea duce la absorbția de compuși secundari microbieni, precum și de compuși derivați din produse alimentare parțial digerate, care pot afecta direct funcțiile celulelor creierului sau pot conduce la răspunsuri imune care ar putea afecta, de asemenea, celulele creierului. Din moment ce probioticele îmbunătățesc bariera intestinală, acestea pot oferi beneficii suplimentare prin acest mecanism pentru tulburările creierului. Mai mult decât atât, din moment ce aproximativ 80% din sistemul imunitar rezidă în jurul mucoasei intestinale, probioticele pot avea un efect pozitiv asupra sistemului imunitar pentru a reduce inflamația gastrointestinală observată la copiii cu ADHD și autism.
Un studiu recent efectuat pe femei cu o stare de sănătate bună a arătat că suplimentarea cu un amestec de bacterii probiotice a avut efecte semnificative asupra regiunilor creierului care controlează procesarea centrală a emoției și senzațiilor, indicând faptul că bacteriile probiotice ar putea avea efecte benefice în mod direct asupra funcției cerebrale și a stării de spirit.

Probioticele ajută copilul înainte și după naștere

Pentru a testa ipoteza că suplimentarea cu probiotice poate proteja împotriva dezvoltării tulburărilor din spectrul autismului și ADHD, cercetătorii din Finlanda au analizat atent un studiu care a fost inițial conceput pentru a testa legătura dintre suplimentarea precoce cu probiotice în copilărie și dezvoltarea ulterioară a eczemelor. Mamele a 159 de copii au participat la un studiu dublu-orb randomizat, controlat cu placebo, unde au primit 10 miliarde de unități formatoare de colonii de Lactobacillus rhamnosus sau placebo pe zi, timp de 4 săptămâni. După naștere, conținutul capsulei a fost dat fie direct copiilor, fie mamelor care alăptau, timp de 6 luni.
Pentru a evalua posibila legătură dintre suplimentarea cu probiotice și tulburările creierului, 75 dintre copii au fost evaluați de psihiatri sau neurologi care nu au fost implicați în studiu, într-un mod aleatoriu. Rezultatele au arătat că tulburările din spectrul autismului și ADHD au fost identificate la 6 dintre cei 35 de copii care au primit placebo și la niciunul dintre cei 40 care au primit probiotice. Rezultatele arată un efect clar al probioticelor. Pentru că au fost analizate și probe de fecale, cercetătorii au descoperit că numărul de bacterii din specia Bifidobacterium a fost mai mic la copiii cu ADHD și autism, comparativ cu copiii sănătoși. Astfel, specialiștii au ajuns la concluzia că suplimentarea cu probiotice devreme în viață poate reduce riscul de dezvoltare a tulburărilor neuropsihiatrice mai târziu în copilărie, prin mecanisme care nu se limitează la compoziția microbiotei intestinale.

Medici celebri despre prevenirea și tratarea autismului și ADHD-ului

Problemele legate de bacteriile intestinale și integritatea funcțiilor gastrointestinale pot fi un factor major în dezvoltarea tulburărilor de comportament din copilărie. Încurajez toate viitoarele mame să-și completeze dieta cu probiotice de înaltă calitate, să continue cu aceste suplimente în timp ce alăptează și să le ofere direct copiilor atunci când nu mai sunt alăptați“, susține dr. Michael Murray, autor a peste 30 de cărți despre abordările naturale în sănătate și o autoritate la nivel mondial în domeniul medicinei naturiste.
Dr. Natasha Campbell-McBride, autoarea volumului „Sindromul GAPS“, a găsit și ea elementul comun care unește copiii cu ADHD și autism, din punct de vedere clinic. Acest element este dat de sistemul lor digestiv, la acești copii nedezvoltându-se flora intestinală normală. Ca urmare, sistemul digestiv al acestor copii în loc să fie o sursă de sănătate devine o sursă majoră de toxicitate. Bacteriile patogene din sistemul digestiv atacă pereții intestinului, făcându-i permeabili, astfel încât toxine și bacterii pătrund în circulația sangvină și ajung la creier. În cartea ei, „Sindromul GAPS – Sistemul Digestiv și Problemele Psihologice”, din colecția Biblioteca „Ziarul de Sănătate”, dr. Natasha Campbell-McBride prezintă în detaliu aspectele nutriționale importante în terapia autismului, recomandând probioticele și anumite alimente care restabilesc echilibrul florei intestinale.
Cartea scrisă de dr. Natasha Campbell-McBride poate fi comandată pe site nostru https://www.bettermedicine.ro/shop/sindromul-gaps/ sau la numărul de telefon 0730.213.000.

  Surse:

 • greenmedinfo.com/blog/new-study-shows-probiotics-may-prevent-adhd-and-autism-spectrum-disorders
 • greenmedinfo.com/blog/36-immune-benefits-probiotics
 • doctormurray.com/nac-produces-significant-benefit-in-reducing-irritability-in-autistic-children/
 • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25760553

Părerea ta contează pentru noi!

2 comentarii. Leave new

 • buna ziua! ce probiotice sunt recomandate de natasha mc cambell a fi cele mai bune ptr copiii cu autism?

  Răspunde
  • Redacția Zenyth
   17 aprilie 2024 12:49

   Bună ziua! Vă recomandăm să citiți cartea, veți găsi foarte multe informații interesante și utile acolo, care nu se pot rezuma în câteva rânduri, oricât ne-am dori. În plus, puteți discuta cu un medic specialist în medicină holistică, deoarece acesta vă poate oferi cele mai bune sfaturi (după cunoașterea în profunzime a istoricului medical).
   Multă sănătate!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
ADHDautismdieta GAPSfloră intestinalămedicină funcționalăprobiotice
Articolul anterior
Remedii naturale în lupta contra bolii Parkinson
Articolul următor
10 lucruri pe care copilul nu trebuie să le audă de la părinți


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătatea copilului

Te-ar putea interesa și: