Ceea ce vă propunem în acest articol este să discutăm, pe înțelesul tuturor, despre fazele naturale de detoxifiere și despre modul în care putem regla aceste procese prin remedii naturale.
Toxinele cu care corpul are de-a face, cea mai mare parte a lor, sunt eliminate din organism prin succesiunea a 3 faze ce se petrec pe axele ficat-intestin și ficat-rinichi. Înainte de a trece mai departe este important să lămurim un alt aspect insuficient înțeles:
Ce sunt toxinele?
Termenii toxină sau toxic fac referire la ceva ce devine dăunător, otrăvitor pentru organism. Corpul uman are de-a face în procesele lui cu toxine care provin fie din interiorul corpului – prin procesele metabolice, fie din mediul înconjurător.
Ce sunt toxinele interne?
Care este sursa toxinelor interne?
- Resturi metabolice ale microbilor care trăiesc în mod natural în microbiomul uman.
- Diferite biotoxine, cum este mucegaiul.
- Ca efecte ale infecțiilor cronice cu virusul Epstein Barr sau în boala Lyme.
- Inflamația cronică.
- Expunerea cronică la efectele biochimice ale stresului.
- Compuși rezultați din procesele metabolice ce nu sunt suficient procesate pentru a fi eliminate – hormoni, metaboliți dăunători ce țin de faza 1 de detoxifiere.
- Celule moarte sau deteriorate.
Câteva dintre efectele unei metabolizări și eliminări deficitare a toxinelor interne includ excesul de grăsime abdominală, inflamații sau infecții cronice, deficiențe în funcționarea ficatului și dezechilibre ale microbiomului.
Ce sunt toxinele externe?
Pentru a putea discuta despre toxine externe nu trebuie să luăm în calcul doar cazurile extreme de expunere toxică în cazul unui dezastru chimic, de exemplu. Vorbim despre expuneri care ni se întâmplă zi de zi și de care nu suntem nici măcar conștienți: pesticide, poluare, metale grele din produsele cosmetice etc. Toxinele provenite din interacțiunea cu mediul sunt depozitate în țesuturile corpului, inclusiv în straturile de grăsime.
Corpul nostru face zilnic eforturi pentru a elimina toxinele din interiorul corpului. Totuși, uneori, eșuează în a face față unor cantități semnificative de toxine – apanajul vieții moderne, mai ales în mediul urban.
Care sunt fazele de detoxifiere?
a. Faza 1:
Este prima linie de apărare împotriva toxinelor. Pentru a se produce în mod eficient este nevoie de utilizarea unui grup de enzime ce protejează deteriorarea celulelor prin:
- Transformarea toxinelor volatile astfel încât să poată avansa în procesul de detoxifiere.
- Transformarea toxinelor în formă solubilă în apă pentru a se putea intra în faza 2 de detoxifiere.
Faza 1 este activată de diverse toxine externe: cafeină, alcool, vaporii de vopsea, steroizi, pesticide, pastile pentru insomnie, pastile contraceptive și cortizol. Ea poate fi activată în mod benefic pentru organism:
- Plante: armurariu, mărar.
- Citrice: mandarine și portocale (grepfruit-ul nu este benefic în acest sens pentru că întrerupe detoxifierea de fază 1).
- Vitamina C: pătrunjel, căpșuni, ardei iute etc.
- Legume crucifere: varză de Bruxelles, broccoli, varză, conopidă, kale și napi.
- Vitaminele din grupul B-urilor.
- Lipotroficele: compuși care descompun grăsimile în timpul metabolism (cisteină, metionină, colină și inozitol).
- Minerale: magneziu și fier.
În cadrul fazei 1 de detoxifiere se produc procesele oxidative și radicalii liberi. Practic, în cadrul acestei faze are loc oxidarea toxinelor dăunătoare pentru a le descompune în metaboliți mai puțin dăunători. Deși acest lucru este necesar, tot acesta este și procesul prin care se produc dăunătorii radicali liberi. Scopul este ca radicalii liberi să urmeze în continuare fazele naturale ale procesului de detoxifiere pentru a fi eliminați din organism.
Aici intervine și rolul consumului de antioxidanți (vitamina C, silimarina, resveratrolul etc.), care au rol în neutralizarea radicalilor liberi. La aceștia se adaugă, pentru o mai bună acțiune, polifenolii și flavonoizii. Completarea necesarului antioxidant se poate face printr-un consum variat de fructe și legume, aproximativ 5-7 porții pe zi.
Desigur, suplimentarea este de multe ori necesară, având în vedere că dieta și stilul de viață moderne respectă cu greu cerințele sănătoase. Unele dintre cele mai eficiente suplimente cu rol antioxidant sunt cele pe bază de resveratrol, coenzima Q10, vitaminele A, C și E și mineralele de tipul, seleniu, cupru, zinc, magneziu. Și, ca în orice aspect care vizează echilibrul, un exces de antioxidanți poate fi dăunător. Astfel se riscă limitarea producției naturale de antioxidanți, printre care și cel mai important – glutationul.
b. Faza a 2-a:
În cadrul fazei 2 se folosesc diferite căi pentru a scoate din organism metaboliții solubili în apă, rezultați în urma fazei 1 de metabolizare, prin bilă, urină și scaun.
Pentru o bună desfășurare a fazei 2 a procesului de detoxifiere nutriția și suplimentarea alimentară joacă un rol cheie:
- Sulful: crucifere, usturoi, ceapă, carne, gălbenuș de ou.
- Aminoacizi: glicină, cisteină (sau n-acetil cisteină), taurină și metionină (carne).
- Molibden, un compus mineral (legume cu frunze, ficat).
- Vitamina B12 (carne).
- Glutation, care este obținut din aminoacizii de mai sus, sau îl puteți lua prin administrarea într-o formă lipozomală.
Ce se întâmplă când faza 2 de detoxifiere nu decurge normal?
Ei bine, este un caz destul de des întâlnit ca acest lucru să se întâmple pentru că, cel mai probabil, consumul nutrienților enumerați mai sus este deficitar. Deși toate aceste procese se petrec la un nivel foarte subtil metabolic, este absolut important să se facă demersurile pentru o bună desfășurare a fazei 2 de detoxifiere. Consecințele în caz contrar sunt extrem de grave: cancer, Parkinson, fibromialgia, oboseală cronică, lupus și diverse disfuncții imunitare. În plus, dacă faza 1 de detoxifiere poate fi activată cu o ceașcă de cafea dimineața și cu un pahar de vin seara, lipsa unui reglaj eficient al fazei 2 te va face să te confrunți cu simptome destul de neplăcute în viața de zi cu zi: bufeuri, insomnie, dificultăți de atenție și concentrare.
c. Faza a 3-a:
Această parte a procesului de detoxifiere se axează pe transportul substanțelor conjugate obținute în faza 2 către una dintre următoarele căi:
- Către rinichi și vezică pentru a fi apoi excretate prin urină.
- Către bilă, intestinul subțire și pe tot parcursul tractului digestiv, până la evacuarea prin scaun.
Ce trebuie să facem pentru ca faza 3 din procesul de detoxifiere să se desfățoare corespunzător?
- Hidratarea corespunzătoare este extrem de importantă, atât pentru reglarea digestiei, cât și pentru eliminarea compușilor toxici prin urină.
- Alimentația corespunzătoare este foarte importantă pentru tranzitul intestinal. Un tranzit care implică constipație, diaree, balonări, dureri abdominale este un indicator al unei probleme de detoxifiere a fazei 3. Astfel de simptome ne conduc cu gândul la probleme cauză ce pot fi: Disbioza (o supraîncărcare dezechilibrată a microbiomului intestinal cu bacterii), deficiența de magneziu (una dintre cauzele des întâlnite pentru tulburările de scaun), intoleranțe alimentare.
Ce putem face pentru susținerea proceselor de detoxifiere?
Dincolo de sfaturile oferite mai sus, este bine de știut că există produse naturale care îmbină echilibrat compuși cu rol important în reglarea acțiunii ficatului și a proceselor de detoxifiere naturale. Pentru că, da, nu există produse sau proceduri care detoxifică în sine, ci produse care ajută organismul în procesele lui naturale, native, de eliminare a toxinelor interne și externe.
Astfel de produse au la bază armurariul, cea mai cunoscută și studiată plantă cu acțiune benefică pentru sănătatea ficatului. Substanța activă din armurariu – silimarina – conferă acestei plante proprietăți antifibrotice, hepatoprotectoare, antioxidante, regeneratoare și antiinflamatoare. Tot silimarina contribuie la regenerarea țesutului hepatic prin stimularea producerii de hepatocite (celule hepatice) noi, care le înlocuiesc pe cele deteriorate. Silimarina are efect antiinflamator, acțiune antivirală (împotriva virusului hepatitei C). Reducerea rezistenței la insulină a organismului se numără, de asemenea, printre beneficiile silimarinei. În plus, pe lângă silimarină, sunt de ajutor:
- Acidul alfa lipoic, un ingredient cu acțiune antioxidantă pronunțată. Acesta este solubil deopotrivă în apă și în grăsimi, această proprietate explicând extraordinara capacitate de neutralizare a radicalilor liberi. Acidul alfa lipoic contribuie la formarea glutationului, cel mai puternic antioxidant endogen din corpul uman.
- N-Acetil Cisteina are un rol important în detoxifiere, în protecția împotriva poluanților hepatotoxici din mediu și a altor toxine. N-Acetil Cisteina susține detoxifierea organismului prin acțiunea de legare și eliminare a toxinelor, protejează ficatul și creierul de acțiunea dăunătoare a alcoolului, tutunului și drogurilor, favorizează fluidizarea mucusului și susține sistemul imunitar.
- Fosfatidilcolina este esențială pentru funcția ficatului, aceasta protejând celulele hepatice de leziuni virale, reducând fibroza și prevenind distrugerea celulelor pe fondul utilizării substanțelor nocive (substanțe toxice, medicamente, alcool). De asemenea, fosfatidilcolina are proprietăți antiinflamatoare, fiindu-le de ajutor persoanelor care suferă de colită ulcerativă.
- Deficiența de seleniu conduce la răspunsuri imune deficitare pentru virusuri, tumori și alergeni. Seleniul susține sistemul imunitar, contribuind la menținerea sănătății ficatului.
Surse:
- http://balancedconcepts.net/liver_phases_detox_paths.pdf
- https://kelwayhealth.com/3-phases-liver-detoxification/
- https://en.wikipedia.org/wiki/Drug_metabolism
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488002/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1749210/
- https://liverfoundation.org/for-patients/about-the-liver/the-progression-of-liver-disease/