Digestie, Medicină funcțională, Microbiom, Nutriție și dietă, Sănătate

De ce devine intestinul permeabil și cum îl vindecăm?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute

Sindromul intestinului permeabil („leaky gut“) este o afecțiune despre care se crede că afectează milioane de oameni, iar majoritatea dintre ei nu nici știu de prezența ei. Vestea bună este că urmarea unei diete poate ajuta la depășirea acestei afecțiuni.

Vezi toate articolele despre:
enzime digestivefloră intestinalăleaky gutNutrițieprobioticeSIBOSindrom intestin hiperpermeabil

La prima vedere, s-ar putea să credeți că sindromul intestinului permeabil afectează doar sănătatea digestivă, dar în realitate poate duce la multe alte boli. De exemplu, conform unor cercetări recente, cauza alergiilor alimentare, a oboselii, a durerilor articulare, a bolilor tiroidiene și a afecțiunilor autoimune poate fi acest intestin permeabil.

Care sunt cauzele intestinului permeabil?

Cauza exactă a intestinului permeabil este un mister, dar totuși, la momentul actual, știm că acesta poate fi cauzat de o serie de factori, printre care:

  • O dietă săracă în nutrienți și fibre și bogată în alimente inflamatorii.
  • Fumatul.
  • Consumul de alcool.
  • Utilizarea frecventă a unor medicamente (în special a antiinflamatoarelor nesteroidiene – AINS și a antibioticelor).
  • Bacterii benefice scăzute – Disbioza intestinală, indiferent că provine dintr-o înmulțire excesivă a bacteriilor (cum ar fi SIBO), paraziți sau ciuperci, contribuie la sindromul de intestin permeabil prin declanșarea eliberării de zonulină și prin reducerea stratului de mucus protector din intestinul gros sau subțire.
  • Expunerea prelungită la stres.
  • Lipsa unui somn adecvat.
  • Predispoziția genetică.

Alimentația și intestinul permeabil

În ceea ce privește partea de alimentație, printre cei mai importanți factori se regăsesc:

  • Consumul de LECTINE – acestea se găsesc în multe alimente, nu doar în cereale. Dacă consumăm cantități mici, acestea nu provoacă probleme, dar alimentele cu conținut mare de lectine (grâul, orezul, spelta și soia) sunt cunoscute ca factori care declanșează și întrețin simptomele intestinului permeabil.
  • Consumul de LACTATE de VACĂ convenționale – componenta produselor lactate care afectează intestinul este proteina numită cazeină de tip A1. De asemenea, procesul de pasteurizare distruge enzimele vitale, făcând zaharurile precum lactoza foarte greu de digerat. Din acest motiv, recomandarea este să cumpărați lactate crude de vacă sau lactate de capră și bivoliță, care conțin cazeină de tip A2, mult mai prietenoasă cu intestinele noastre.
  • Consumul de GLUTEN – cerealele care conțin gluten pot afecta mucoasa intestinală în funcție de nivelul de toleranță al fiecărei persoane în parte. Odată ce intestinul este vindecat, probabil că veți putea reintroduce ocazional cereale care au fost fermentate și încolțite.
  • Consumul de ZAHĂR – zahărul adăugat este o altă substanță care poate face ravagii la nivelul sistemului digestiv atunci când este consumat în cantități mari. Zahărul poate alimenta creșterea drojdiilor, a candidei și a bacteriilor rele, care duc la deteriorarea intestinului. Bacteriile rele creează de fapt toxine numite exotoxine, care afectează celulele sănătoase și pot duce la formarea de găuri în peretele intestinal.

Simptomele intestinului permeabil

Unul dintre cele mai mari semnale de avertizare că este posibil să aveți un intestin permeabil este faptul că manifestați mai multe sensibilități alimentare.

Răspunsurile alergice cauzate de un intestin permeabil nu înseamnă neapărat că veți suferi o erupție pe tot corpul, ci se poate manifesta prin diverse alte simptome. Dintre simptomele asociate cu sindromul de intestin permeabil, cele mai întâlnite sunt:

  • Balonare
  • Sensibilități alimentare
  • Afecțiuni tiroidiene
  • Oboseală
  • Dureri articulare
  • Dureri de cap
  • Probleme ale pielii, cum ar fi rozaceea și acneea
  • Probleme digestive
  • Creșterea în greutate

Cum testăm dacă există permeabilitate intestinală?

Sunt disponibile mai multe teste pentru a determina permeabilitatea intestinală care vă pot ajuta să confirmați un diagnostic și să vă orientați în direcția corectă a tratamentului. Testele sunt utile pentru identificarea sensibilităților specifice și pentru a descoperi ce tipuri de toxine sau deficiențe contribuie la simptomele dumneavoastră. Testele pentru depistarea permeabilității intestinale includ:

  • Testarea nivelului de zonulină
  • Testarea Lactuloză-Manitol
  • Testarea intoleranțelor alimentare de tip IgG
  • Testarea deficiențelor pentru diferite vitamine și minerale
  • Coprocultura

Cum reparăm intestinul permeabil?

Pașii de bază pentru vindecarea intestinului permeabil sunt:

  • Eliminați alimentele și factorii care deteriorează intestinul: alimentele procesate – inclusiv cerealele ne-încolțite, zahăr adăugat, uleiuri rafinate, aditivi sintetici și produse lactate convenționale.
  • Urmați o dietă antiinflamatorie care să conțină alimente vindecătoare: supă de oase, produse lactate crude, legume fermentate și alte alimente probiotice, produse din nucă de cocos, semințe încolțite, alimente bogate în acizi grași omega 3, fructe, ierburi și condimente.

Supa de oase – conține colagen și aminoacizii prolină și glicină, care vă pot ajuta să vindecați pereții celulari deteriorați.

Lactatele crude – conțin bacterii benefice atunci când sunt fermentate și acizi grași cu lanț scurt, care pot ajuta la vindecarea intestinului. Kefirul, iaurtul, untul și brânza crudă sunt unele dintre cele mai bune opțiuni.

Alimentele fermentate – pe lângă produsele lactate fermentate, legumele fermentate sunt unele dintre cele mai sănătoase alimente probiotice. Acestea conțin acizi organici care echilibrează pH-ul intestinal și probiotice pentru a susține intestinul. Varza, kimchi-ul și murăturile sunt surse excelente.

Produsele din nucă de cocos – toate produsele din nucă de cocos sunt deosebit de bune pentru intestin. Se consideră că acizii grași cu lanț mediu din nucă de cocos sunt mai ușor de digerat decât alte grăsimi, astfel încât funcționează bine pentru menținerea sănătății digestive. De asemenea, chefirul din nucă de cocos conține microbi sănătoși care susțin sistemul digestiv.

Semințele încolțite – semințele de chia, semințele de in și semințele de cânepă care au fost ținute la încolțit sunt surse excelente de fibre care pot ajuta la creșterea bacteriilor benefice.

Grăsimile sănătoase – consumul de grăsimi sănătoase cu moderație, cum ar fi gălbenușurile de ou, avocado, ghee și ulei de cocos, presupune un efort minim pentru intestin și favorizează absorbția nutrienților.

Grăsimile Omega 3 – anumite alimente proteice conțin, de asemenea, grăsimi omega 3 sănătoase, cum ar fi carnea de vită hrănită cu iarbă, mielul și peștele sălbatic (somonul).

Fructele – consumul zilnic de una până la două porții de fructe este o modalitate bună de a obține vitamine și minerale. Puteți pregăti mere și pere la aburi pentru a face sos de casă și pentru a-l folosi ca „medicament“. Fructele se consumă preferabil și în cantități moderate.

  • Reparați intestinul cu suplimente specifice, cum ar fi glutamina, enzimele digestive, probioticele.
  • Reechilibrați microbiomul cu probiotice (bacterii benefice). Acest lucru este esențial, deoarece bacteriile din intestin sunt o componentă majoră a barierei intestinale. Ele contribuie la promovarea rezistenței la colonizarea speciilor de bacterii dăunătoare sau patogene prin concurența pentru nutrienți. Microbiota intestinală reglează, de asemenea, digestia și absorbția nutrienților și ajută la furnizarea de energie a celulelor epiteliale.

Alte sfaturi pentru sănătatea intestinelor

Pe lângă respectarea planului alimentar descris mai sus, este benefic să eviți expunerea la „toxine” potențiale care se găsesc în apa de la robinet, alcool, țigări, pesticide, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și antibiotice, cosmetice, toate acestea putând stresa intestinul. Cu toate acestea, consultați-vă întotdeauna cu medicul dumneavoastră dacă acesta vi le-a prescris.

Un alt sfat este să luați în considerare urmarea unei diete de eliminare la început. Unele alimente par să se afle într-o „zonă gri” atunci când vine vorba de înrăutățirea sau promovarea sănătății digestive. De exemplu, unii oameni se descurcă mai bine cu anumite alimente proteice decât alții.

S-ar putea să vă întrebați, sunt ouăle rele pentru intestinul permeabil? Dar fasolea și leguminoasele?

Puteți alege să eliminați ouăle și leguminoasele la început și apoi să încercați să le reintroduceți după câteva săptămâni. Acest lucru vă poate ajuta să descoperiți dacă acestea sunt problematice pentru dvs. sau nu.

În locul ouălor și leguminoaselor, încercați în schimb carne, păsări de curte, pește și colagen sau proteine sub formă de pulbere.

Reducerea aportului de alimente FODMAP este, de asemenea, recomandată ca parte a unei diete de eliminare, deoarece carbohidrații FODMAP pot agrava problemele digestive, cum ar fi balonarea și gazele.

Concluzii

Permeabilitatea intestinală este o afecțiune care apare atunci când mucoasa intestinală se deteriorează.

Nu numai că are un impact asupra sănătății digestive, dar această afecțiune poate provoca și simptome pe scară largă legate de inflamație și reacții autoimune. Simptomele pot include balonare, gaze, dureri articulare, oboseală, probleme cu pielea, probleme cu tiroida, dureri de cap și altele.

Ce alimente sunt rele pentru intestinul tău? Atunci când urmați o dietă pentru repararea intestinului, evitați alimentele procesate, cele cu zahăr adăugat, uleiurile rafinate, glutenul, lactatele convenționale și alimentele bogate în lectine.

Ce ar trebui să mănânci dacă ai simptome de intestin permeabil? Prioritizați alimentele fermentate, supa de oase, nuca de cocos, fructele și legumele, precum și carnea, peștele de bună calitate.

SURSE:

How To Heal Leaky Gut

The Leaky Gut Diet and Treatment Plan, Including Top Gut Foods

The Leaky Gut Diet and Treatment Plan, Including Top Gut Foods

https://draxe.com/health/7-signs-symptoms-you-have-leaky-gut/

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
enzime digestivefloră intestinalăleaky gutNutrițieprobioticeSIBOSindrom intestin hiperpermeabil
Articolul anterior
Cum susținem sănătatea inimii cu ajutorul vitaminei C?
Articolul următor
Vitamina C: armă împotriva îmbătrânirii


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
DigestieMedicină funcționalăMicrobiomNutriție și dietăSănătate

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: