Medicină funcțională

Află dacă suferi de sindromul intestinului permeabil

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
colonintestinleaky gutmedicină funcționalăSindrom intestin hiperpermeabil

Sindromul intestinului permeabil – „leaky gut” afectează milioane de oameni din întreaga lume, cei mai mulți fără ca măcar să știe. Ce presupune permeabilitatea intestinală? Mucoasa care căptușește intestinul acționează ca o barieră sau plasă cu găuri extrem de mici prin care pot trece doar molecule microscopice, cum ar fi nutrienții din hrană. În cazul permeabilității intestinale, mucoasa intestinală devine anormal de poroasă, joncțiunile strâmte se desfac, apărând spații prin care pot pătrunde molecule mari, cum sunt proteinele, glutenul, bacteriile patogene, toxinele, particulele nedigerate din alimente. Toate aceste „deșeuri toxice” ajung dincolo de peretele intestinal, în fluxul de sânge, unde pot provoca diverse reacții imune. Astfel apare sindromul „leaky gut”.
infografie per

Boli care pornesc din intestin

Permeabilitatea intestinală nu este nici pe departe o problemă simplă, localizată doar la nivelul intestinului, ci se află la originea multor suferințe care, aparent, nu au legătură cu digestia. Numai că atunci când substanțele toxice scapă din intestin și ajung în circulația sângelui, ele „călătoresc” nestingherite spre țesuturile și organele corpului. Rezultatul? Sistemul imunitar intră în alertă, declanșând o serie de reacții specifice și inflamație sistemică.

În prezent, întregul proces de permeabilitate intestinală face obiectul a numeroase studii științifice. Pe măsură ce oamenii de știință descoperă mai multe lucruri despre acest sindrom, ei realizează că poate afecta întregul organism. Așa se explică de ce depresia, migrenele, fibromialgia, reumatismul inflamator, eczemele sunt printre bolile care își pot avea rădăcinile în intestin.

Infografie intestin cu permeabilitate marita

7 semne că suferi de intestin permeabil

    Sindromul intestinului permeabil se manifestă printr-o gamă largă de simptome, dintre care cele mai importante sunt următoarele:

  1. Carențe nutriționale – permeabilitatea intestinală poate împiedica sistemul digestiv să asimileze corect nutrienții din hrană. Cea mai importantă este carența de vitamina B12, de care organismul nu mai poate beneficia în condițiile sindromului „leaky gut”. Deficitul de vitamina B12 poate cauza oboseală extremă, dificultăți respiratorii, scăderea poftei de mâncare, tinitus.
  2. Intoleranțe alimentare sau alergii – alimentele care conțin gluten și lactatele reprezintă principalele cauze ale permeabilității intestinale. Consumul acestor alimente determină producția de anticorpi și apariția intoleranțelor sau alergiilor alimentare.
  3. Boli de piele – deoarece pielea este un organ de eliminare, nu este de mirare ca persoanele care suferă de intestin permeabil să aibă probleme cu acneea din moment ce prin fluxul sangvin circulă toxine și impurități. Cercetătorii susțin că inflamațiile cutanate precum acneea sau psoriazisul pot fi ținute sub control prin vindecarea intestinului.
  4. Depresie și alte tulburări psihocomportamentale – deșeurile toxice din fluxul sanguin sunt capabile să spargă bariera hematoencefalică, ajungând la nivelul creierului. Astfel se explică stările depresive, anxietatea în cazul celor cu „leaky gut”. Mai mult decât atât, sunt studii care pun pe seama permeabilității intestinale chiar și autismul și ADHD.
  5. Tulburări tiroidiene – sindromul intestinului permeabil poate avea un impact negativ asupra tiroidei prin declanșarea tiroiditei autoimune (boala Hashimoto). Aceasta se caracterizează prin creșterea greutății corporale din cauza încetinirii metabolismului, oboseală, depresie.
  6. Dureri articulare – poliartrita reumatoidă, artrita psoriazică, lupusul eritematos sistemic se manifestă prin suferințe la nivelul articulațiilor întreținute de inflamația sistemică din sindromul „leaky gut”.
  7. Boli digestive – în mod evident, permeabilitatea intestinală se manifestă și prin probleme digestive precum disconfort abdominal, balonare, diaree severă, colon iritabil.

Medicina funcțională, calea spre însănătoșirea intestinului

    Practicienii de medicină funcțională recomandă de obicei „metoda celor 4 R” pentru vindecarea intestinului, care presupune:

  • „Renunțare” – eliminarea din dietă a alimentelor proinflamatorii: zahăr alb, făinoase, grăsimi hidrogenate, cafea, alcool.
  • „Refacere” – echilibrul florei intestinale poate fi refăcut cu ajutorul acelor elemente necesare digestiei optime: probiotice, enzime digestive.
  • „Reparare” – peretele intestinal poate fi reparat cu ajutorul unor preparate ce conțin aminoacizi esențiali (colagen, glutamină).
  • „Rămânere” – este esențială menținerea echilibrului obținut.

Te-ai confruntat cu probleme de genul celor descrise mai sus? Cum ai grijă de sănătatea intestinului?

    Surse:

  • healthdigezt.com/signs-you-may-be-suffering-from-leaky-gut/
  • besthealthyguide.com/4-steps-to-heal-leaky-gut-and-autoimmune-disease/
  • draxe.com/4-steps-to-heal-leaky-gut-and-autoimmune-disease/
  • mindbodygreen.com/0-10908/9-signs-you-have-a-leaky-gut.html

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
colonintestinleaky gutmedicină funcționalăSindrom intestin hiperpermeabil
Articolul anterior
Vitamina C țintește cancerul, fără a afecta celulele sănătoase
Articolul următor
De ce autismul își are rădăcinile în intestin?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Medicină funcțională

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: