Medicină funcțională, Sănătate

Sindromul de ovar polichistic: Rezistența la insulină și gestionarea stresului #05

Autor:
29 de comentarii
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
inflamațieinsulinăovar polichisticrezistență la insulinăSOPCstres

Astăzi continuăm prezentarea pașilor pe care îi poți face pentru managementul sindromului de ovar polichistic (SOPC). Săptămâna trecută îți povesteam despre rolul dietei în reducerea inflamației. Astăzi vorbim despre rezistența la insulină și despre protejarea glandelor suprarenale, cele care joacă un rol vital în gestionarea stresului de zi cu zi.

Pasul 2: Tratează rezistența la insulină

Pentru a înțelege rezistența la insulină, trebuie să știm că aceasta se referă la dificultatea celulelor de a răspunde la insulină și de a stoca glucoza din alimente. Cu cât rezistența e mai mare, cu atât avem nevoie de mai multă insulină pentru a stoca glucoza. Celulele care produc insulină se găsesc în pancreas și sunt suprasolicitate în caz de rezistență la insulină, ducând la diabet zaharat de tip 2. Dacă nu a fost clar pentru voi până acum ce este cu această rezistență la insulină, imaginați-vă că glucoza intra în celule prin niște portițe. Aceste portițe sunt blocate de către acizii grași liberi (AGL), deci problema cea mare nu este neapărat glucoza. Poarta e deschisă de către insulină, dar dacă ea este blocată de către AGL, atunci insulina poate să tot „bată la ușă“, fiindcă ea nu se va deschide. În acest fel, se va acumula din ce în ce mai multă insulină pentru a introduce glucoza în celule, iar ea va încerca din ce în ce mai mult să bată la ușă și să o deschidă. La un moment dat, insulina va reuși să spargă ușa, dar pancreasul va obosi să o producă, așa apare diabetul zaharat tip 2 ca și răspuns la insulino-rezistență.

Ce poți face pentru a preveni rezistența la insulină?

Rezistența la insulină este direct legată de diabetul zaharat de tip 2. Dacă nu faci schimbări în dietă și nu reduci inflamația din corp (am vorbit despre acest aspect în articolul trecut), celulele producătoare de insulină se vor deteriora treptat. În trecut, se credea că evitarea dulciurilor era suficientă pentru a preveni rezistența la insulină, dar acum știm că sunt mai mulți factori de luat în considerare. Nu vreau să mă repet, dar renunțarea la mâncare tip fast-food și la alimentele procesate este un factor-cheie în această călătorie.

Lipotoxicitatea și inflamația cronică

Lipotoxicitatea apare atunci când avem prea multă grăsime corporală. Adipocitele (celulele grase) cresc și devin suprasolicitate, ducând la moarte celulară (apoptoză). Sistemul imunitar elimină resturile celulare prin citokine proinflamatorii, menținând inflamația și provocând moartea altor adipocite. Acest proces duce la secreția de acizi grași neesterificați (NEFA), care cauzează rezistența la insulină și probleme hormonale precum sindromul de ovar polichistic (SOPC). Sunt conștientă că a-i spune unei femei cu SOPC să slăbească este foarte dureros, fiindcă știu că multe dintre voi încercați și nu reușiți. Ceea ce pot să vă spun este că focusul vostru ar trebui să fie pe echilibrarea glicemiei și nu așa mult pe reducerea caloriilor. Contează foarte mult pierderea în greutate, o scădere cu doar 10% poate dubla șansele de sarcină. Pe lângă schimbarea stilului de viață, mai poți adăuga și berberina în combinație cu oțetul din cidru de mere pentru rezultate impresionante.

Corelația cu bolile autoimune

Bolile autoimune, cum ar fi tiroidita Hashimoto sau lupusul, sunt frecvent asociate cu sindromul ovarelor polichistice (SOPC).  Aceste boli produc în plus inflamație cronică, crescând nivelul de testosteron și androsteron, ceea ce duce la dezechilibre hormonale.

Prin înțelegerea acestor aspecte și efectuarea analizelor necesare, putem lua măsurile corecte pentru a trata și preveni rezistența la insulină și bolile asociate.

Remedii convenționale vs neconvenționale pentru a trata inflamația

Când testele arată că ai inflamație, poți încerca metode convenționale sau naturale. Să explorăm ambele opțiuni pentru a ne înțelege mai bine opțiunile.

Metode convenționale

În medicina convențională, rezistența la insulină este tratată adesea cu metformin sau alți agenți care cresc sensibilitatea la insulină, deoarece rezistența la insulină și inflamația sunt interconectate. Pentru bolile autoimune, se prescriu adesea steroizi, care sunt imunosupresoare. Acestea pot avea efecte secundare negative, inclusiv afectarea ficatului și creștere în greutate, și sunt utilizate în cazurile grave. Acum haideți să vedem care sunt metodele mai puțin obișnuite, dar la fel de eficiente.

Metode neconvenționale

Majoritatea femeilor cu sindromul ovarelor polichistice (SOPC) pot gestiona inflamația prin dietă, stil de viață sănătos și suplimente naturale.

Dieta antiinflamatoare

Primul pas este echilibrarea nivelului glicemic. Întoarce-te la dieta antiinflamatoare discutată la pasul 1.

Tratarea intestinului permeabil (Leaky Gut)

Intestinul permeabil apare atunci când particule din conținutul intestinal intră în contact cu sistemul imunitar, provocând inflamație cronică. Semnele și simptomele includ balonare, indigestie, intoleranțe alimentare, boli autoimune, malabsorbție a nutrienților, eczeme, ceață mentală, depresie și anxietate.

Pentru a minimiza intestinul permeabil:

  1. Redu consumul de gluten: Glutenul conține gliadină, care poate provoca distrugerea barierei intestinale prin stimularea producției de zonulină.
  2. Identifică și evită alimentele problematice: Urmează o dietă de eliminare și reintrodu treptat alimente precum grâul, soia și laptele, pentru a observa reacțiile corpului.

Prin combinarea acestor metode, poți gestiona inflamația și îmbunătăți simptomele asociate sindromului de ovar polichistic (SOPC) și a altor afecțiuni inflamatorii.

Suplimente pentru Leaky Gut

Leaky Gut Help: formulă complexă recomandată pentru menținerea sănătății și funcționalității tractului gastro-intestinal.

Resveratrol: un antioxidant puternic care ajută la reducerea inflamației și la protejarea mucoasei intestinale.

Omega-3: acizi grași esențiali care au proprietăți antiinflamatorii și contribuie la sănătatea intestinală.

Bromelain & Papain: Compuși naturali care sprijină digestia și regenerarea țesuturilor.

Glutathione și N-Acetyl Cysteine: Antioxidanți puternici care sprijină detoxifierea și protejează mucoasa intestinală.

Vitamin D + K2: O vitamină esențială care ajută la reglarea sistemului imunitar și la menținerea integrității mucoasei intestinale.

Probiotice pentru Leaky Gut

Colobiotic: Bacterii benefice care echilibrează flora intestinală și îmbunătățesc sănătatea digestivă.

Pasul 3: Protejează glandele suprarenale și ai grijă de stresul din viața ta!

Stresul este parte din viața noastră, iar glandele noastre adrenale răspund prin secreția de cortizol în situațiile tensionate. Cortizolul ajută la gestionarea stresului prin creșterea nivelului de zahăr din sânge, suprimând sistemul imunitar, susținând metabolismul și reducând formarea osoasă. Acest hormon prioritizează funcțiile vitale în fața altora, oferind energia necesară pentru a răspunde la situații de urgență, cum ar fi evitarea unui pericol iminent.

În plus, stresul cronic poate determina glandele adrenale să producă și hormoni androgeni în exces. Acest lucru poate duce la dominanță androgenică sau adrenală la femeile cu sindromul ovarelor polichistice (SOPC).

Managementul stresului este esențial pentru sănătatea noastră mentală și fizică. Găsirea unor modalități de relaxare (yoga, tehnici de respirație sau meditație) poate ajuta semnificativ în reducerea stresului cotidian și în gestionarea acestuia eficient. În plus, găsirea și tratarea cauzei profunde a stresului prin terapia sistemelor interne familiale pot fi de un folos real. Din perspectiva mea, perspectivă dată de terapia sistemelor interne familiale, stresul nu este problema, ci este soluția. Stresul ne arată încotro să ne îndreptăm atenția. Dacă primul tău gând a fost „Aha, deci trebuie să scap de șef, soț etc.“, îți consumi energia degeaba. Părțile reacționează la diverși triggeri din mediul extern (șef, soț, copil) tocmai pentru a ne îndrepta atenția spre interior. De ce anume au nevoie părțile din tine pentru a se relaxa? De mai multă iubire, atenție, compasiune? După ce le îndeplinești tu aceste nevoi, ajungi la părțile traumatizate și le eliberezi, vei observa că nu vei mai fi tentată să reacționezi așa, prin stres, anxietate, furie etc. Îți propun să faci un mic exercițiu pe care îl recomand și eu sufletelor care aleg să lucreze cu mine, și anume, să transmiți iubire părților din tine în fiecare seară și dimineață și să observi cum viața ta se va schimba.

Termenul „oboseală adrenală“ descrie o stare în care suprarenalele nu mai pot face față cerințelor organismului, din cauza expunerii prelungite la stres și secreției excesive de cortizol. Simptomele includ oboseală persistentă, depresie, scăderea energiei după-amiază, și alte manifestări, cum ar fi amețeli, față pufoasă la trezire și tulburări ale somnului și metabolismului.

Este important să fim atenți la aceste semnale și să găsim modalități de a ne gestiona stresul pentru a menține echilibrul și sănătatea generală a organismului nostru. Poți începe să introduci treptat magneziu bisglicinat (cea mai bună formă de absorbție a magneziului), ashwagandha și rhodiola pentru creșterea rezilienței la stres.

Cine este dr. Gianina Farcaș?

Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.

Părerea ta contează pentru noi!

29 de comentarii. Leave new

  • Bună ziua!Va citesc cu interes toate postările!Îmi sunt utile în tulburările autoimune pe care le am de 2 ani ,informații pe care în spital niciun medic nu mi le-a dat!Am renunțat la gluten,zahar,lactate,urmez administrarea de leaky gut, D3,Omega 3,zinc,magneziu..etc,îmi este mult mai bine!Informații prețioase ne dați!Va mulțumesc frumos!

    Răspunde
  • Iulia Teodora Popa
    10 iulie 2024 10:03

    Multumesc de informatii! Felicitari pentru abordarea aleasa si grija pentru pacienti in mod holistic. Totul este interconectat. Rezultatele cu siguranta sunt cele asteptate daca ne formam disciplina.

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - Medicină Funcțională
      10 iulie 2024 10:38

      Da, asa este, totul e interconectat. Depinde doar de noi, cat de multa atentie si grija dam semnalelor pe care corpul ni le trimite.

      Răspunde
  • Bună seara! Care este schema de administrare a N Acetyl Cisteinei?

    Răspunde
  • Mihaela Vasile
    9 iulie 2024 19:16

    Bună ziua! Foarte folositoare informațiile d-voastră. Ne puteți da și o schema cu produsele recomandate?Cred că nu este bine sa le luam pe toate o dată. Mulțumesc.

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - Medicină Funcțională
      10 iulie 2024 10:35

      Buna ziua,

      Schema se face personalizat, in acest articol am lasat la modul general suplimentele pe care le folosesc in caz de problemele mentionate mai sus. De exemplu, poate dvs nu aveti deficit de vitamina D, asa ca nu e necesar sa suplimentati. Multumesc pentru intelegere!

      Răspunde
  • Desi sunt direct interesat in aspecte privind diabetul de tip2,citind multe lucrari in domeniu,nu am intalnit ,pana acum,explicatii atat de clare,concise ,cu remedii si pe intelesul tuturor ca cele din articolele dvs. Va multumesc !

    Răspunde
  • Multumesc! Foarte utile informatiile si clare!

    Răspunde
  • Platon Mariana
    9 iulie 2024 14:17

    Minunate informații! Interesante și utile. Felicitări!

    Răspunde
  • Georgea Simona
    9 iulie 2024 13:27

    Buna, multumesc pentru informatie , pentru sfaturi , sunt practice si utile. Ce mult inseamna o informatie primita de la cineva cu pregatire in domeniu.

    Răspunde
  • Octavia Culda
    9 iulie 2024 13:26

    … Să te trezești cu un gând frumos de dimineață e o mare binecuvântare!
    … Să îl împărtășești și altora arată măreția sufletului …
    RECUNOSTINTA, d-na dr. Gianina Fărcaș!

    Răspunde
  • Mulțumesc cu recunostinta!

    Răspunde
  • Molnar Anca
    9 iulie 2024 11:53

    Informații utile pe înțelesul tuturor!

    Răspunde
  • Dr MiulescuDan
    9 iulie 2024 11:43

    EXCELENT ARTICOL !EXPLICATII PE INTELESUL ORICARUI PACIENT CU PRETENTII !FELICITARI !

    Răspunde
  • Ecaterina
    9 iulie 2024 9:59

    Mulțumesc foarte importante informațiile o sa țin cont de ele.

    Răspunde
  • Multumesc de informatii.Foarte utile.

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - Medicină Funcțională
      9 iulie 2024 11:02

      Ma bucur ca va sunt utile! 💚

      Răspunde
      • Octavia Culda
        9 iulie 2024 13:25

        … Să te trezești cu un gând frumos de dimineață e o mare binecuvântare!
        … Să îl împărtășești și altora arată măreția sufletului …
        RECUNOSTINTA, d-na dr. Gianina Fărcaș!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
inflamațieinsulinăovar polichisticrezistență la insulinăSOPCstres
Articolul anterior
10 simptome mai puțin cunoscute ale afecțiunilor tiroidiene
Articolul următor
Rezistența la insulină. O abordare integrativă și funcțională (Partea a II-a)


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătate

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și:

Digestie, Sănătate

Colitele

Dureri abdominale, balonari, diaree, pofta de mancare scazuta, pierdere in greutate aparent fara motiv − acestea sunt simptomele care semnaleaza…