Curiozități, Gândul zilei, Sănătate

Gândul zilei #03: Ce se ascunde în spatele dependenței?

Autor:
13 comentarii
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
dependentagândul zileimedicină funcționalăpsihologiesănătate

Cheia eliberării de dependență este voința?

Zilele trecute, discutând cu un prieten, am ajuns la o discuție despre dependență. El era de părere că a renunța la o dependență e doar o chestie de voință, o credință limitativă des întâlnită în rândul oamenilor. Fie că vorbim despre dependența de dulciuri, țigări, alcool, muncă, filme pentru adulți, social media etc., la baza acestui mecanism stau multe alte lucruri care fac dependența departe de a fi legată de voință.

Mecanismele invizibile ale dependenței

Lucrând cu cazuri complexe, a fost nevoie să fac diferite formări terapeutice care să mă ajute să gestionez atât aspectele fizice, cât și psihologice, emoționale ale unei probleme. Dependența, din punct de vedere al terapiei sistemelor interne familiale, este un mecanism de protecție împotriva durerii. Există un conglomerat de părți implicate în acest mecanism (vom lua exemplul dependenței de dulciuri, numit și mâncat emoțional pentru a exemplifica, dar același lucru se întâmplă și în cazul altor dependențe).

Părțile protectoare: Managerii și pompierii interiori

Părți protectoare de tip manager: de obicei sunt acele părți perfecționiste, cu care cel mai probabil te și identifici. Aceste părți își doresc să controleze totul, chiar și ceea ce mănânci și te fac să consumi alimente cât mai sănătoase din dorința de control și pedepsire.

Părți protectoare de tip pompier, care intervin atunci când sistemul tău intern este copleșit de durere, iar pentru a ascunde durerea, acești pompieri preiau controlul și te fac să „rupi frigiderul”, să mănânci orice și oricât, doar ca să te facă să te simți puțin mai bine.

Durerea ascunsă și copilul interior

Aceste două tipuri de părți de obicei protejează un copil interior care a trecut prin diferite experiențe dureroase, traume în urma cărora a înmagazinat credințe cum că e ceva greșit cu el/ea, nu face nimic bine etc. Acest mecanism poate ascunde în spate o ruptură în relația cu tata, iar dacă nu este vindecat de la rădăcină, dependența va continua sub diferite forme, chiar dacă tu renunți la substanța principală.

Legile naturii și transmiterea dependenței

Noi suntem un sistem biologic viu, iar dacă vă amintiți de la orele de biologie, legile naturii spun că atunci când o verigă dintr-un sistem este eliminată, acesta o va înlocui ulterior cu altceva. Exact același lucru se întâmplă și în sistemele noastre interne și/sau familiale. Dacă nu ne uităm la acest mecanism în mod conștient, acesta va fi mai apoi transmis în următoarea generație, până când cineva îl va vedea și îl va integra.

Cine este dr. Gianina Farcaș?

Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

13 comentarii. Leave new

  • Florica Braha
    6 septembrie 2024 15:46

    Un alcoolic nu are vointa, nici medicam nu il mai ajuta, isi omoara corpul cu fiecare sticla golita. Oare mai exista sanse de reusita pt acest caz?

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș
      9 septembrie 2024 13:19

      Bună ziua,

      Din păcate, nu am cum sa știu acest lucru. Depinde foarte mult de persoana în cauza dacă vede dependenta ca pe o problema și vrea sa facă ceva în acest sens. Dacă nu, atunci doar se simte abuzat emoțional atunci când ceilalți vor sa îl facă sa se schimbe.

      Răspunde
  • Sunt de acord cu ceea ce spuneți despre dependența în general dar drept este ca depinde mult și de temperamentul individului de la naștere . Cred ca nu este om pe pământ să nu aibă o traumă după naștere sau chiar prima … poate fi si stilul de atașament lipsit de mic … un temperament bivalent , nesigur de regula cad mai ușor în dependență… șamd
    Sunt multe de spus …

    O zi
    Minunată

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș
      9 septembrie 2024 13:17

      Bună ziua Tatiana,

      Da, asa este. Ceea ce am scris mai sus nu exclude ce ziceți dvs, dar chiar include acest lucru. Personalitatea și stilul de atașament pot reprezenta și ele anumite părți. O zi frumoasă!

      Răspunde
  • Nu spune nimic util, nici real.

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      6 septembrie 2024 13:48

      Buna ziua,

      Fiecare are adevarul lui de la nivelul său de constiinta. Va doresc sa gasiti ceva care sa fie intr-adevar util si real pentru dvs. Toate cele bune!

      Răspunde
  • Viorel Tircovnicu
    6 septembrie 2024 13:13

    Foarte util!!!!!

    Răspunde
  • Foarte util.

    Răspunde
  • Acel minunat IMPULS se numește VOINȚĂ în termeni simpli !

    Răspunde
  • MINUNAT !!!
    Noi suntem ENERGIE cu puritate 99,9% , sub două forme PLUS si MINUS , YIN si YANG !
    Reflexoterapia stimuleaza eliminarea toxinelor, imbunatateste circulatia si sustine sistemul imunitar, restabilind echilibrul corpului intre yin si yang, incurajand autovindecarea si intarind corpul. Este o terapie ideala pentru persoanele care au nevoie de o reincarcare fizica sau ale caror sisteme imunitare au nevoie de un impuls.

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      6 septembrie 2024 13:50

      Da, asa este. Pe langa toate acestea, e necesar sa sustinem corpul cu nutritie, sport si terapie.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
dependentagândul zileimedicină funcționalăpsihologiesănătate
Articolul anterior
Protecția și detoxifierea ficatului în 4 pași simpli
Articolul următor
Cei 4 P ai unei utilizări optime a medicației tiroidiene


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
CuriozitățiGândul zileiSănătate

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: