Sănătate

Cymatica: Incursiune în lumea (in)vizibilă a sunetului

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre: medicina integrativa

Când știința și muzica dansează împreună

În fiecare zi trăim într-un imens ocean de sunete, însă pentru că sunt invizibile, avem adesea tendința să le ignorăm. Vizionarea acțiunii sunetelor poate fi o experiență extrem de interesantă. Prima dată când vezi particule de nisip sau pulbere ori pilitură de fier mișcându-se în ritmul unei melodii ești pur și simplu captivat. Cu cât afli mai multe despre această știință fascinantă, cu atât înțelegi mai mult faptul că sunetul și vibrația străbat absolut totul.

Lumea ca sunet și vibrație

Cymatica reprezintă studiul fenomenelor undelor și al vibrațiilor făcute vizibile, de obicei, pe suprafața unei plăci, diafragme sau membrane. Termenul a fost adaptat de la cuvântul grecesc „cyma“ (trad. „val“) de către medicul și omul de știință elvețian Hans Jenny (1904-1972), autorul cărții „Cymatica – structura și dinamica undelor și vibrațiilor“. Timp de 14 ani, el a efectuat experimente care să anime pulberi inerte, paste și lichide în forme de mișcare similare vieții, care oglindesc modele găsite în natură, artă și arhitectură. Toate aceste modele au fost create folosind vibrații simple, sinusoidale, în intervalul perceptibil. Astfel, a obținut o reprezentare fizică a vibrațiilor sau a modului în care sunetul se manifestă într-o formă prin intermediul diverselor materiale. Dr. Hans Jenny a observat că formele pe care le luau diferitele materiale atunci când veneau în contact cu sunetul imitau geometria sacră și deveneau mai complexe pe măsură ce frecvența creștea.

Istoria cymaticii poate fi urmărită începând cu cel puțin 1000 de ani în urmă, la triburile africane care foloseau pielea întinsă a tobelor presărată cu boabe mici pentru a prevedea viitorul. Tobele reprezintă cele mai vechi instrumente muzicale cunoscute, iar efectele nisipului pe un timpan ce vibrează au fost, cel mai probabil, cunoscute de milenii. Leonardo da Vinci, Galileo Galilei, Robert Hooke și Ernst Chadni sunt unii dintre primii care au descris rezonanța sunetului și efectul pe care acesta îl are asupra particulelor de materie.

Cymatica dezvăluie vibrațiile ce formează fundamentele existenței

Metodologia dr. Hans Jenny a fost meticuloasă, bine documentată și total repetabilă. Munca sa a oferit perspective profunde atât în științele fizice, cât și în filosofia ezoterică. Experimentele ilustrează înseși principiile care i-au inspirat pe vechii filosofi greci Heraclit, Pitagora și Platon, dar și pe părinții astronomiei moderne (Giordano Bruno și Johannes Kepler). Expresia „La început a fost Cuvântul…“ poate lua un sens nou dacă privim aceste experimente: acesta este modul în care lumea a început și creația a luat formă.
Cymatica demonstrează natura vibratorie a materiei și capacitatea transformatoare a sunetului. Misterul acestei științe arată că lucrurile pe care le vedem în jurul nostru, ca fiind solide, neschimbate și inerte, sunt de fapt câmpuri de pulsație oscilante și devin reale atunci când noi le percepem ca atare. Se pare chiar că există o similitudine între formele obținute prin cymatică și particulele cuantice. În ambele cazuri, ceea ce pare a fi o formă solidă, este de fapt o undă.
Materia își are originea și există numai în virtutea unei forțe care aduce particula unui atom la vibrații și o menține într-un anumit sistem. Se poate presupune că în spatele acestei forțe există o minte conștientă și inteligentă, care este matricea întregii materii. Așadar, sunetul este în spatele manifestării formei și a materiei, totul în existență fiind rezultatul unei frecvențe.

Puterea vindecătoare a sunetelor

Întregul tău corp este, de fapt, o mare ureche, iar din moment ce corpul tău este aproape trei sferturi apă, efectele asupra organismului sunt extrem de importante. S-a demonstrat că inclusiv emoțiile noastre au o frecvență de vibrație. Teama are o vibrație lungă și lentă de frecvență, în timp ce iubirea are o frecvență rapidă și înaltă.
Cercetătorul și muzicianul Jonathan Reid este creatorul instrumentului științific numit cymascop, prin intermediul căruia sunetul devine vizibil. El a observat că în timpul studiilor cymatice efectuate în interiorul Marii Piramide, durerile sale de spate, cu care se confrunta de mult timp, au dispărut. Astăzi, medicina modernă folosește sunetele pentru a vindeca țesuturile, pentru a reduce umflăturile și pentru a oferi masaj anumitor zone afectate. Practicanți ai medicinei holistice folosesc termenul de „toning“ (armonizare) pentru a descrie utilizarea undelor sonore transmise prin corpul uman, cu scopul de a normaliza dezechilibrele și a sincroniza frecvențele de celule la starea lor naturală și sănătoasă de rezonanță vibrațională.
Așadar, cymatica arată modul în care vibrațiile interacționează pentru a crea lumea pe care noi o experimentăm în exterior, în timp ce scoate la iveală principii ascunse ce stau la baza tuturor proceselor naturale. Înțelegerea acestor principii oferă perspective noi asupra dinamicii vieții, a lumii fizice și a materiei, dar arată și modurile subiective în care noi percepem realitatea.

  Surse:

 • en.wikipedia.org/wiki/Cymatics
 • cymaticsource.com/index.html
 • nigelstanford.com/Cymatics/
 • cymaticsource.com/index.html
 • cymatica.com/
 • cymascope.com/cyma_research/history.html
 • cymatica.com/2009/11/17/top-10-cymatics-youtube-videos/
 • monoskop.org/images/7/78/Jenny_Hans_Cymatics_A_Study_of_Wave_Phenomena_and_Vibration.pdf
 • wakingtimes.com/2013/11/09/cymatics-sound-consciousness/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol: medicina integrativa
Articolul anterior
Ce s-ar întâmpla dacă nu am mai face duș?
Articolul următor
Sănătatea ta depinde de cea a colonului tău!


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: