Medicină funcțională, Sănătate

Candida – Un inamic ascuns, dar tratabil

Autor:
15 comentarii
Timp citire aprox: 7 minute
Vezi toate articolele despre:
candidaimunitatevitamina Cvitamina D

Vă salut cu drag,

Azi vreau să aduc în discuție o problemă cu care se confruntă multe persoane și poate nu știu că există o soluție reală. Aproximativ 75% dintre femei se vor confrunta cu cel puțin o infecție vaginală cu Candida pe parcursul vieții. Totuși, majoritatea oamenilor nu sunt complet familiarizați cu ceea ce reprezintă Candida și cum poate afecta sănătatea generală. În acest articol nu vei descoperi doar cum să identifici Candida, dar și cum să o tratezi eficient prin medicină funcțională alături de mine.

Ce este Candida?

Candida este un tip de fungi care trăiește în mod natural în corpul nostru, fiind o parte din microbiomul divers al gurii, tractului digestiv și vaginului. În mod normal, conviețuiește în armonie cu alte microorganisme şi face parte din microbiomul fiecărei persoane, dar acest echilibru poate fi perturbat de urmǎtoarele:

  • Antibiotice – care distrug o parte din bacteriile benefice de la nivelul microbiotei.
  • Stres – care interferează cu axa intestin-creier prin inhibiția nervului vag care, de multe ori, exercită o inhibiție cronică atunci când suntem prinși într-un cerc vicios de stres continuu pe parcursul zilei.
  • Alimentație bogată în zaharuri – cerealele rafinate, produsele lactate și carnea procesată au fost dovedite că susțin înmulțirea candidei.
  • Sistem imunitar slăbit – care sporește suprapopularea acestor fungi.
  • Consum mare de alcool – care perturbă echilibrul microbiotei și irită mucoasa intestinală, facilitând pătrunderea și dezvoltarea acestor fungi.
  • Contraceptive orale – creează un mediu mai puțin favorabil bacteriilor „bune“ și mai favorabil fungilor, cum ar fi Candida. Ele pot crește riscul de infecții cu Candida prin influențarea nivelurilor hormonale, a florei vaginale și a sistemului imunitar.
  • Diabet zaharat – din cauza nivelurilor ridicate de glucoză din sânge și slăbirii sistemului imunitar care favorizează dezvoltarea de Candida.

Este suficient ca doar unul dintre aceşti factori să fie prezenți pentru ca boala să existe în organism, însă mai mulți factori cresc posibilitatea apariției Candidei. Acest fenomen este cunoscut în lumea medicală sub numele de Candidoză. Aceasta poate să apară la nivel intestinal, vaginal, oral sau cutanat. Foarte important de menționat este faptul că aceasta nu este o boală cu transmitere sexuală. Candidoza este mai mult asociată cu un dezechilibru intern decât cu contactul sexual în sine.  

Semne și simptome ale candidozei

Candida poate cauza o gamă largă de simptome, unele aparent nespecifice. În funcție de zona în care apare candidoza, manifestările pot fi diferite. De multe ori, acestea pot fi confundate cu alte afecțiuni.

Candidoza intestinală se poate manifesta prin:

  • Oboseală cronică – un studiu din 1995 sugerează că atunci când nu se găsește altă explicație aparentă, candidoza prelungită a intestinului poate fi chiar o cauză potențială.
  • Pofte constante de carbohidrați și dulciuri – Candida se hrănește cu zaharuri și carbohidrați, ceea ce poate duce la pofte intense pentru aceste alimente, pe care ciuperca le poate fermenta în intestin.
  • Balonare și flatulență: O creștere excesivă a Candida poate duce la producerea de gaze și senzația de balonare abdominală.
  • Durere de cap sau ceață mentală: Creșterea excesivă a Candida poate genera toxine care afectează funcția cognitivă, ducând la confuzie, dificultăți de concentrare și memorie slabă.
  • Afectarea sistemului imunitar: Creșterea excesivă a Candida poate duce la o slăbire a sistemului imunitar, provocând infecții recurente, cum ar fi infecții ale tractului urinar, infecții vaginale frecvente (la femei) sau alte infecții fungice.
  • Este necesară o anamneză foarte bine făcută în cazul prezenței acestor simptome, fiindcă nici una nu e specifică pentru candidoza intestinală. Aceste simptome sunt comune multor altor probleme, precum intestin permeabil, suprapopularea bacteriană a intestinului subțire, intoleranță la histamină, rezistență la insulină etc. 

Candidoza orală se poate manifesta prin:

  • Afte bucale – care pot fi acoperite de un strat gros de culoare albă sidefie.
  • Limbă albicioasă – care este unul dintre principalele semne de alarmă că este prezentă candidoza. Leziunile pot fi dureroase și pot sângera ușor când sunt atinse constant. Foarte comună la persoanele care au avut cure de antibiotic de lungă durată și la imunodeprimați. 
  • Gură uscată: De multe ori, pacienții cu candidoză orală raportează o senzație de uscăciune în gură, ceea ce face vorbitul sau mestecatul mai dificil.
  • Dificultăți la înghițire (în cazurile severe): În cazurile mai grave de candidoză bucală, infecția se poate răspândi la gât și esofag (candidoză esofagiană), provocând dureri în gât și dificultăți la înghițire (disfagie).

Candidoza vaginală se poate manifesta prin:

  • Senzație de arsură în timpul urinării sau în timpul contactului sexual.
  • Prurit intens: care poate fi cel mai deranjant simptom.
  • Edem și eritem: înroșirea și umflarea zonei respective.
  • Dispareunie: durere în timpul actului sexual.
  • Prezența secrețiilor vaginale anormale: care pot fi albicioase, de consistența iaurtului.

Complexitatea infecțiilor cu Candida

Candida, de cele mai multe ori, nu acționează singură, ci ea poate fi prezentă simultan cu alte afecțiuni. De exemplu, în studiul realizat de Satish Rao în 2013 s-a descoperit că 21% dintre persoanele cu simptome gastrointestinale cronice aveau doar Candida, 25% aveau SIBO (proliferarea bacteriană excesivă în intestinul subțire), iar 21% le aveau pe ambele. Știați că SIBO cauzat de Candida se numește de fapt SIFO (suprapopularea fungică a intestinului subțire)?

Mai recent, un studiu din 2023 a identificat o legătură între infecțiile anterioare cu Candida și un risc crescut de 39% de a dezvolta sindromul de oboseală cronică. Acest lucru se întâmplă deoarece Candida eliberează toxine, precum acetaldehida, care pot epuiza nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele B1, B2, fierul și vitamina C. Această depletizare de nutrienți esențiali conduce la simptome de oboseală profundă, atât fizică, cât și psihică. Această oboseală cronică este invalidantă pentru mulți, mai ales pe partea socială și în domeniul profesional. 

Biofilmul și rezistența Candida

Un aspect important al Candidei este formarea biofilmului, un strat protector care o ajută să se protejeze de antifungice și de sistemul imunitar. Această caracteristică o face extrem de dificil de tratat cu soluții convenționale, motiv pentru care recidivele sunt frecvente. Din această cauză, este o recomandare să se realizeze o testare după o lună de la tratamentul antifungic. 

Diagnosticul infecției cu Candida

Testarea pentru Candida poate fi dificilă, deoarece fiecare metodă are limitările sale:

  • Teste de scaun – pot fi utile, dar nu întotdeauna definitive. 
  • Teste de anticorpi – pot detecta anticorpii Candida, dar nu diferențiază între infecțiile curente și cele anterioare şi nici nu precizeazǎ cu exactitate zona unde se aflǎ candidoza.
  • Teste de urină – utile pentru Candida invazivă, dar nu întotdeauna fiabile pentru creșterile ușoare.

Una dintre metodele mai fiabile este evaluarea clinică bazată pe simptome, istoricul medical și răspunsul la tratamente antifungice. De asemenea, instrumente precum FRDQ-7, un chestionar validat științific, pot ajuta la identificarea riscului de disbioză fungică. În practica mea clinică s-a dovedit foarte utilă folosirea acestui chestionar.

Ce poți face dacă suspectezi o candidoză?

Dacă te confrunți cu simptomele descrise și suspectezi o astfel de infecție, este important să consulți un specialist pentru un diagnostic și tratament personalizat. De asemenea, există numeroase strategii de gestionare pe care le poți aplica acasă:

  • O dietă cu conținut scăzut în zahăr, carne procesată și lactate.
  • Usturoi – bogat în compuși antifungici, precum alicina, usturoiul s-a dovedit eficient împotriva Candida în studii de laborator. 
  • Ulei de Cocos – bogat în acid lauric, uleiul de cocos a demonstrat eficiență în combaterea infecțiilor cu Candida în diverse studii de laborator.
  • Curcumină – efectul ei antifungic natural poate ajuta în mod considerabil.
  • Xilitol – are proprietăți antimicotice puternice care pot ajuta la reducerea creșterii Candida. 
  • Aloe Vera – inhibă creșterea Candida, oferind astfel protecție împotriva infecțiilor. 
  • Kombucha – ceaiul Kombucha conține polifenoli din ceai și acid acetic, ambele fiind dovedite ca având efecte antimicotice împotriva Candida.
  • Probiotice – există bacterii specifice care pot ajuta la reducerea creșterii Candida și oferă protecție împotriva infecțiilor. Este foarte important să luați probiotice în mod personalizat, pentru a nu vă face mai mult rău decât bine.
  • Postul intermitent a devenit popular datorită beneficiilor sale metabolice și de gestionare a greutății. Cu toate acestea, cercetările recente sugerează că ar putea avea și un rol important în combaterea creșterii excesive a Candida. Postul intermitent oferǎ timp sistemului digestiv să repare mucoasa intestinală și să reducă inflamația.

Folosirea adaptogenelor pentru susținerea sistemului imunitar – adaptogenele sunt plante și ciuperci medicinale cunoscute pentru capacitatea lor de a ajuta organismul să se adapteze la stres și să își mențină echilibrul fiziologic. În contextul infecțiilor cu Candida, adaptogenele pot juca un rol semnificativ în sprijinirea sistemului imunitar și în reducerea inflamației cronice.\

Adaptogenele, utile în combaterea Candida

  • Ashwagandha – oferă sprijin glandelor suprarenale și reduce nivelul de cortizol, hormonul stresului. Stresul cronic este unul dintre factorii care pot slăbi sistemul imunitar și favoriza apariția Candida.
  • Ganoderma Reishi – această ciupercă medicinală este cunoscută pentru efectele sale imunomodulatoare și capacitatea de a combate infecțiile fungice. Ea menține atât sănătatea sistemului imunitar, cât și protejarea împotriva stresului oxidativ și ajută la reducerea biofilmului candidozei.
  • Rhodiola – un alt adaptogen care ajută la reducerea oboselii, combaterea stresului și creșterea rezistenței organismului în fața infecțiilor, susținând astfel corpul în lupta împotriva creșterii excesive a Candida.

Cum să le integrezi? Adaptogenele pot fi luate sub formă de suplimente sau pulbere adăugate în smoothie-uri și băuturi. Este important să discuți cu un specialist pentru a alege dozele și combinațiile potrivite pentru nevoile tale.

Combaterea deficitelor cauzate de candidoză

Candidoza este adesea însoțită de deficiențe nutriționale, dintre care multe, dacă reușim să le îmbunătățim, ne ajută atât la vindecarea candidozei, cât și la susținerea protecției imunitare, protecția de stresul oxidativ și reducerea inflamației în corp. Aceste substanțe sunt următoarele:

  • Vitamina D – esențială pentru funcția imunitară; o deficiență afectează capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor, inclusiv Candida.
  • Complex de vitamine B (în special B6 și B12) – acestea susțin sănătatea imunitară și producția de energie de către mitocondriile celulelor noastre. Lipsa vitaminelor B poate slăbi sistemul imunitar și poate face organismul mai susceptibil la infecții fungice.
  • Fier – nivelul scăzut de fier compromite funcția imunitară și afectează producția de enzime antifungice, facilitând creșterea de Candida.
  • Zinc – este crucial pentru un răspuns imunitar sănătos. O carență afectează funcția celulelor imune, reducând capacitatea organismului de a controla creșterea Candida.
  • Magneziu – acest mineral joacă un rol important în menținerea sănătății imunitare, iar deficiența lui poate duce la creșterea inflamației, creând condiții care favorizează proliferarea de Candida. În plus, Candida cauzează un deficit al acestui mineral în corp, acesta fiind principalul responsabil de acea oboseală cronică de care am vorbit mai sus.

Vă mulțumesc mult că ați parcurs acest articol! Fiecare informație pe care am oferit-o este menită să vă sprijine pe drumul spre o sănătate echilibrată și durabilă. Participarea și feedback-ul dumneavoastră sunt cele care mă motivează să continui să creez conținut util și plin de inspirație. Abia aștept să citesc gândurile și impresiile dumneavoastră!

Cine este dr. Gianina Farcaș?

Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.

Părerea ta contează pentru noi!

15 comentarii. Leave new

  • Extrem de utile recomandarile,stiut fiind că există mai multe tipuri de Candida.
    Adaptogenii recomandați sunt foarte importanti.Multumiri pentru aceste sfaturi complexe.

    Răspunde
  • Ma bucur și apreciez felul în care prezentați lucrurile la fiecare subiect.
    Mulțumesc mult, felicitări și putere de muncă mai departe!

    Răspunde
  • ANCA DANA CARCU
    16 octombrie 2024 20:02

    Am boala Lyme cronica depistata tarziu si f greu M-am confruntat cu candida intestinala si vaginala si dupa trat intensiv si reg alimentar la probele din ROmania se parea ca afost iradicata.Testul Metabolomix la Nordic laboratories yeast\ fungal si DYSBIOSIS mARKERS D ARABINITOL 48 NORMAL ,<=36 simtome cu scurgeri vaginale galben verzui si prurit insotite si de dureri pelvine mari ex ginec congestie pelvina vaginoza trat zynnat indocid si eubiotc.DE 2LUNI IAU MYCOREGEN SI PROMYCO IN URMA ANALIZEI. AS DORI O PARERE AVIZATA COMPETENTA DUPA CE TERMIN TRAT CU ANTIBIOTIC MII DE MULTUMIRI

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      16 octombrie 2024 20:21

      Sigur, imi puteti scrie pe mail la adresa de mai sus, de langa numele meu si discutam acolo mai indetaliat despre cazul dvs. Multa sanatate!

      Răspunde
  • Ati zis sa luam probiotic personalizat. Cum putem face acest lucru?

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      16 octombrie 2024 20:21

      In urma unei testari a microbiomului din scaun se poate face acest lucru. Multa sanatate!

      Răspunde
  • Vă mulțumesc pentrucă ne informați așa de corect pe înțelesul tuturor

    Răspunde
  • Foarte util acest articol, multumim pentru sfaturile utile pe care ni le impartasiti.

    Răspunde
  • Gramescu Mihaela
    16 octombrie 2024 11:53

    Foarte util

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
candidaimunitatevitamina Cvitamina D
Articolul anterior
Gândul zilei #08: Vitamina C, un aliat în plus pentru imunitate puternică
Articolul următor
Magneziul, mineralul de care glanda tiroidă are nevoie


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătate

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: