Astăzi vreau să continui cu seria noastră de articole în care discutăm despre fibromul uterin din perspectiva medicinei funcționale. În primul rând vom vorbi despre partea de nutriție funcțională atunci când vine vorba despre fibromul uterin. Fiecare persoană este unică și poate avea o mulțime de probleme subiacente, dar majoritatea celor care se confruntă cu această problemă au și dominanță estrogenică. Haideți să vedem ce anume poți face dacă deja ai ajuns la acest dezechilibru!
Estrogen și progesteron în limite normale, dar nu optime?
Poate multe dintre voi v-ați făcut deja testarea estrogenului și a progesteronului din sânge și acum vă întrebați cum anume puteți avea dominanță estrogenică dacă aceste analize sunt normale? Din păcate, multe analize care sunt în limite normale nu sunt și în limite optime, funcționale pentru corp. În traducere, chiar dacă estrogenul și progesteronul seric sunt în limite normale, raportul dintre ele poate fi modificat, iar progesteronul poate fi insuficient pentru a contracara efectele nocive ale estrogenului. Să nu credeți că estrogenul este „cel rău“, el are și o multiple de efecte pozitive, dar e necesar să fie „temperat“ de progesteron.
Fibromul uterin nu este singura problemă care poate fi declanșată de această dominanță estrogenică, modificările fibrochistice ale sânilor, sindromul premenstrual și chiar cancerul endometrial pot fi cauzate de aceasta.
Strategii de gestionare a fibromului uterin
Revenind la modul în care acest proces poate fi reversibil, vreau să menționez următoarele strategii:
- Scăderea dominanței estrogenice prin reducerea aromatizării. Aceasta este o strategie prin care se încearcă diminuarea excesului de estrogeni din organism, prin limitarea procesului de aromatizare. Aromatizarea este procesul prin care anumite molecule organ, în special steroizii și compușii androgeni, sunt convertite în compuși aromatici, cum ar fi estrogenii. Acest proces este catalizat de o enzimă numită aromatază, care este prezentă în diferite țesuturi ale corpului, inclusiv în țesutul adipos, ficat și creier. Oprirea sau reducerea aromatizării la femeile cu dominanță estrogenică poate avea un rol important în echilibrul hormonal și ameliorarea simptomelor cauzate de dominanța estrogenică. Există anumite alimente și suplimente speciale pe care le poți introduce în dieta ta în acest scop, precum: semințele de in râșnite, fibre alimentare (semințe de in, tărâțe de psyllium, germenii și plantele verzi îți pot veni în ajutor aici), ceaiul verde și ciupercile. În plus, vitamina C, zincul și quercetina pot opri și ele procesul aromatizării, iar vestea bună este că se pot găsi toate într-o singură capsulă.
- MSEE – reprezintă modulatoare selective ale enzimelor pentru estrogeni care pot modula în mod specific enzima aromataza sau alte enzime implicate în metabolizarea estrogenului, precum estrona sulfatază și 17β-hidroxisteroid dehidrogenaza. MSEE-urile pot reduce activitatea aromatazei în țesuturile în care este necesară limitarea nivelului de estrogen, iar dintre acestea putem enumera: resveratrolul, curcumina, quercetina, hesperidina, goji, acizii grași omega 3 și progestativele naturale (vitex agnus, maca, trifoi roșu).
- Reducerea dominanței estrogenice prin reducerea inflamației. Cel mai probabil știți deja din articolele trecute că o dietă SAD (standard americană pe care, din păcate, și noi, europenii, o avem) produce inflamație în corp. Suntem ceea ce mâncăm — o vorbă pe care probabil ați mai auzit-o, dar merită repetată, deoarece nutriția este esențială pentru sănătatea dumneavoastră, dar și pentru echilibru hormonal. Nutrienții esențiali nu doar că protejează și îmbunătățesc sănătatea și energia generală, ci joacă un rol cheie în prevenirea și vindecarea problemelor ginecologice, inclusiv dezvoltarea fibromului. În societatea noastră modernă, „gătitul“ a devenit o practică de a încălzi un aliment semipreparat în microunde. În două minute avem mâncarea servită și această rapiditate ne face să uităm ce conține acel aliment pe care îl consumăm. Câte dintre dumneavoastră v-ați oprit în ultima vreme să citiți o etichetă atunci când cumpărați un anumit produs? Prea multe femei din ziua de azi sunt agitate, stresate și funcționează doar pe bază de cofeină, produse de patiserie și sucuri carbogazoase. Aceste „alimente“ vă oferă un impuls rapid de energie, dar vă pot afecta pe termen lung sănătatea. Primii pași pentru a schimba acest stil de viață este să introduceți cât mai multe fructe și legume intens colorate, poate la început 3 pe zi, apoi 5 pe zi, 7, până când ajungeți la 9 pe zi. Un raport optim de omega 3 pe omega 6 și renunțarea la grăsimi trans aduc mai multe beneficii decât îți poți imagina. Toate acestea ar trebui să ducă în mod normal la scăderea masei corporale și a grăsimii abdominale, ceea ce aduce un beneficiu în plus atunci când vine vorba despre dominanța estrogenică. Dacă totuși acest lucru nu se întâmplă, adaugă sportul pentru creșterea masei musculare în rutina ta.
Aceasta a fost partea a doua a acestei serii despre fibromul uterin, în partea a treia vom vorbi despre reducerea expunerii la substanțe toxice, despre interacțiunea între hormoni și despre partea emoțională. Dacă deja vă confruntați cu această problemă, sper să începeți să puneți în aplicare începând de azi și să îmi spuneți curând cum s-au schimbat lucrurile pentru voi.
Cine este dr. Gianina Farcaș?
Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.
17 comentarii. Leave new
Foarte ,foarte interesant subiectul!Multumesc pentru informatiile transmise.
Cu drag!
Iau vitex de 3 luni pentru tulburarile menstruale din perimenopauza: alta viata! Are exact gramajul care trebuie, in cazul meu.
Ma bucur!
Bună seara,interesant subiect .Mulțumesc frumos.
Cu drag!
,,Călătoria spre sănătate,, a început!
Vă invităm la conversație!
Comunicarea deschide calea spre esențe.
Multă sănătate și spor în toate!
Succes tuturor!
🙏✅
Stimata doamna Farcas,
Ma asteptam LA MULT MAI MULT din partea dvs. (pr)in acest articol si anume :
– CARE sint factorii care determina CRESTEREA periculoasa a estrogenului corpului + riscurile EXCESULUI de estrogen (pe care-l face corpul)
– CARE sint alimentele care contin fito-estrogen + cum actioneaza acesta ca hormon de „baraj” in fata estrogenului corpului
– CARE suplimente alimentare pot „bara” excesul de estrogen PE CARE-L FACE CORPUL
– CE INSEAMNA pentru corp deficitul de estrogen pe care-l face corpul
– riscurile terapiei hormonale de substitutie estrogenice
– riscurile contraceptivelor orale
FARA a trata si cele de mai sus in cadrul articolului dvs. acesta mi se pare incomplet (ca sa ma exprim elegant si nu direct)
Cu stima, dr. Marginean Calin
Buna ziua,
Oare ati observat ca acest articol are mai multe parti? V-ati gandit oare ca aceste lucruri vor fi mentionate in partile viitoare? Cred ca inainte sa judecam si sa aruncam cu anumite acuzatii pe internet, ar fi util sa analizam mai bine situatia. E foarte usor sa stai in spatele unui ecran si sa acuzi, cred ca empatia este un atuu care nu ar trebui sa lipseasca nici unui medic.
Numai bine va doresc!
Foarte utila prezentarea Dvs si toate detaliile oferite. Unde gasim acele MSEE despre care mentionati?
Mulțumesc mult pentru informații.
Vă apreciez din suflet.
Multumesc frumos!
Articolele sunt foarte bine venite. Învăț lucruri noi și necesare.
Mulțumesc.
Ma bucur!
Articolele dumneavoastră sunt extrem de interesante.
Poate ne vorbiți și despre echilibrul hormonal necesar pt sâni în vederea evitării unui cancer la san.
Buna ziua,
Sigur, voi face un articol si despre acest subiect.
O zi frumoasa!