Pentru a trece cu bine peste perioada care urmează atunci când ai tiroidită Hashimoto, o afecțiune autoimună care afectează tiroida, este nevoie de o combinație de strategii de auto-îngrijire, alegeri alimentare inteligente, gestionarea stresului și înțelegerea nevoilor corpului tău.
În acest articol vreau să împărtășesc cu voi câteva sfaturi care să ne ajute să rămânem mai echilibrați, mai bucuroși și odihniți. Da, da, să rămânem, pentru că și eu am Hashimoto și acest ghid l-am gândit și din dorința de a fi eu bine.
- Nu neglija medicația tiroidiană și simptomele
Nu te abate de la programul tău zilnic de a lua medicamentele pe stomacul gol, de obicei cu 30-60 de minute înainte de a mânca, și nu le lua în același timp cu suplimente sau alimente bogate în calciu care ar putea interfera cu absorbția lor.
Nu ignora simptomele: acordă atenție oricăror modificări ale simptomelor (oboseală, creștere în greutate, căderea părului etc.). Dacă observi schimbări în modul în care te simți, ia legătura cu medicul tău pentru a te asigura că doza de medicament este încă adecvată.
- Acordă atenție dietei
Pentru o bună digestie și pentru a evita supra-alimentarea, respectă aceste reguli:
- Păstrează o distanță de 2,5-4 ore între mese.
- Optează pentru un singur fel de mâncare și evită reumplerea farfuriei.
- Adaugă multe legume la mesele principale, fie crude, fie gătite.
- Ai grijă la mărimea porțiilor.
- Pentru a evita durerile de stomac, stări de greață și balonări, mestecă mult și încet.
- Oprește-te din mâncat atunci când apare sațietatea.
Iată ce mai poți face!
- Mănâncă mese echilibrate. Alcătuiește-ți mese cu proteine, grăsimi sănătoase și fibre pentru a susține nivelul de energie și pentru a menține glicemia stabilă. Limitează alimentele cu conținut ridicat de grăsimi hidrogenate: alimente prăjite, cârnați, mezeluri, produse lactate convenționale, prăjituri, torturi, chips-uri.
- Fă-ți pofta! Mănâncă alimentul de care ți-e poftă, dar doar ca desert (dacă este vorba de ceva dulce), după o masă echilibrată în proteine, carbohidrați integrali și grăsimi bune.
- Include alimente antiinflamatoare: bogate în omega 3, cum ar fi somonul, nucile și semințele de in. Alimentele bogate în antioxidanti, precum legumele cu frunze verzi, fructele de pădure și legumele crucifere (broccoli, varză) te pot ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației.
- Ia în considerare opțiunile fără gluten. Unele persoane cu Hashimoto se simt mai bine atunci când nu consumă gluten. Dacă te afli printre ele, ai grijă și de sărbători să faci alegeri fără gluten sau orientează-te măcar către produse cu maia, cu fermentare îndelungată.
- Evită consumul lactatelor de vacă, mai ales dacă nu sunt din surse sigure. Laptele de vacă are compuși care predispun la formarea de mucus, mediu propice pentru bacterii și virusuri. Dacă apar simptome de viroză (că tot este sezonul lor), oprește imediat consumul lactatelor pentru a nu îngreuna procesul de vindecare.
- Consumă băuturi calde cu condimente care susțin digestia
Consumă ceaiuri cu ghimbir, turmeric, cardamon, cuișoare, scorțișoară, mentă și limonadă caldă pentru a ajuta procesul de digestie, mai ales atunci când consumi mâncăruri cu mai multe grăsimi și mai greu de digerat.
În aceste băuturi poți adăuga miere pentru îndulcire sau lămâie pentru aportul de vitamina C, dar doar după ce băutura a ajuns la temperatura camerei pentru a nu diminua din efectele celor două. De asemenea, evită să consumi băuturi reci în această perioadă.
În plus, poți adăuga alimente fermentate pentru un plus de enzime digestive: murături fermentate în saramură, kefir, kombucha.
Și nu în ultimul rând, evită consumul excesiv de alcool, deoarece acesta îți poate perturba somnul și poate contribui la deshidratare. Dacă alegi să bei, fă-o cu moderație și echilibrează cu multă apă minerală.
- Mănâncă acasă înainte de a merge la petreceri
Ne este greu să facem față poftelor atunci când suntem într-un grup de prieteni. Mâncatul împreună este o formă de socializare, dar dacă mâncăm ceva sănătos înainte de a pleca de acasă avem șanse mari să eliminăm poftele generate de foame și să minimizăm riscul de a exagera cu mâncarea la petrecere.
Și încă ceva, stai departe de masa cu mâncare! Oamenii care stau mai aproape de mâncare au mai multe șanșe să mănânce mai mult.
- Rămâi activ, dar nu exagera
Mișcarea regulată poate ajuta la creșterea nivelului de energie și la îmbunătățirea dispoziției. Încearcă activități precum mersul pe jos, yoga sau streching pentru a menține corpul în mișcare. După mesele încărcate încearcă să faci plimbări de 20-30 minute.
Sezonul sărbătorilor poate fi aglomerat și obositor, așa că încetinește puțin ritmul. Dacă te simți copleșit, este bine să sări peste evenimente sau să iei pauze atunci când este nevoie.
- Gestionează stresul
Stresul din vacanță poate declanșa crize, așa că găsește modalități de relaxare. Yoga, meditația, respirația profundă sau chiar o plimbare te pot ajuta să rămâi calm și echilibrat.
- Stabilește limite! Fii clar cu privire la limitele tale pentru a evita angajarea excesivă în activități de vacanță sau obligații sociale. Nu-ți fie teamă să spui „nu” atunci când te simți copleșit.
- Fă pauze! Dacă te simțiți suprastimulat, ieși afară la aer curat sau găsește un loc retras și liniștit unde îți poți aduna gândurile.
- Odihnește-te atât cât ai nevoie, fără să te simți vinovat! Oboseala este un simptom comun și supărător al tiroiditei Hashimoto, iar agitația sărbătorilor o poate amplifica. În plus, încearcă să îți menții rutina de somn, urmărind să ai 7-9 ore de somn pe noapte.
- Comunică cu cei dragi
Dacă te simți inconfortabil, explică familiei și prietenilor starea ta, astfel încât aceștia să-ți poată înțelege mai bine nevoile, mai ales când vine vorba de preferințele alimentare sau despre nivelul de energie.
Înconjoară-te de oameni care te susțin și care îți înțeleg provocările legate de sănătate. Acest lucru poate face o mare diferență în gestionarea stresului emoțional și fizic al sezonului.
- Protejează-te de frig
Persoanele cu Hashimoto experimentează adesea sensibilitate la frig din cauza metabolismului mai lent. Pentru a evita acest lucru poartă îmbrăcăminte confortabilă și care ține de cald. Poate îi dai un pont lui Moș Crăciun să îți aducă niste haine de lână merinos care să te ajute în această perioadă rece a anului.
Sărbătorile sunt doar un moment trecător în viața noastră socială!
Dacă ești copleșit de responsabilitățile sociale și familiale, amintește-ți că sărbătorile țin doar câteva zile și apoi te întorci la viața ta obișnuită. Încearcă să ții cont de ce ai tu nevoie și de ce ți se potrivește ție, nu doar de ce vor ceilalți din familie sau din grupul de prieteni.
Sărbătorile nu sunt pentru a educa sau schimba pe cineva, ci despre a comunica cu blândețe cu cei dragi și pentru a ne simți bine în compania lor.