Stres și echilibru emoțional

Ești trist? 10 sfaturi care îți aduc zâmbetul pe buze!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
anxietatebucuriecreierdepresiepsihologiestare de bine

Știm cu toții că sănătatea mintală este o condiție esențială pentru a duce o viață activă, normală. Cu toate acestea, starea de bine nu este întotdeauna ușor de menținut. Câteodată viața nu merge așa cum ne-o dorim. Eșuezi în căsnicie. La locul de muncă este cineva care îți transformă fiecare zi într-un calvar. Cel mai bun prieten te dezamăgește când nu te aștepți. Copilul are dificultăți la școală… Sunt lovituri în viață care îți trezesc sentimente de tristețe, furie, frică, descurajare. Cum depășești aceste stări negative? Nu este o sarcină ușoară. Trebuie să lucrezi cu mintea ta, iar propriile gânduri sunt cel mai greu de schimbat. Dar această schimbare nu este imposibilă. Ai nevoie de câteva trucuri mentale, foarte multă energie, autodisciplină, determinare. Și putere pentru a-ți menține mintea și sufletul cât mai deschise la schimbare.

1. Învață să privești partea plină a paharului

O situație de viață nu este întotdeauna zugrăvită în alb sau negru. Cu alte cuvinte, există părți bune și părți mai puțin bune în tot ceea ce ni se întâmplă. Dar atunci când ne îndreptăm spre depresie sau anxietate, creierul tinde să vadă lucrurile doar în negru. Important este să nu cazi în această capcană și să-ți orientezi gândurile negative spre ceva care îți poate da speranță. Spre exemplu, te poți ghida după proverbul „ceea ce nu te omoară te face mai puternic”. Gândește că vei fi o persoană mai puternică fiindcă ai îndurat o situație dificilă.

2. Nu renunța la luptă

Chiar dacă eșuezi într-un anumit lucru, ridică-te, scutură-te de praf și începe din nou. Fiecare eșec poate fi piatra de temelie a succesului. Analizează cât se poate de obiectiv obstacolele pe care nu le-ai anticipat, învață din greșeli și fă-ți un plan pentru a învinge acele obstacole pe viitor. A relua lupta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci.

3. Pune preț pe creativitate

Încearcă să faci lucruri care îți plac, îți aduc mulțumire sufletească. Creează ceva cu ajutorul mâinilor: învață sau reia exersarea la un instrument muzical, scrie, desenează, colorează sau confecționează obiecte din lemn, pânză, hârtie. Dacă te pasionează gastronomia, experimentează rețete noi. Ceea ce contează este ocuparea creierului cu o activitate ludică, plăcută. (Re)Învață să te joci! Creativitatea stimulează secreția unor neurotransmițători (serotonină, dopamină) în creier, care dau starea de bine.

4. Organizează-ți un program zilnic

Rutina nu trebuie să te sperie. Atunci când vorbim despre organizarea programului de zi cu zi, rutina este nu doar sănătoasă, ci chiar absolut necesară mai ales atunci când te îndrepți spre depresie sau anxietate. Știind că ai lucruri de făcut, devii responsabil și implicat. Rutina oferă de asemenea un sentiment de siguranță (din acest motiv, rutina este esențială în viața copiilor). În programul zilnic vei include perioada de creație, o perioadă de relaxare, eventual un pui de somn după-amiaza, exerciții fizice, o perioadă de joacă împreună cu copilul ori animalul de companie. Cum să te ții de program? Poate nu strică puțină autodisciplină. Notează într-un jurnal și atunci când reușești să faci ce ți-ai propus, și când nu (dar nu face o tragedie din asta). Spre exemplu: „Am încercat să termin lucrarea, dar nu am mai avut timp. Mai e și mâine o zi!” sau „Am zis că astăzi merg 30 de minute pe bicicletă. Și am reușit!”. Vei vedea că toate acestea îți dau energie, te ajută să conștientizezi faptul că ești important, că ai lucruri de făcut.

5. Ai grijă de tine

Tu știi cel mai bine de ce ai nevoie. În cazul în care treci printr-un moment greu, cu atât mai mult ai nevoie să-ți acorzi atenție. Ai grijă să mănânci sănătos, îngrijește-ți tenul, părul, unghiile, odihnește-te. Poartă-te cu tine așa cum te-ai purta cu cel mai bun prieten. Nu te simți vinovat pentru faptul că ai nevoie de toate acestea. Le meriți din plin!

6. Vizualizează cea mai bună versiune a ta

Seara sau în momentele tale de liniște, încearcă să-ți imaginezi cum vrei să fii. Cum dorești să reacționezi în anumite situații? Cum vrei să te trateze alții pe tine? Cum te-ai descurca în situații dificile? Repetând acest exercițiu de vizualizare vei avea șansa să devii acea persoană, pe care ți-o proiectezi în minte, și în viața reală.

7. Fă mișcare, cel puțin de 3 ori pe săptămână

Nu există niciun înlocuitor pentru activitatea fizică. Mișcarea este una dintre cele mai bune terapii naturale pentru creier. Ea eliberează endorfine la nivelul creierului, „hormonii fericirii”, cum mai sunt numite aceste substanțe. După un antrenament fizic, în creierul tău se declanșează o adevărată infuzie de endorfine.

8. Petrece mult timp în natură

Mai ales în locurile unde sunt arbori, o apă curgătoare în apropiere sau crestele munților. Natura îți calmează mintea și îți liniștește sufletul. Natura îți trezește emoții pozitive și îți încarcă bateriile cu energie. Vizitează noi obiective turistice, bucură-te de frumusețea locurilor, de mirosuri și sunete sau pur și simplu de liniște.

9. Cultivă relații sociale de calitate

Relațiile sociale sunt importante pentru a avea o stare de spirit bună. Chiar dacă nu simți întotdeauna nevoia de socializare, încearcă să nu te izolezi. Fă-ți curaj să ieși din casă, ieși cu prietenii la film, teatru sau pur și simplu la o cafea. Schimbarea de decor este benefică, te poate aduce dintr-o stare negativă într-una cel puțin neutră, dacă nu pozitivă.

10. Practică rugăciunea

Rugăciunea este un mijloc pentru a domina gândurile negative, a liniști mintea și a aduce speranță în suflet. Această formă de comunicare cu Divinitatea îți oferă încredere și putere personală pentru a face față schimbărilor din viața ta. Credința reprezintă pentru om hrana sufletului și poate fi la fel de importantă precum hrana trupească, odihna sau mișcarea.

Surse:

  • mindbodygreen.com/0-28412/mental-health-checklist-13-things-to-do-if-youre-feeling-blue.html
  • thierrysouccar.com/bien-etre/info/3-solutions-contre-la-tristesse-494

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
anxietatebucuriecreierdepresiepsihologiestare de bine
Articolul anterior
De ce oamenii care se roagă sunt mai sănătoşi
Articolul următor
Cum să îți crești încrederea în tine pentru a avea succes


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Stres și echilibru emoțional

Te-ar putea interesa și: