Sănătate, Stres și echilibru emoțional

Unde duce lipsa de somn și cum îți recapeți energia?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
acizi omega 3creierenergielipsa de somnmagneziuobosealăsomnvitamina C

Te trezești de dimineață. Alergi cu copiii la școală. Trafic aglomerat. Îți pierzi răbdarea, fiindcă se anunță o întârziere în lanț. Ajungi gâfâind la serviciu, probleme de tot felul de rezolvat, ore multe de stat pe scaun. La întoarcere, traficul îți consumă ultimele rezerve de energie. Seara te așezi în pat, iar după o zi plină te aștepți să dormi buștean. Nicidecum. Stresul și oboseala nu-ți dau pace nici măcar pentru somn. Dacă te recunoști în acest scenariu, în mod sigur ai acumulat o mulțime de nopți nedormite. Descoperă în continuare de ce nu trebuie să treci cu vederea lipsa somnului și ce soluții te pot ajuta să îți recapeți energia și starea pozitivă pe tot parcursul toamnei.

Somnul este esențial pentru buna funcționare a organismului, mai ales în perioada aceasta de tranziție de la anotimpul cald la cel răcoros. Starea noastră de zi cu zi, randamentul fizic și psihic depind în bună măsură de calitatea somnului.

Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?

Experții de la National Sleep Foundation, o organizație americană ce promovează educația pentru un somn sănătos, spun că trebuie să dormim între 7 și 9 ore pe noapte pentru ca organismul nostru să nu aibă de suferit. Necesarul de somn variază în funcție de vârstă. Bebelușii au nevoie de 12-15 ore de somn în 24 de ore, sugarii – între 11 și 14 ore, copiii – între 9 și 11 ore, adolescenții – între 8 și 10 ore.
A dormi mai puțin înseamnă privarea organismului de o nevoie vitală. Specialiștii avertizează că persoanele care suferă de insomnii sau dorm sub 6 ore pe noapte sunt expuse unor riscuri serioase din cauza perturbării răspunsului la stres, a sistemului imunitar și a proceselor metabolice.
Numeroase studii atrag atenția că privarea de somn se corelează cu riscuri mai mari de a dezvolta boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, diabet, predispoziție la infecții și chiar obezitate.

infografie-lipsa-de-somn
Lipsa de somn îmbătrânește creierul

Nopțile nedormite, somnolența diurnă și oboseala permanentă provoacă suferință și la nivel cerebral. Potrivit unui studiu realizat la Mayo Clinic din Statele Unite, lipsa de somn duce la atrofia anumitor părți ale creierului. La cercetări au luat parte 1.374 de bărbați și femei, care se confruntau cu oboseală cronică și somnolență diurnă, în diverse grade de severitate. După ce au răspuns unor chestionare privind stilul de viață, participanții au fost supuși unor investigații imagistice (RMN) la nivelul creierului. Apoi au fost evaluați cu ajutorul unor teste cognitive.

Rezultatul: voluntarii cei mai afectați de nesomn și oboseală au obținut cele mai slabe rezultate la testele cognitive (memorie, orientare spațio-temporală).

În plus, investigațiile RMN au scos la iveală că „la aceste persoane se poate observa o atrofie a anumitor zone cerebrale, ceea ce corespunde îmbătrânirii premature a creierului”, a explicat Diego Z. Carvalho, coordonatorul studiului publicat în revista științifică Sleep. „Participanții care sufereau de oboseală cronică și somnolență diurnă excesivă prezentau riscuri majore de a dezvolta boala Alzheimer”, potrivit specialistului.

Remedii naturale care-ți redau energia

Pentru a te asigura că organismul tău are suficientă energie în această perioadă a anului, pe lângă programul de somn pe care trebuie să îl respecți, ai la dispoziție o gamă de suplimente nutritive ce pot corecta deficitele provocate de o alimentație dezechilibrată.

Magneziul: este mineralul care aduce relaxare, fiind adesea recomandat pentru combaterea stresului accentuat, pentru detensionarea mușchilor și a sistemului nervos, pentru reducerea tulburărilor de somn, potrivit renumitului medic american Mark Hyman, specialist în medicină funcțională. Oboseala, somnul neodihnitor, stările de încordare și iritabilitate, crampele musculare se numără printre semnele lipsei de magneziu.

Acizii grași omega 3: joacă un rol important pentru sănătatea sistemului nervos. Un studiu realizat la Universitatea din Oxford și publicat în Journal Sleep Research susține că aportul optim de acizi omega 3 asigură un somn de calitate. Prof. Paul Montgomery, coordonatorul studiului, a precizat că printre principalele beneficii ale acizilor grași esențiali omega 3 și omega 6 se numără reglarea somnului.

Vitamina C: este un antioxidant puternic, care contribuie la furnizarea unui nivel bun de energie și la susținerea unui sistem imunitar capabil să lupte contra răcelilor de sezon. Cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate din SUA semnalează că oboseala cronică este una din manifestările principale ale deficitului de vitamina C.

Tu cum reușești să alungi oboseala?

Surse:

  • nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/sdd/why
  • topsante.com/medecine/fatigue/antifatigue/prevenir/infographie-ce-que-le-manque-de-sommeil-fait-a-votre-corps-245129
  • huffingtonpost.com/dr-mark-hyman/magnesium-the-most-powerf_b_425499.html
  • medicalnewstoday.com/articles/274097.php
  • betternutrition.com/vitamin-c-immunity/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
acizi omega 3creierenergielipsa de somnmagneziuobosealăsomnvitamina C
Articolul anterior
Ești trist? 10 sfaturi care îți aduc zâmbetul pe buze!
Articolul următor
Cum să adormi ușor acasă sau în călătorie?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateStres și echilibru emoțional

Te-ar putea interesa și: