Medicină funcțională, Stres și echilibru emoțional

Este depresia o afecțiune sau doar un simptom al inflamației din corp?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
depresieechilibru emoționalinflamațieobezitatepsihologiestres

Ideea generală susținută astăzi este că depresia și alte probleme mintale sunt cauzate de un dezechilibru de substanțe chimice (serotonina și noradrenalina) în creier. Cu toate acestea, mai multe studii indică faptul că doar 25% dintre pacienții cu depresie au niveluri scăzute ale acestor neurotransmițători. Totuși, dacă depresia nu e cauzată de un dezechilibru chimic? Noile cercetări sugerează însă că depresia ar putea fi cauzată în principal de inflamație. O nouă teorie, numită „Immune Cytokine Model of Depression”, susține că depresia nu este o boală în sine, ci doar un simptom al inflamației cronice.

Antidepresivele sunt, de fapt, antiinflamatorii?

O serie întreagă de cercetări sugerează acum că depresia este asociată cu un răspuns inflamator cronic și este însoțită de creșterea stresului oxidativ. Specialiștii au prezentat mai multe dovezi care susțin legătura dintre depresie și inflamație:

  • Depresia este adesea prezentă în bolile acute, inflamatorii.
  • Nivelurile ridicate ale inflamației sporesc riscul de a dezvolta depresia.
  • Administrarea endotoxinelor, care provoacă inflamație la persoanele sănătoase, declanșează simptome depresive clasice.
  • Un sfert dintre pacienții, care iau interferon (un medicament utilizat pentru tratarea hepatitei C care cauzează inflamație semnificativă), dezvoltă o depresie majoră.
  • Remiterea depresiei clinice este adesea asociată cu o normalizare a markerilor inflamatorii.

În timpul unei reacții inflamatorii sunt produse substanțe chimice numite citokine. Acestea includ, printre altele, factorul de necroză tumorală alfa, interleukina, interferonul și interleukina-10. Cercetătorii au descoperit la începutul anilor 1980 că aceste citokine inflamatorii produc o mare varietate de simptome psihiatrice și neurologice, care oglindesc perfect caracteristicile definitorii ale depresiei. Interesant este faptul că antidepresivele reduc producția de citokine pro-inflamatorii și schimbă expresia genelor unor celule imunitare, care sunt implicate în procesele inflamatorii. Acest lucru sugerează că antidepresivele sunt antiinflamatorii, ceea ce ar explica mecanismul lor de acțiune în cazul în care inflamația este o cauză a depresiei.

Ce anume cauzează inflamația și depresia?

Cercetările par să fie destul de clare, iar legătura dintre depresie și inflamație pare bine stabilită. Dar dacă depresia este cauzată de inflamație, întrebarea care se pune acum este ce anume cauzează inflamația? Inflamația pare să fie la baza aproape tuturor bolilor moderne, inclusiv diabet, Alzheimer, boli cardiovasculare, boli autoimune, alergii, astm și artrită. Dezavantajul acestei conexiuni este faptul că dieta și stilul de viață moderne sunt pline de factori care favorizează inflamația și boala. Partea bună este că, dacă vom aborda acești factori pentru a reduce inflamația, putem preveni și chiar trata bolile cronice inflamatorii. Iată care sunt principalele cauze ale depresiei și explicațiile lor:

  • Dieta modernă este bogată în alimente care provoacă inflamație (cum ar fi făina rafinată, zahărul în exces, grăsimile hidrogenate, acizii grași, conservanți etc.) și este săracă în alimente care reduc inflamația (omega 3, alimente fermentate, fibre).
  • Obezitatea este, de asemenea, o stare inflamatorie.
  • Perturbările în flora intestinală și intestinul permeabil au fost dovedite ca având un impact major asupra inflamației, fiind corelate și cu apariția depresiei.
  • Stresul poate fi una dintre cauzele cele mai evidente ale depresiei, chiar dacă legătura dintre stres și inflamație nu este una foarte cunoscută.
  • Sedentarismul favorizează inflamația, dar activitatea fizică este un tratament eficient pentru depresie, în multe cazuri chiar mai eficient decât unele antidepresive. Chiar dacă exercițiile fizice produc inițial citokine inflamatorii, acestea sunt urmate de inducerea de substanțe antiinflamatoare, răspuns compensator cunoscut sub denumirea de efect hormetic.
  • Infecțiile cronice produc inflamație, așa că nu e de mirare că depresia este asociată cu unele virusuri și anumiți agenți patogeni.
  • Cariile dentare și bolile parodontale sunt o altă sursă de inflamație cronică și un factor favorizant al depresiei, efectul fiind valabil și invers: persoanele depresive sunt mai susceptibile de a avea probleme dentare.
  • Nivelurile scăzute de vitamina D pot duce la depresie întrucât această vitamină modulează răspunsul imun la infecție, incluzând și reducerea markerilor inflamatorii.

Astăzi, teoria dezechilibrului chimic continuă să fie paradigma dominantă, după mai bine de 30 de ani de la descoperirea legăturii dintre inflamație și depresie. Înțelegerea rădăcinilor fizice ale depresiei poate avea un efect profund asupra persoanelor care suferă de această problemă, fără a exclude importanța factorilor emoționali și psihologici. Când pacienții cu depresie învață că există o cauză a simptomelor fiziologice care stau la baza lor, au parte de un sentiment de ușurare și responsabilizare. Iar atunci când te adresezi cauzei, starea lor se îmbunătățește semnificativ. Așadar, știai de această legătură puternică dintre depresie și inflamație? Tu ce moduri naturale de tratare a depresiei cunoști?

Surse:

  • chriskresser.com/the-chemical-imbalance-myth/
  • chriskresser.com/is-depression-a-disease-or-a-symptom-of-inflammation
  • cytokines-and-depression.com/chapter7.html
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24715687
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22805498
  • bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/1741-7015-11-200
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20015486
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20048020
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21414128
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7706475
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1777728
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20422333
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3548567/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
depresieechilibru emoționalinflamațieobezitatepsihologiestres
Articolul anterior
Rolul mucusului în sistemul respirator
Articolul următor
Ce trebuie să știi despre prevenirea cancerului de sân


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăStres și echilibru emoțional

Te-ar putea interesa și: