Ți-ai propus să elimini zahărul din alimentația ta sau cel puțin să reduci cantitatea de dulciuri? Dar uneori pofta de ciocolată este mai puternică decât voința ta? Nu este de mirare! Zahărul creează dependență. Atunci când organismul nu primește doza de zahăr cu care este obișnuit, apare o reacție hormonală de semnalizare, care intensifică pofta de dulce. Cheia pentru a stăvili aceste impulsuri puternice o reprezintă înlocuirea zahărului cu hrană capabilă a-i furniza organismului energie de durată, echilibru hormonal și un microbiom intestinal sănătos.
Îți prezentăm cinci alimente surprinzătoare – de la varză murată la supă de oase – care te vor ajuta să-ți controlezi dependența de zahăr.
1. Varza murată menține echilibrul microbiomului intestinal
Dezvoltarea unui microbiom intestinal sănătos este esențială pentru echilibrul nutrițional al organismului. Alimentele fermentate, cum ar fi varza murată sau alte murături în saramură, vin la pachet cu probiotice, bacterii bune ce trăiesc în intestinul nostru și îndeplinesc un rol esențial în digestia alimentelor, precum și numeroase alte funcții benefice. Probioticele ajută la eliminarea bacteriilor patogene, „rele”, care proliferează într-un mediu bogat în zahăr. Există studii care dovedesc că probioticele de tip Bifidus și Lactobacillus (din varză murată, sana, kefir) sunt capabile să țină sub control bacteriile Prevotella, care se dezvoltă pe carbohidrați și stimulează consumul alimentelor bogate în zahăr și făină.
2. Supa de oase conține colagen, proteina perfectă contra zahărului
Ingredientul cheie din acest aliment străvechi este colagenul, o proteină care poate reduce pofta de zahăr prin asigurarea sațietății pentru mai mult timp și prin efectul de reglare a glicemiei. Proteinele sunt cei mai „sățioși” macronutrienți, iar colagenul este cu 40% mai dens decât alte proteine precum cele din lapte sau din soia. Colagenul conține, de asemenea, o cantitate apreciabilă de glutamină, un aminoacid care furnizează energie la nivelul creierului și controlează secreția de insulină pentru a regla glucoza din sânge. Așadar, o dietă bogată în colagen te va ajuta să eviți senzația de foame între mese, care te împinge adesea la diverse pofte alimentare sau la supraalimentare.
3. Somonul, combinație sănătoasă de proteine și grăsimi
Datorită cantității mari de grăsimi și proteine sănătoase, somonul are o reputație greu de egalat în orice dietă. Cei mai faimoși nutrienți din compoziția somonului sunt acizii grași omega 3, care combat inflamația cronică la nivelul întregului organism, un factor-cheie pentru prevenirea unei multitudini de probleme, inclusiv a dezechilibrelor alimentare. Combinația perfectă de proteine și grăsimi face din somon un aliat de nădejde în curele de slăbire: este gustos, sățios, ușor de preparat într-o varietate de feluri, oferă energie și te ajută să uiți de dulciuri. Tot ce trebuie să faci este să te obișnuiești a-l consuma. Te vei convinge că după o masă principală cu somon nu vei mai simți nevoia de o gustare dulce.
4. Curcanul, bună dispoziție la pachet
Carnea de curcan furnizează organismului un hormon-cheie pentru prevenirea poftei de dulce: serotonina, un neurotransmițător care controlează starea noastră emoțională. Oamenii de știință susțin că reducerea nivelului de serotonină se asociază cu stări depresive și tulburări alimentare de tipul bulimiei, inclusiv consum exagerat de dulciuri. Deși serotonina nu se găsește direct în alimente (ea depinde de secreția internă a organismului), există un aminoacid, numit triptofan, cu rol de precursor al serotoninei în corp. Carnea de curcan conține o cantitate foarte bună de triptofan, care stimulează creșterea nivelului de serotonină. Cu cât beneficiezi de mai multă serotonină, cu atât starea ta de spirit se îmbunătățește și vei reuși să-ți stăpânești refugiul în consumul de dulciuri.
5. Semințele de in, fibre sănătoase pentru digestie optimă
Surse valoroase de fibre alimentare, semințele de in au un rol important în reglarea digestiei și ajută la stoparea poftei de dulciuri. Trebuie știut că alimentele bogate în fibre necesită mai mult timp pentru a trece prin tractul digestiv, de aceea dau senzația de sațietate foarte rapid și o mențin pentru mult timp. Alte surse bune de fibre sunt fructele, legumele și nucile. Dar semințele de in sunt deosebit de avantajoase datorită echilibrului perfect de fibre și grăsimi sănătoase.
Surse:
- furtherfood.com/foods-eliminate-sugar-cravings-heal-your-gut-sugar-detox/
- paleoforwomen.com/how-probiotics-put-an-end-to-my-sugar-cravings/
- draxe.com/sugar-addiction/