Stres și echilibru emoțional

Astenia de primăvară nu e un moft! Află cum îți recapeți energia!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
astenieechilibru emoționalenergieobosealăstare de binesuperalimente

Aștept primăvara cu nerăbdare, dar cum apar primele zile cu soare, în loc să mă simt plină de energie, sunt lipsită de vlagă și cu moralul la pământ. Parcă nimic nu mă mai mulțumește, trec rapid de la o stare la alta, de la bucurie la tristețe. Ca să nu mai vorbesc despre durerile în tot corpul și de starea de oboseală inexplicabilă, pe care nu știu cum aș putea să le tratez”, mărturisește Alina M. pe un forum de sănătate. Te recunoști în acest scenariu ce se repetă în fiecare primăvară? Este specific asteniei de primăvară, o tulburare psiho-somatică, așa cum o numesc specialiștii, apărută de obicei odată cu schimbarea anotimpurilor.

Factorii care duc la apariția asteniei sunt:

  • Creșterea luminozității și a temperaturii externe, ce induce modificări hormonale și metabolice;
  • Modificările bruște ale presiunii atmosferice;
  • Trecerea la ora de vară, ceea ce atrage o oră de somn în minus și perturbarea programului zilnic;
  • Carențele alimentare acumulate în timpul iernii, din cauza aportului insuficient de vitamine și minerale, ca urmare a consumului redus de fructe și legume proaspete.

Știați că?

Termenul de „astenie” provine din „-stenia” (forță, vigoare) și prefixul „a”, care înseamnă „fără”. Astenia desemnează starea de slăbiciune a organismului, de oboseală fizică și psihică. Astenia de primăvară a fost mult timp pusă sub semnul îndoielii. Dincolo de părerile unor medici, potrivit cărora astenia n-ar fi altceva decât lâncezeală sau lipsă de responsabilitate, există studii care încadrează astenia de primăvară în sfera tulburărilor afective sezoniere. Iată, spre exemplu, dr. Norman E. Rosenthal, directorul Institutului Național de Sănătate Mintală din Bethesda (SUA), autorul unor studii privind tulburările afective sezoniere, susține că astenia de primăvară există cu adevărat și afectează anual milioane de oameni din emisfera nordică.

Oboseală, amețeli, dureri

Înainte de a descrie simptomele asteniei de primăvară, este important de precizat că nu este vorba despre o boală în sine, ci despre un dezechilibru temporar, care trebuie totuși luat în serios, fiindcă afectează calitatea vieții persoanelor respective. Și nu sunt deloc puține. Specialiștii estimează că aproape jumătate din populație acuză dificultăți de adaptare a organismului la condițiile noului sezon.

Astfel, imediat ce primăvara se simte în aer, persoanele sensibile încep să acuze simptome precum:

  • oboseală și stare generală de rău;
  • somnolență diurnă;
  • amețeli;
  • scăderea poftei de mâncare;
  • dificultăți de concentrare;
  • dureri de cap/mușchi/articulații;
  • irascibilitate/instabilitate emoțională.

Tranziția de la iarnă la primăvară este resimțită preponderent de persoanele sedentare, care lucrează în interior, la birou, și mai puțin de cei care sunt în permanență activi, fac sport, au o constituție robustă. Predispoziție mai mare la astenie au, bineînțeles, femeile, comparativ cu bărbații, fiindcă ele au particularități fizice și emoționale deosebite. Și persoanele care experimentează condiții de stres crescut se pot confrunta cu astenie de primăvară. În categoria persoanelor vulnerabile sunt incluși de asemenea pacienții cu boli cronice, care sunt de obicei meteosensibili și trebuie să depună un efort suplimentar pentru a se adapta la noul sezon.

Sfaturi pentru a ține astenia la distanță

Cele mai bune remedii pentru a învinge astenia de primăvară se regăsesc în natură. Plimbările în aer liber, alimentația bogată în plante verzi, o cură de detoxifiere sunt soluții care te pot ajuta să depășești mai ușor această perioadă. Concret, iată ce ai de făcut:

1. Petrece cât mai mult timp în aer liber

Frigul din timpul iernii nu ne permite să desfășurăm prea multe activități afară, dar odată cu venirea primăverii nu mai avem nicio scuză. Organismul tău are nevoie de oxigen. Așa că, ieși din casă, mergi la plimbare cât de des posibil, petrece weekend-ul în natură. Vei simți pe propria piele că starea ta se îmbunătățește. Creierul tău primește un flux de sânge oxigenat, ceea ce stimulează producerea de serotonină, hormonul fericirii. În plus, expunerea la soare este favorabilă sintezei de vitamina D în piele, care contribuie și ea la starea de bine.

2. Dă undă verde la cruditățile de sezon

Trufandalele de primăvară – urzici, spanac, untișor, leurdă, ceapă verde, salată – sunt darurile minunate ale naturii, surse prețioase de vitamine și minerale. Le poți consuma sub formă de salate, pentru a beneficia de principiile lor nutritive și detoxifiante, dar și sub formă de supe, ciorbe sunt binevenite. De ce sunt miraculoase plantele verzi pentru sănătate? Fiindcă ele reprezintă cele mai bune surse de clorofilă, molecule care conferă culoarea verde și este responsabilă cu fotosinteza. Or, fotosinteza înseamnă captarea energiei solare necesară transformării apei și dioxidului de carbon în hrană pentru plante. Clorofila este sursă primară de energie. De aceea, hrănindu-ne cu plante verzi aducem organismului energie vitală.

3. Evită alimentele care obosesc ficatul

Sosurile consistente, prăjelile, carnea grasă, produsele rafinate pe bază de zahăr și făină albă trebuie limitate la maximum (cel mai bine, excluse), pentru ca starea de epuizare să nu se accentueze.

4. Dormi suficient

Odihna este foarte importantă pentru refacerea organismului. Dormi 7-8 ore pe noapte dacă vrei să nu-ți lipsească energia în timpul zilei. Atenție! Este bine să nu cazi în capcana somnolenței diurne. În loc să dormi după-amiaza mai bine ieși la o plimbare și, garantat, vei dormi mai bine noaptea.

Surse:

  • nytimes.com/1989/03/22/garden/spring-fever-down-to-a-science.html
  • scientificamerican.com/article/fact-or-fiction-spring-fever-is-a-real-phenomenon/
  • healthdefine.com/medical-advice/5-solutions-for-dealing-with-asthenia

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
astenieechilibru emoționalenergieobosealăstare de binesuperalimente
Articolul anterior
De ce oamenii care se roagă sunt mai sănătoşi
Articolul următor
Cum să îți crești încrederea în tine pentru a avea succes


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Stres și echilibru emoțional

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: