Medicină funcțională

Balneofizioterapia în ajutorul articulațiilor

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute

Interviu cu doamna Dr. Iulia Belc, medic primar Recuperare Medicală, Medicină Fizică şi Balneologie

Vezi toate articolele despre:
articulațiidureri articularefizioterapieterapii naturiste

Balneofizioterapia_Dr_Iulia_BelcCu o experiență vastă didactică şi de cercetare, dr. Iulia Belc este unul dintre cei mai cunoscuți specialişti în domeniul balneologiei şi recuperării medicale sportive, neurologice şi geriatrice. Peste 10 ani director al Ana Spa din Eforie, actualmente director Premier Spa Bucureşti, dr. Iulia Belc este mai mult decât un medic, este un om deosebit, cu o căldură sufletească extraordinară şi un tonus excepțional. Am simțit acest lucru când i-am făcut o scurtă vizită. O spun şi pacienții, mulți dintre ei venind la doamna doctor de ani de zile. Astăzi, dr. Iulia Belc ne ajută să clarificăm cum ne poate ajuta balneofizioterapia în problemele de articulații, probleme cu care ne confruntăm cu toții, la toate vârstele.

Ce este balneofizioterapia şi care este scopul ei?

Balneofizioterapia_BoalneologiaBalneologia este o ramură a medicinei care studiază acțiunea profilactică şi curativă a apelor termale sau minerale şi a nămolurilor. Factorii naturali terapeutici reprezintă ansamblul elementelor fizico-chimice terapeutice, sanogene naturale. Sunt considerați factori naturali terapeutici: apele minerale terapeutice, lacurile şi nămolurile terapeutice, gazele terapeutice, ansamblul elementelor fizico-chimice ale climatului, inclusiv microclimatul de salină şi peşteri. Fizioterapia utilizează agenți terapeutici fizici izolați sau combinați, naturali sau artificiali. Se diferențiază sub mai multe forme: electroterapia, hidroterapia, termoterapia, fotoactinoterapia, masoterapia şi kinetoterapia. Îmi place să asemuiesc balneofizioterapia cu o mare orchestră simfonică, unde fiecare instrument are importanța sa bine definită, iar sub bagheta dirijorului rezultatele sunt optime. În general, în funcție de factorii naturali de cură din zona respectivă, indicațiile curei balneare sunt specifice: afecțiuni reumatismale, afecțiuni digestive, renale, cardiovasculare, respiratorii, ginecologice, neuropsihice. Balneofizioterapia, prin mijloacele sale, are rolul de a preveni, de a ameliora sau vindeca şi de a recupera afecțiuni din gamele prezentate mai sus.

Afecțiunile osteoarticulare, principala indicație

Ce afecțiuni articulare răspund cel mai bine la balneofizioterapie?

Cele mai multe centre balneare, în special cele de pe litoral sau din vestul țării, prin izvoarele termale, lacuri cu apă salină sau sulfuroasă şi nămoluri sapropelice, au ca principală indicație afecțiunile osteoarticulare. În acest caz vorbim despre afecțiuni reumatismale degenerative (de vârstă), unele afecțiuni reumatismale inflamatorii (spondilită anchilozantă în afara puseului acut), sechelele post-traumatice osteoarticulare. Aceste suferințe au cea mai mare incidență, ca urmare a creşterii dramatice a accidentelor de orice tip, dar şi uzurii articulare o dată cu înaintarea în vârstă. Profilaxia este foarte importantă pentru a prezerva funcția mioartrokinetică în parametri optimi.

Balneofizioterapia_artrokineticaCare este cea mai bună perioadă a anului pentru aceste tratamente? Cât durează o cură? De câte ori pe an se face o cură?

Sezonalitatea este în funcție de specificul zonei, imersia în lacurile terapeutice se poate face, în mod evident, doar în timpul verii. Dar să nu uităm că majoritatea centrelor balneare utilizează aceste ape şi în interiorul lor, în piscine terapeutice sau băi în căzi. În felul acesta, pacienții pot beneficia de o cură pe tot parcursul anului. Ideală este durata de 18 zile, dar viața modernă, obligațiile profesionale, condițiile economice, toate au condus la scurtarea acestor cure. În scop profilactic ajunge o singură cură pe an, dar în scop terapeutic sau de recuperare, numărul acestora poate creşte la două-trei.

Intervenția chirurgicală poate fi evitată

Putem scăpa de cuțit cu ajutorul balneofizioterapiei? Sunt cazuri de probleme articulare (hernii de disc etc.), care necesitau operație şi s-au rezolvat prin fizioterapie?

Bineînțeles, sunt numeroase situații când tratamentul conservator dă rezultate şi în felul acesta se evită intervenția radicală, chirurgicală. Acest lucru depinde de afecțiune, de durată sau stadiu de evoluție, de existența sau nu a complicațiilor, a afecțiunilor asociate, de vârstă, de condiția fizică etc.

Balneofizioterapia_electroziDe la cine pot lua pacienții trimitere pentru o cură de balneofizioterapie în stațiune? Care este procedura?

Biletul de trimitere se poate lua de la medicul de familie, dacă are informația suficientă şi necesară privind profilul stațiunilor. În acelaşi timp, se poate apela la medicul specialist de Recuperare Medicală şi Balneologie care poate indica competent stațiunea potrivită.

Care sunt contraindicațiile şi precauțiile balneofizioterapiei?

Ca orice medicament şi mijloacele de fizioterapie au indicații, contraindicații, precauții şi efecte secundare. Principalele contraindicații sunt afecțiunile inflamatorii şi infecțioase acute, neoplaziile, afecțiunile cardiovaculare, hepatice, renale, pulmonare decompensate sau necontrolate medicamentos.

Balneofizioterapia_Stil_de_viataStilul de viață previne uzura articulară

Ce recomandați după terminarea curei? Ce poate face pacientul atunci când ajunge acasă?

Să se ferească de frig, umezeală, să ia anumite suplimente pentru menținerea efectelor.

Un cuvânt de încheiere pentru pacienții cu boli articulare.

Este important să prevenim uzura articulară printr-un stil de viață sănătos, în care controlul greutății, sportul judicios şi adecvat, cât şi folosirea unor suplimente cu valoare sanogenă demonstrată vor deveni principii de viață.

[post-content id=707]

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
articulațiidureri articularefizioterapieterapii naturiste
Articolul anterior
Semne pe care nu trebuie să le ignori niciodată
Articolul următor
Probioticele în terapia durerii cronice


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Medicină funcțională

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: