Diareea este una dintre cele mai frecvente probleme gastrointestinale. Fiecare dintre noi s-a confruntat măcar o dată cu neplăcutele sale simptome: trei sau mai multe scaune moi sau apoase pe zi, crampe și dureri abdominale, balonare, greață, vărsături, dureri de stomac și, uneori, pierderea apetitului, ce poate duce la scăderea în greutate, sete ca urmare a pierderii de fluide. Pot apărea și febra, în funcție de cauza diareei (de exemplu, o infecție) și deshidratarea, ce poate include slăbiciune musculară, minte încețoșată, amețeli și modificări ale tensiunii arteriale.
Când suntem în mijlocul unui episod diareic nu ne gândim decât la ce putem face pentru a ne vindeca rapid. Cu toate că este greu de crezut, diareea poate fi unul dintre cele mai bune mecanisme de apărare ale organismului împotriva unui virus sau infecții. Este neplăcută, nu contestă nimeni acest lucru, însă contribuie la eliminarea rapidă a toxinelor din tractul gastrointestinal și nu le oferă timp să cauzeze probleme mai mari de sănătate.
Pentru a putea combate rapid diareea și pentru a preveni apariția ei pe viitor, este necesar să știm care a fost cauza. Diareea poate apărea ca urmare a deshidratării, a anumitor boli sau intoxicații alimentare. Bebelușii, copiii, persoanele adulte sau bătrânii pot suferi de diaree și din cauza dificultății de a digera anumite alimente, din cauza stresului corelat cu sindromul intestinului iritabil, pentru că nu beau suficientă apă sau ca un simptom al intestinului permeabil.
Ce poate cauza diaree adulților?
- Deshidratarea din cauza unui consum prea mic de apă și alimente bogate în apă sau din cauza unor afecțiuni.
- Digestia defectuoasă cauzată de sindromul intestinului iritabil, de boala inflamatorie intestinală sau boli autoimune, precum boala Crohn.
- Supraalimentarea sau consumul unei cantități mari de lichide prea repede.
- Consumul de prea multe fructe crude sau prea coapte.
- Consumul de prea multe alimente grase ce ar putea fi greu de digerat.
- Consumul excesiv de cafeină sau alcool ce poate duce la deshidratare și indigestii.
- Anxietatea și stresul.
- Infecțiile bacteriene ce se pot răspândi de la o persoana la alta sau la contactul cu suprafețele contaminate.
- Alergiile alimentare, precum intoleranța la lactoză sau gluten.
- Consumul de apă contaminată cu bacterii sau paraziți.
- Toxiinfecția alimentară cauzată de consumul unui aliment contaminat cu microbi nocivi.
- Ca efect advers al tratamentului cu anumite medicamente, precum antiacide, antibiotice.
- Suplimentarea cu magneziu sau vitamina C în doze prea mari.
Fie că vorbim despre un simplu episod diareic, despre diaree acută sau cronică, există metode naturale prin care le putem combate. Iată ce ar trebui să facem!
Să consumăm alimente mai puține și ușor de digerat! Este posibil să nu avem cine știe ce poftă de mâncare, dar ar fi ideal să mâncăm puțin și mai des și să consumăm alimente ușoare pentru a nu suprasolicita intestinele și așa aflate sub stres. Merele, bananele, orezul, cerealele integrale, iaurtul și chefirul ne-ar putea ajuta să ne revenim mai ușor, deoarece contribuie la normalizarea scaunului. Încercați și sucurile din legume și fructe pentru că sunt pline de nutrienți și, la fel, ușor de digerat, iar ceaiul de ghimbir sau mentă cu puțină miere de albine poate reduce iritația și durerile de stomac. Ce alimente ar fi bine să evităm atunci când avem diaree? Lactatele prelucrate, posibilii alergeni precum glutenul, nucile sau crustaceele (dacă știm că aceasta este cauza), grăsimile procesate, chiar și cele vegetale, uleiurile procesate (prăjeli, fast-food, cărnuri procesate), produsele ce conțin zahăr sau îndulcitori adăugați, cafeina și alcoolul.
Să ne hidratăm! Amețeala și slăbiciunea musculară din timpul episoadelor de diaree apar din cauza deshidratării, așadar este extrem de important să înlocuim lichidele pe care le pierdem prin scaun. Încercați să beți 500 ml de apă în fiecare oră pentru ca deshidratarea să nu se înrăutățească. Puteți înlocui apa cu supă de oase (plină de nutrienți și electroliți), suc de mere, ceaiuri de mentă, ghimbir sau fenicul.
Să ne odihnim! Suntem deja slăbiți așa că nu e deloc indicat să ne consumăm energia rămasă făcând exerciții sau altfel de efort fizic. Este indicat să îi dăm răgaz organismului să își revină, să se încarce cu energie. Cel puțin 8 ore de somn pe noapte, stres minim și puțin timp pentru a ne relaxa fac parte din rețeta vindecării!
Să apelăm la suplimente naturale! După ce am consumat alimente ușoare, ne-am hidratat și ne-am odihnit, putem apela și la suplimente naturale ce ne pot ajuta să ne punem pe picioare mai repede, în special cele ce contribuie la sănătatea sistemului digestiv, pentru că aceasta este problema pe care o tratăm. Ce să alegem?
Probiotice – contribuie la recolonizarea intestinului cu bacterii benefice și luptă împotriva eventualelor infecții.
Enzime digestive – contribuie la absorbția mai ușoară a nutrienților.
Glutamină – aminoacid ce contribuie la repararea sistemului digestiv, util și pentru persoanele ce suferă de diaree cronică.
Semințe de in și psyllium – Fibrele de in și psyllium sunt un remediu eficient pentru normalizarea tranzitului. În diaree, fibrele reglează consistența scaunului și reduc aciditatea acestuia, prin absorbția apei.
De cele mai multe ori, diareea trece fără să fie nevoie de investigații medicale, însă dacă observați că starea nu vi se îmbunătățește cu toate că ați luat toate măsurile pe care le-ați considerat necesare, este indicat să mergeți la un consult de specialitate. Diareea poate fi cauzată de o infecție cu un virus, o bacterie sau anumiți paraziți, de alergii alimentare sau chiar de episoade de anxietate. În aceste cazuri este nevoie de tratament personalizat și de investigații amănunțite.
Surse:
draxe.com/how-to-stop-diarrhea/