Medicină funcțională, Tiroidita Hashimoto

Cum abordează medicina funcțională tiroidita Hashimoto?

Autor:
2 comentarii
Timp citire aprox: 5 minute

Medicina funcțională este medicina asociată cu întrebarea DE CE? – De ce acest simptom se manifestă acum și în acest mod, care este cauza? Medicina funcțională abordează cauzele care stau la baza bolii, utilizând o abordare orientată spre sisteme și implicând atât pacientul, cât și medicul într-un parteneriat terapeutic.

Vezi toate articolele despre:
tiroidătiroidita Hashimoto

Ce este medicina funcțională?

Medicina funcțională a fost descrisă ca medicina secolului XXI. Este o abordare nouă și cuprinzătoare care se concentrează pe prevenție și găsirea cauzei principale a bolii în loc să trateze doar simptomele ei. Medicina funcțională este o abordare a vindecării bazată pe știință, care privește funcția în organism – dinamica fiziologiei și reacțiile biochimice din organism, mai degrabă decât numirea unei boli și administrarea unei pastile. Ea tratează dezechilibrele care stau la baza bolilor prin administrarea de terapii individuale pentru restabilirea sănătății și îmbunătățirea funcției. Medicina funcțională consideră că există cinci domenii principale care cauzează dezechilibru și tulburări ale funcțiilor: toxine din mediu, alergeni, stres, infecții și dietă/nutriție. Credem că majoritatea bolilor sunt de origine inflamatorie și datorate supraîncărcării cu toxine. Scopul medicinei funcționale este de a găsi sursa de inflamații și toxine pentru fiecare persoană și de a restabili echilibrul în organism prin optimizarea nutriției și a dietei, restabilirea barierei intestinale și îmbunătățirea digestiei, restabilirea proceselor de detoxifiere și a producției de energie.

Unicitatea medicinei funcționale o reprezintă faptul că fiecare persoană este considerată unică din punct de vedere biochimic și, prin urmare, nu există tratament care să fie potrivit pentru toată lumea. De asemenea, această unicitate se referă și la faptul că aceeași boală poate fi cauzată de factori diferiți la persoane diferite și asta duce la abordări și tratamente diferite.

În medicina funcțională se începe cu o istorie detaliată, de la preconcepție până la momentul prezent. Medicina funcțională analizează, de asemenea, interacțiunile dintre factorii genetici, de mediu și de stil de viață. Ține cont de expresia unică a sănătății și vitalității pentru fiecare individ.

De ce este bine ca pacienții cu Hashimoto să lucreze cu un medic din sfera medicinei funcționale?

În lumea de astăzi, a medicilor care petrec doar câteva minute cu un pacient, ar părea dificil să vă imaginați un medic care arată compasiune și empatie, vorbește cu dvs. timp de o oră sau două și ascultă atent fiecare detaliu despre sănătatea dvs., astfel încât să poată ajunge la factorul declanșator al simptomelor pe care le acuzați.

Vestea bună este că există medici precum cel pe care l-am descris, aceștia sunt numiți doctori în medicină funcțională. Sunt medici care, pe lângă absolvirea școlii de medicină și finalizarea unui program de rezidențiat, finalizează și programe de instruire în aplicarea medicinei funcționale și primesc acreditări specifice.

Acești medici se uită la TOT- încep cu un istoric medical detaliat de la preconcepție până la momentul prezent. Medicina funcțională analizează, de asemenea, interacțiunile dintre factorii genetici, de mediu și de stil de viață pentru a determina dacă simptomele dvs. sunt cauzate de mucegai, toxine, sensibilitate alimentară sau predispoziția genetică.

Cât contează genetica și cât factorii de mediu în apariția bolilor cronice?

Genetica reprezintă aproximativ 25% din cauzele pentru care dezvoltăm boli cronice. Cu toate acestea, factori precum toxinele de mediu care pot pătrunde în piele prin produse de îngrijire personală sau produse de curățenie, alimentele pe care le consumăm și alegerile stilului de viață, cum ar fi fumatul, reprezintă 75% din cauza principală a bolilor cronice. Partea minunată este că avem control asupra acestor factori.

Practicienii în medicina funcțională pot proveni din diferite medii. Unii pot fi medici, doctori în osteopatie, asistenți medicali, chiropracticieni, farmaciști, medici naturiști, medici de medicină integrativă, medici care practică acupunctura și nutriționiști. Această listă se poate extinde și la alte profesii.

În timp ce toți practicienii enumerați mai sus vă pot ajuta să abordați cauza principală a afecțiunii, în majoritatea țărilor doar medicii vor putea prescrie hormoni tiroidieni.

Cea mai mare provocare atunci când vă hotărâți să mergeți la astfel de practicanți este că adesea consultațiile nu vor fi acoperite de asigurăririle medicale. Acest lucru se datorează faptului că recomandările, intervențiile și testele recomandate de aceste tipuri de practicanți sunt adesea considerate „experimentale”.

Cu toate acestea, aceștia sunt profesioniștii care lucrează cu cele mai recente cercetări și revin cu rezultate de neegalat și numeroase povești de succes! (Uneori, povești uimitoare rezultă doar după câteva schimbări simple de stil de viață pe care le recomandă!).

După cum vedeți, acești specialiști au o abordare complexă și axată pe rezultate, dar aceste rezultate pot apărea într-o perioadă îndelungată de timp. De aceea, este bine să fim informați corect și să avem așteptări corespunzătoare.

Abordarea cauzei profunde a tiroiditei Hashimoto

Dr. Farm. Izabella Wentz propune o abordare unică, numită abordarea cauzei profunde, care se bazează pe principiile de bază ale medicinei funcționale și este centrată pe pacient. Abordarea cauzei profunde se concentrează pe motivul pentru care sistemul imunitar poate fi dezechilibrat și pe a afla ce a declanșat starea dumneavoastră, ce vă poate exacerba starea, precum și intervențiile care vă pot face să vă simțiți mai bine, să reduceți atacul asupra glandei tiroide, să împiedice dezvoltarea unei alte afecțiuni autoimune și, în final, să obțineți remisiunea.

Această abordare necesită mult mai mult timp (cu siguranță mai mult decât vizita standard la medic de 20 minute), o revizuire riguroasă a istoricului medical, teste suplimentare de laborator și o comunicare continuă între medic și pacient, dar, în final, duce la obținerea celor mai bune și de durată rezultate.

Abordarea cauzei profunde este esențială în rezolvarea tiroiditei Hashimoto deoarece prin utilizarea abordării medicinei tradiționale, mulți oameni care sunt diagnosticați cu hipotiroidism nu vor fi niciodată testați și pentru Hashimoto. Nu vor ști niciodată sau până în momentul în care atacul asupra tiroidei este puternic și va produce multe daune că suferă de o afecțiune autoimună care se poate agrava în continuare în ciuda faptului că li se administrează hormoni tiroidieni de substituție.

Această abordare verifică din timp nivelurile de anticorpi tiroidieni. Rezultatele testelor anticorpilor tiroidieni pot fi anormale cu până la 10 ani înainte de testul standard de screening TSH pentru testarea bolii tiroidiene.

De asemenea, se utilizează teste complete de tiroidă și intervale optime/funcționale de hormoni tiroidieni, în loc de intervale de referință depășite, pentru a determina diagnosticul și necesitatea terapiei cu hormoni tiroidieni.

Se încearcă optimizarea nivelurilor hormonilor tiroidieni utilizând hormonii T3 și T4, atunci când este necesar (doar T4 este prezent în levotiroxină, cel mai frecvent prescris medicament pentru tiroidă, dar mulți oameni declară că se simt mai bine prin adăugarea unui medicament care conține T3).

Abordarea cauzei profunde se concentrează, de asemenea, pe inversarea atacului autoimun asupra tiroidei.

Pașii de urmat pentru o abordare profundă a tiroiditei Hashimoto

În concluzie, abordarea cauzei profunde a tiroiditei Hashimoto implică:

  • Utilizarea unor teste complete de tiroidă pentru a determina diagnosticul și necesitatea terapiei cu hormoni tiroidieni.
  • Folosirea intervalelor optime și funcționale de hormoni tiroidieni în locul intervalelor de referință depășite.
  • Optimizarea hormonilor tiroidieni, utilizând hormonii T1, T2, T3 și T4, atunci când este necesar (toți sunt produși de glanda tiroidă, dar numai T4 este prezent în levotiroxină, cel mai frecvent prescris medicament pentru tiroidă).
  • Optimizarea nutriției prin eliminarea alimentelor reactive, precum și abordarea deficiențelor și a digestiei.
  • Abordarea răspunsului la stres.
  • Abordarea sistemului de detoxifiere.
  • Abordarea stării intestinului.
  • Identificarea factorilor declanșatori unici ai persoanei, cum ar fi infecții cronice, toxine sau traume.
  • Urmărirea anticorpilor tiroidieni la fiecare trei luni pentru a vedea dacă intervențiile reduc din agresivitatea atacului.
  • Ajustarea tratamentului în funcție de reacțiile persoanei și în funcție de modificările aduse de intervențiile anterioare.

La o simplă comparație cu medicina convențională, observăm complexitatea medicinei funcționale și a abordării cauzei profunde, complexitate care sporește șansele de a identifica cauzele, de a le remedia și de a aduce boala în remisiune.

Concluzii

Majoritatea medicilor care practică medicina convențională vor trata Hashimoto printr-o abordare convențională, care are ca scop corectarea nivelurilor hormonilor tiroidieni (de obicei TSH), dar nu abordează cauzele profunde ale afecțiunii. În contrast, abordarea cauzei profunde este o abordare funcțională centrată pe pacient, care analizează întregul corp pentru a determina problemele de bază ale autoimunității, pentru a aduce boala în remisiune.

Este adevărat că suntem unici și fiecare dintre noi va avea propria combinație de factori declanșatori, însă aproape toată lumea cu Hashimoto are sensibilități alimentare, iar majoritatea oamenilor beneficiază de îmbunătățiri ale stării de sănătate din intervențiile dietetice. Acesta este motivul pentru care alimentele sunt considerate medicamente.

SURSE:

thyroidpharmacist.com/articles/functional-medicine-approach-to-the-thyroid/

thyroidpharmacist.com/articles/what-type-of-doctor-should-you-see-if-you-have-hashimotos/

amymyersmd.com/article/functional-medicine-is-the-future-of-medicine-join-me/

amymyersmd.com/article/functional-medicine-more-important-than-ever/

amymyersmd.com/article/functional-medicine-vs-conventional/

Părerea ta contează pentru noi!

2 comentarii. Leave new

  • Lynette Nibbe
    2 iulie 2024 15:17

    Buna ziua! M-am bucurat foarte mult sa citesc acest articol despre medicina functionala, aparandu-se in Romania acum. Sunt de origine din SUA si am mai citit carti de Dr. Isabella Wentz si Amy Myers. Locuiesc in Cluj-Napoca. Unde pot gasi asemenea medici funtionali in zona mea?

    Răspunde
  • Cristina Tronaru
    4 iunie 2024 9:31

    Foarte interesante aceste articole.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
tiroidătiroidita Hashimoto
Articolul anterior
Hipotiroidism vs tiroidita Hashimoto
Articolul următor
Dezechilibrele hormonale: sarcina, contraceptivele orale


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăTiroidita Hashimoto

Te-ar putea interesa și: