Medicină funcțională, Microbiom, Nutriție și dietă, Sănătate

De ce sănătatea începe în intestin: Microbiomul ascunde secrete pe care trebuie să le știi!

Autor:
14 comentarii
Timp citire aprox: 7 minute
Vezi toate articolele despre:
floră intestinalăintestinleaky gutmedicină funcționalămicrobiom

Se zice că intestinul e „al doilea creier”. Dar, dacă stăm să ne gândim, e mai mult decât atât. E un univers viu, ascuns în abdomenul nostru, acolo unde corpul nostru se întâlnește cu lumea de afară. În intestin, un regat nevăzut de microorganisme, bacterii, fungi, virusuri, lucrează zi și noapte. Uneori colaborează, alteori se luptă, formând un ecosistem care ne poate ține sănătoși sau, dacă lucrurile o iau razna, ne poate da peste cap într-o clipire.

În fiecare zi, intestinul, ficatul și microbiomul nostru dansează un dans delicat. Dacă echilibrul se strică, inflamația începe să se aprindă, iar boala poate apărea subtil, când nici nu te aștepți.

Hai să descoperim împreună:

  • Ce înseamnă, de fapt, un intestin sănătos, dincolo de ce ne spune bunul-simț?
  • Cum funcționează cele trei „scuturi” care ne apără corpul clipă de clipă?
  • De ce contează mai mult ce face microbiomul tău decât ce bacterii trăiesc în el?
  • Și, cel mai important, ce putem face, ce să mâncăm, ce să suplimentăm, ca să ne hrănim acest aliat invizibil pentru o viață lungă și sănătoasă.

Citește până la capăt și o să vezi intestinul cu alți ochi, nu doar ca pe un tub care procesează mâncarea, ci ca pe un gardian tăcut al sănătății tale.

Ce înseamnă un intestin sănătos?

Când zicem „intestin sănătos”, cei mai mulți se gândesc la „fără dureri de burtă” sau „scaun regulat”. Poate că te ferești de gastrită sau colită și crezi că asta e tot. Dar știința ne arată că un intestin sănătos e mult mai mult decât lipsa problemelor.

În termeni moderni, sănătatea intestinală înseamnă două lucruri:

  1. Fără boli ascunse – fără inflamație mocnită, fără infecții tăcute, fără tulburări digestive evidente;
  2. Funcționare la cote maxime – digestie ca la carte, absorbție bună a nutrienților, o barieră intestinală solidă și un microbiom variat, care produce substanțe ce țin restul corpului în formă.

Cu alte cuvinte, nu e de-ajuns să nu te doară ceva. Un intestin sănătos e ca un motor bine reglat: protejează nu doar digestia, ci și te ferește de kilograme în plus, diabet, boli autoimune, probleme neurologice sau chiar cancer.

Cercetările recente pun reflectoarele pe microbiom, acea comunitate de bacterii, fungi și virusuri care trăiesc în intestine. Dar nu e vorba doar de a avea „bacterii bune” și de a le evita pe cele „rele”. Fiecare dintre noi are un microbiom unic, ca o amprentă. Cheia nu e cine trăiește acolo, ci ce fac acești „locuitori”: produc energie, țin imunitatea tolerantă asupra corpului nostru, apără bariera intestinală și țin sub control microbi care pot face probleme.

Un intestin sănătos este o combinație între:

  • Un perete intestinal care știe ce să lase să treacă și ce nu.
  • Un microbiom bogat, cu specii care colaborează.
  • Un sistem imun care apără fără să o ia razna.

Aceasta este baza. Și tot de aici începem să vedem de ce un stres, o masă proastă sau antibioticele luate aiurea pot aprinde scântei care, în timp, duc la boli cronice.

Trei linii de apărare care ne țin în viață

Intestinul nu e doar un tub prin care trece mâncarea. E o fortăreață solidă, cu trei straturi de apărare care lucrează împreună pentru a ne ține departe de necazuri. Dacă unul cedează, tot castelul e în pericol.

  1. Microbiomul este armata invizibilă.

Trilioane de microbi trăiesc în intestine și nu stau degeaba. Ei descompun fibrele, sintetizează vitamine, produc acizi grași cu lanț scurt (cum e butiratul sau propionatul) și, cel mai important, ocupă spațiul ca să nu lase loc de înmulțire agenților patogeni. Un microbiom variat e ca o comunitate bine închegată: bacteriile bune țin sub control microbi care pot deveni periculoși. Dacă diversitatea scade, acești „băieți răi” se înmulțesc, bariera intestinală devine permeabilă, iar inflamația își face de cap.

  1. Bariera intestinală este zidul protector.

Dacă microbiomul e armata, bariera intestinală e zidul care protejează castelul. E făcută din mucus, celule epiteliale și joncțiuni strânse între acestea. Rolul ei? Să lase nutrienții și apa să treacă, dar să blocheze toxinele și bacteriile rele. Când zidul se fisurează, fragmente bacteriene scapă în sânge, declanșând inflamație în tot corpul. Așa apare ce numim popular „intestin permeabil” sau „leaky gut”. Știința zice că aceste fisuri pot sta la baza obezității, diabetului, bolilor autoimune și chiar a demenței cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.

  1. Ficatul este paznicul porții de fier.

Tot ce trece prin intestin ajunge mai întâi la ficat, printr-o venă specială. Ficatul e ca o stație de filtrare: detoxifică, neutralizează și decide ce merge mai departe în sânge. În același timp, trimite bilă și semnale care influențează microbiomul. Dacă bariera intestinală cedează și ficatul e bombardat cu fragmente bacteriene, sistemul se supraîncarcă. Rezultatul? Inflamație, ficat gras, rezistență la insulină și un cerc vicios care nu se mai oprește. Dacă ficatul gras îți aprinde interesul, recomand citirea ultimului meu articol despre acest subiect.

Cum arată un microbiom sănătos?

Cum știi dacă „regatul” tău bacterian, transmis de la mamă și acum responsabilitatea ta proprie de al întreține, e în echilibru? Știința începe să ne dea indicii clare, care merg dincolo de „bacterii bune” versus „bacterii rele”.

Diversitate și rezistență

Un microbiom sănătos e ca o pădure tropicală: plină de specii care se ajută reciproc. Nu e vorba doar de număr, ci de capacitatea acestui ecosistem de a se reface după un „dezastru”, adică, un antibiotic, o dietă proastă sau o perioadă stresantă.

Acizi grași cu lanț scurt (SCFA)

Butiratul, acetatul și propionatul sunt ca benzina pentru celulele colonului sau mai nou… ca electricitatea pentru celulele colonului, tot că trăim într-o lume modernă. Ele întăresc bariera intestinală, reduc inflamația și chiar „vorbesc” cu creierul și ficatul ca să țină metabolismul în ordine. Dacă acești acizi sunt puțini, zidurile intestinului se subțiază, iar inflamația găsește loc să crească.

Metaboliți protectori

Un microbiom echilibrat transformă acizii biliari și aminoacizii în compuși activi care au efecte pozitive asupra corpului nostru:

  • Acizi biliari secundari, care reglează metabolismul și ajută la longevitate.
  • Indoli din triptofan, care repară bariera intestinală și țin inflamația sub control.

Gazele și pH-ul

Gazele care generează bacteriile noastre spune multe. Prea mult metan poate însemna constipație, iar excesul de hidrogen sau hidrogen sulfurat poate duce la diaree. Un pH între 5,5 și 7 arată că bacteriile bune produc destui SCFA și mențin un mediu prietenos.

Fără inflamație cronică

Asta înseamnă niveluri scăzute de markeri ca lactoferina sau calprotectina fecală și un sistem imun care știe să recunoască microbi fără să devină agresiv.

Pe scurt, un microbiom sănătos nu-l vezi cu ochiul liber. E un echilibru viu, cu o barieră solidă și un dialog armonios între intestine, microbi și restul corpului. Ca un dirijor și orchestra lui, unde fără cuvinte, poți vedea o armonie în melodia lor.

Ce modelează microbiomul?

Microbiomul e ca o grădină interioară, iar ce mâncăm, ce vârstă avem, cum trăim și chiar cum am venit pe lume ne arată sub ce formă va fi organizată.

Vârsta și primele clipe de viață

Totul începe din prima zi. Bebelușii născuți natural primesc un „cadou” de bacterii din flora mamei, plină de Bacteroides și Bifidobacterium. Cei născuți prin cezariană primesc altfel de „surpriză”, o floră mai săracă, cu bacterii de pe piele sau de mediu. Laptele matern adaugă oligozaharide, care hrănesc bacteriile bune, întărind bariera și imunitatea. Pe măsură ce crești, microbiomul se stabilizează până când ajungi la bătrânețe, unde diversitatea scade, exceptând centenarii sănătoși, care păstrează specii rare, legate de longevitate.

Dieta și stilul de viață – cei mai mari sculptori al florei microbiomului

Ceea ce pui în farfurie, stresul cronic, lipsa somnului sau sedentarismul produc un microbiom sărac. Mișcarea regulată și somnul bun, în schimb, cresc diversitatea.

Microbiomul nu e bătut în cuie. E un peisaj viu, modelat de alegerile noastre de zi cu zi.

Cum să-ți hrănești și să-ți întărești microbiomul?

Un microbiom sănătos nu apare peste noapte. E ca o grădină pe care o uzi și o îngrijești zilnic. Vestea bună? Avem puterea să-l influențăm prin ce mâncăm, ce suplimente luăm și cum trăim.

  1. Alimentația este baza de la care pornim.
  • Fibrele din legume, fructe, cereale integrale și leguminoase sunt combustibilul bacteriilor bune. Ele produc butirat, care hrănește colonul.
  • Polifenolii din afine, rodie, cacao sau ceai verde devin, în intestin, scuturi antiinflamatoare.
  • Grăsimile sănătoase din ulei de măsline, avocado sau pește gras susțin diversitatea și reduc inflamația.
  1. Prebioticele sunt hrana țintită.
  • Inulină FOS – O sursă de fibre prebiotice și fructo-oligozaharide ce favorizează dezvoltarea unui microbiom sănătos, asigură un tranzit intestinal optim și sprijină digestia și controlul greutății.
  • PHGG – Fibră prebiotică solubilă în apă, ușor de digerat, care nu provoacă balonare sau disconfort și scade pH-ul intestinal, favorizând reducerea populațiilor de bacterii patogene.
  1. Probioticele sunt ajutoare vii.
  • Colobiotic – conține 8 tulpini de bacterii benefice și inulină, cu rol în îmbunătățirea și hrănirea microbiomului intestinal, sprijinind în același timp reglarea imunității.
  1. Suplimente pentru bariera intestinală.
  • Leaky Gut Help – repară sindromul intestinului hiperpermeabil, susține sănătatea gastrointestinală, reglează digestia și menține confortul digestiv;
  • Vitamina D – un puternic imunomodulator care ne ajută la toleranța celulelor imunitare;
  • Vitamina C cu rodie – reduce stresul oxidativ, protejează și susține regenerarea celulară. Conține și polifenoli cum ar fi resveratrol, care este hrană pentru unele tulpini de bacterii din microbiomul nostru, favorizând dezvoltarea lor.

Cu o dietă bogată în fibre și polifenoli, plus suplimente bine alese, îți poți construi un microbiom de fier. Nu e doar despre a nu fi bolnav – e despre a-ți da corpului energia și scutul de care are nevoie.

Cheia unei vieți lungi și sănătoase

Sănătatea nu începe când mergi la doctor sau când apar durerile. Începe prin schimbări mici, în intestin, acolo unde microbiomul, bariera și ficatul scriu povestea echilibrului sau a bolii. Un intestin sănătos nu e doar un organ care digeră. E un gardian care decide cât de bine ne apărăm și cât de mult trăim.

Dacă ignorăm acest univers interior, inflamația se aprinde și pregătește terenul pentru boli care par să nu aibă legătură cu burta. Adică, ce legătură ar putea fi între ceața mentală și microbiomul? sau între tiroidita Hashimoto și microbiomul?  Dar, în realitate, aproape toate drumurile duc aici.

Prevenția adevărată nu înseamnă pastile luate la disperare, ci câte un pas în fiecare zi: o farfurie plină de fibre și culori diverse, mișcare, somn bun și, uneori, suplimente care să dea o mână de ajutor. Întrebarea nu e dacă sănătatea începe în intestin. E dacă vrem să avem grijă de acest aliat nevăzut, înainte să ne oblige boala s-o facem.

Aici se încheie articolul de astăzi. Te invit să închizi pentru o clipă ochii, să te gândești cu drag la ceea ce faci deja pentru microbiomul tău și să îmi scrii în comentarii cum îl sprijini. Experiența ta poate fi inspirație și pentru alții!

Cine este dr. Raul Roberto Militaru?

Dr. Roberto Raul Militaru este pasionat de medicină funcțională și medic rezident în Alergologie și Imunologie clinică. S-a specializat în Medicină Funcțională la Institutul Kharrazian. Pasionat de nutriția psihiatrică și de abordarea integrativă a sănătății, dr. Militaru își ghidează pacienții spre echilibru fizic și emoțional, combinând expertiza medicală cu soluții personalizate pentru optimizarea stării de bine.

Disclaimer

Informațiile prezentate în acest articol sunt destinate exclusiv scopurilor educative și informative. Acestea nu constituie un diagnostic medical, un tratament sau o recomandare terapeutică personalizată. Consultați întotdeauna un medic sau un specialist calificat înainte de a începe orice formă de tratament, dietă, supliment sau modificare a stilului de viață. Fiecare persoană este diferită, iar abordările care funcționează pentru un individ pot să nu fie potrivite pentru altul. Evaluarea și supravegherea profesională sunt esențiale.

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

14 comentarii. Leave new

  • Un subiect atat de important si fascinant! Citind acest articol mi-am dat seama cat de putine informatii stiam de fapt! Super bun!

    Răspunde
  • Mulțumim f interesant și sfaturi de urmat

    Răspunde
  • Munteanu Maria
    12 septembrie 2025 16:42

    Special de folositor , nouă care practicam o medicinâ clasică.Multumiri!

    Răspunde
    • Dr. Roberto Raul Militaru-Farcaș
      12 septembrie 2025 17:41

      Îți mulțumesc din suflet că ți-ai făcut timp să îmi scrii acest comentariu. Mă bucur enorm să știu că articolul ți-a fost de ajutor.

      Răspunde
  • Eu tin post de cel putin 3 ori pe an, (4 sau 6 saptamani toamna si primavara, 2 saptamani vara) fara zahar, carne, oua, lactate, faina. Cereale consumate in aceste perioade doar orez brun si ovaz. Folosesc si suplimente alimentare.
    Citesc cu interes articolele publicate de voi. Ma bucur văzând ca mai sunteti deschiși fata de metode de tratament combinate, aveți curajul sa spuneți ca există cale si spre vindecare nu doar spre boli si medicamente. Bravo!

    Răspunde
    • Dr. Roberto Raul Militaru-Farcaș
      12 septembrie 2025 17:39

      Felicitări pentru disciplina și consecvența de a ține post, dar și pentru mesajul frumos pe care l-ai scris! Este minunat să vezi câtă grijă ai de corpul și de sufletul tău prin aceste practici.

      Un mic sfat pe care aș îndrăzni să ți-l ofer ar fi să diversifici puțin alegerile de cereale în perioada postului. De exemplu, pe lângă orez brun și ovăz, poți încerca quinoa, hrișcă sau mei – sunt foarte hrănitoare, aduc proteine complete și minerale importante și pot face mesele mai variate și mai echilibrate.

      Și da, sunt complet de acord cu tine: extremele nu ne ajută. Nici a crede doar în medicina convențională, nici a merge exclusiv pe medicina alternativă nu reprezintă soluția optimă. Calea adevărată este una integrativă, care îmbină cele mai bune părți din ambele lumi și alege ceea ce este cu adevărat benefic pentru pacient, în funcție de situația sa unică.

      Îți mulțumesc pentru deschiderea și exemplul tău! Astfel de mesaje aduc multă inspirație și ne reamintesc că vindecarea înseamnă echilibru, grijă și înțelepciunea de a combina ceea ce funcționează cel mai bine.

      Răspunde
  • Ovedenie Elena
    12 septembrie 2025 13:56

    Multumim!
    Foarte interesant si sfaturi de urmat!
    Eu iau vit D3+K si Magneziu bisglicinat.

    Răspunde
    • Dr. Roberto Raul Militaru-Farcaș
      12 septembrie 2025 17:34

      Mulțumesc pentru comentariu, Elena! Foarte bună alegere de suplimente. Personal eu la fel iau aceste două împreună cu Resveratrol și Curcumin, doi polifenoli esențiali pentru să am mereu claritate mentală atunci când lucrez. Care este nivelul tău de Vitamina D la ultima analiză de sânge?

      Răspunde
  • Un articol complet .
    Eu mă axez pe nutriție, mișcare , somn de calitate. Sunt consumatoare de Magnezium Bisglicynate. Frecventez clasa de Yoga , sunt activă și gândesc că ” sunt din ce în ce mai bine pe zi ce trece „. Vârsta calendaristică : 74 ani .

    Răspunde
    • Dr. Roberto Raul Militaru-Farcaș
      12 septembrie 2025 17:33

      Excelent stil de viață, Ileana! Chiar aceasta este cheia fericirii. Acum ceva timp am văzut un documentar despre zonele albastre – locurile din lume unde trăiesc cele mai multe persoane care ajung la 100 de ani. Este fascinant să observi ce obiceiuri au în comun.

      Pe lângă alimentația sănătoasă și naturală, toți împărtășesc câteva piloni esențiali:

      Mișcarea zilnică – nu neapărat sport intens, ci activitate constantă (mers pe jos, grădinărit, urcat scări).

      Relațiile sociale – petrec timp de calitate cu familia, prietenii și comunitatea.

      Credința și sensul în viață – indiferent de religie, au o ancoră spirituală și o perspectivă pozitivă asupra existenței.

      Aceste piloni nu sunt doar “secrete” ale longevității, ci adevărate lecții de viață. Ne arată că sănătatea nu înseamnă doar absența bolii, ci și bucuria de a trăi, conexiunile umane și echilibrul interior.

      Îți mulțumesc din suflet pentru comentariu și pentru exemplul frumos pe care îl dai!

      Răspunde
  • Eu mă confrunt cu, constipație cronică de mica,am 47 de ani…Am incercat doar ceaiuri și laxative,dar am ajuns in stadiul,in care, chiar nu știu ce să mai iau…Am fost la medic și mi-a zis să consum fibre…Poate mă puteți ajuta…

    Răspunde
    • Dr. Roberto Raul Militaru-Farcaș
      12 septembrie 2025 17:28

      Da, cu siguranță ajută consumul de fibre. Strămoșii noștri ajungeau să consume în jur de 70–80 de grame de fibre pe zi, provenite în principal din legume, fructe, rădăcinoase și plante sălbatice. În prezent, media în dieta occidentală este sub 15 grame de fibre, iar mulți oameni nu ating nici măcar această cantitate. Deficitul de fibre este una dintre cauzele principale ale constipației, inflamației intestinale și chiar ale dezechilibrelor metabolice.

      Îți recomand să îți propui un consum zilnic de cel puțin 30 de grame de fibre, pentru început. O aplicație precum MyFitnessPal te poate ajuta să monitorizezi aportul – introduci alimentele consumate și vezi câte grame de fibre totalizează.

      Răspunde
  • Foarte instructiv. Multumim mult dle doctor si Zenith

    Răspunde

Răspunde-i lui Ovedenie Elena Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
floră intestinalăintestinleaky gutmedicină funcționalămicrobiom
Articolul anterior
Sindromul metabolic – De la risc ascuns la boală manifestă: urmările tratamentului întârziat! #04
Articolul următor
Legătura dintre bolile mentale și intestin. O poveste despre speranță și sănătatea minții


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăMicrobiomNutriție și dietăSănătate

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: