Curiozități, Stres și echilibru emoțional

Lumina slabă ne afectează creierul

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute

Vă face plăcere să stați sau să lucrați într-o cameră cu multă lumină naturală sau într-una ceva mai întunecată? Ar fi bine să știți că lumina slabă ne afectează memoria și capacitatea de a învăța, pe când lumina naturală puternică ne face mai productivi.

Vezi toate articolele despre:
creierdemențăechilibru emoționalmemorieritm circadiansomnstare de bine

Probabil că deja știți că expunerea la lumina naturală are numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și emoțională. Dar v-ați întrebat și ce se întâmplă atunci când stăm mai mult timp închiși în casă sau în birou, fără prea multă lumină naturală?

Un grup de cercetători din cadrul Universității de Stat din Michigan a efectuat un studiu pentru a descoperi care este legătura dintre cantitatea de lumină pe care o primim și structura și activitatea creierului.

Timp de 4 săptămâni, oamenii de știință au împărțit șoarecii de laborator în două grupuri. Primul grup a fost expus la o lumină puternică, iar celălalt la o lumină slabă. La final, au descoperit că șoarecii care au beneficiat de lumina puternică au prezentat o îmbunătățire semnificativă atunci când executau o sarcină pe care o mai realizaseră în trecut și care le testa capacitatea de învățare și memorare. La polul opus, șoarecilor care au stat în lumina slabă le-a fost afectat hipocampusul și, prin urmare, și-au pierdut aproximativ 30% din capacitatea de memorare și învățare, nemaiputând executa sarcina ca prima dată.

”Atunci când am expus șoarecii la o lumină slabă, așa cum se întâmplă să fie iarna sau pur și simplu în interiorul casei, aceștia au prezentat deficiențe de învățare,” a declarat Antonio Nunez, profesor de psihologie și unul dintre cercetătorii studiului.

Din fericire, fenomenul este reversibil! Șoarecii care au stat inițial în lumina slabă și au fost expuși apoi la o lumină puternică și-au recăpătat în procent de 100% capacitatea de memorare și învățare. Antonio Nunez este de părere că același lucru se întâmplă și cu oamenii atunci când își petrec mai multe ore la cinema sau în mall și apoi nu reușesc să își amintească unde au parcat mașina.

Joel Soler, doctor în psihologie și autorul principal al studiului, a explicat că expunerea continuă la o lumină slabă a dus la scăderea semnificativă a factorului neurotrofic derivat din creier, o peptidă ce contribuie la menținerea conexiunilor sănătoase dintre neuroni. ” Din moment ce se fac mai puține conexiuni la nivelul hipocampusului, rezultatul nu poate fi altul decât diminuarea performanțelor de învățare și memorare,” afirmă dr. Joel Soler.

Cercetătorii spun că lumina slabă nu afectează direct hipocampusul, ci este percepută la nivelul ochilor, ajunge în alte zone ale creierului și abia apoi în hipocampus. Un studiu efectuat în 2014 a descoperit că lumina este importantă atât pentru funcțiile vizuale, cât și pentru cele non-vizuale precum sincronizarea ceasului biologic cu ciclul de 24 de ore noapte-zi. Mai mult, lumina trimite un semnal puternic de stimulare a vigilenței și este folosită frecvent pentru a îmbunătăți performanța oamenilor, inversând efectul negativ al somnolenței sau a ”depresiei de iarnă”.

Așadar, încercați să beneficiați de lumină naturală din plin, și acasă și la serviciu, pentru că doar așa creierul dumneavoastră funcționează la capacitate maximă!

De ce avem nevoie de lumină naturală?

Ați observat că atunci când soarele se ascunde printre nori mai multe zile la rând sau când stăm închiși în casă cu draperiile trase, suntem mai triști și mai irascibili? Lipsa luminii este cauza! Lumina naturală ne face să ne simțim mai optimiști, mai plini de viață și are numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și emoțională.

În primul rând, lumina naturală ne face mai productivi pentru că ajută creierul să funcționeze optim. Apoi ne îmbunătățește starea de spirit. Sigur ați observat că vă simțiți mai bine după o zi petrecută în aer liber decât după o zi în care ați stat închiși în casă sau în birou, cu jaluzelele trase. Tot lumina naturală ne reglează ritmul circadian ajutându-ne astfel să adormim mai ușor și să avem un somn mai lung. Corpul nu poate sintetiza vitamina D fără prezența soarelui, deci fără lumină naturală, iar deficitul de vitamina D poate duce la numeroase probleme de sănătate. Despre cât trebuie să stați la soare pentru a vă lua doza de vitamina D puteți citi în articolul de aici. Lumina naturală este sănătoasă pentru ochi (ne îmbunătățește vederea) și chiar ne ajută să economisim bani. Cum? Prin folosirea redusă a electricității. O casă cu mai multă lumină naturală va consuma mai puțină energie electrică pentru iluminat.

Lumina naturală ar putea ajuta pacienții cu demență

În cadrul unui studiu, lumina naturală a fost folosită pentru a regla ritmul circadian al persoanelor în vârstă, astfel încât să își poată îmbunătăți calitatea și durata somnului. Expunerea la lumina naturală a fost asociată, în cadrul rezultatelor aceluiași studiu, și cu o îmbunătățire a simptomelor demenței.

Cercetătorii au descoperit că lumina naturală puternică a diminuat procesul de deteriorare cognitivă cu aproximativ 5%, a redus simptomele depresive cu 19% și a diminuat creșterea treptată a limitărilor funcționale cu aproximativ 53%. În combinație cu 2.5 mg de melatonină, lumina naturală puternică a reușit să îmbunătățească starea de spirit a pacienților, să îi ajute să adoarmă mai repede și mai mult și să le scadă nivelul de agresivitate.

Ritmul circadian este extrem de sensibil la lumina ambientală și la producția de melatonină. La persoanele ce suferă de demență acest ritm circadian este de multe ori perturbat și pot apărea tulburări de dispoziție, de comportament și de somn.

Soluția ar putea fi să ne expunem cu toții la cât mai multă lumină naturală, astfel încât producția de melatonină să se mențină în limite normale. Lumina naturală nu are efecte adverse, dimpotrivă, este cea care ne ajută să ne recăpătăm buna dispoziție și sănătatea!

Surse:

www.naturalnews.com/2018-08-07-bright-light-stimulates-memory-and-learning-according-to-research.html

www.naturalnews.com/023845_dementia_natural_light.html

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
creierdemențăechilibru emoționalmemorieritm circadiansomnstare de bine
Articolul anterior
Stresul și depresia, depășite cu ajutorul probioticelor!
Articolul următor
De ce ar trebui să faci o detoxifiere digitală?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
CuriozitățiStres și echilibru emoțional

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: