Digestie, Medicină funcțională

4 pași pentru vindecare gastrointestinală

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
colonDigestie sănătoasăfloră intestinalămicrobiomprobioticeSănătatea sistemului digestivtranzit intestinal

Contrar credinței comune, simptomele nu sunt întotdeauna legate doar de locul unde acestea sunt localizate. De exemplu, dacă ai astm, acnee sau migrene, cauzele profunde pot să nu fie localizate în plămâni, piele sau cap. Multe dintre simptome provin din tractul gastrointestinal, acest lucru putând fi valabil chiar dacă nu ai probleme digestive evidente.

Colonul – nucleul sănătății tale

National Institutes of Health estimează că un sfert dintre americani suferă de probleme digestive: balonări, gaze, arsuri la stomac, diaree, constipație și greață. Medicina funcțională arată că deși aceste simptome pot fi în intestin, efectele pot fi sistemice și pot afecta întreg corpul. Colonul este nucleul sănătății tale și este esențial să fie sănătos pentru a menține un corp sănătos. Un sistem gastrointestinal care funcționează în mod corespunzător este esențial întrucât până la 80% din sistemul nostru imunitar este situat în intestine, iar 90% dintre neurotransmițători (substanțe chimice responsabile cu reglementarea stărilor de spirit) sunt produși în intestine.
Menținerea sănătății intestinale și atenuarea simptomelor asociate nu reprezintă lucruri ușoare, deoarece există extrem de mulți factori care pot provoca un dezechilibru intestinal. Programul numit 4R (Remove, Replace, Reinoculate, Repair), dezvoltat de dr. Jeffrey Bland și asociații săi de la Functional Medicine Institute, oferă 4 pași simpli pentru restabilirea echilibrului, tratarea cauzelor și atenuarea simptomelor. În funcție de gravitatea stării, poate dura până la 6 luni pentru o vindecare intestinală completă.
Programul simplifică interacțiunile complexe din sănătatea gastrointestinală prin răspunsul la 4 întrebări:
1. Ce trebuie să fie eliminat?
2. Ce trebuie să fie înlocuit?
3. Ai nevoie de o repopulare cu probiotice a florei intestinale?
4. Are nevoie mucoasa intestinală de refacere?

Primul pas: Eliminarea

Scopul acestui prim pas este de a scăpa de lucrurile care afectează negativ mediul tractului gastrointestinal, cum ar fi produsele alimentare inflamatorii, infecțiile, iritanții gastrici, precum cofeina, alcoolul sau drogurile. Alimentele inflamatorii precum glutenul, lactatele, porumbul, soia, ouăle sau zahărul, pot conduce, în timp, la sensibilități alimentare. Infecțiile pot fi de la paraziți, drojdii/fermenți sau bacterii. Stresul poate afecta digestia și absorbția, în special dacă mănânci prea repede, prea mult sau în anumite momente nepotrivite ale zilei. O varietate de teste sunt disponibile pentru a te ajuta să identifici și să elimini lucrurile care fac rău intestinelor tale.

Pasul al doilea: Înlocuirea

Acest pas înseamnă adăugarea ingredientelor esențiale pentru buna digestie și absorbție, care este posibil să fi fost epuizate prin dieta deficitară, medicamente, boli sau procesul de îmbătrânire. Aceste ingrediente includ enzime digestive, acizi biliari, acid clorhidric, protează, lipază, amilază și pepsină. Testele de laborator, precum testele de absorbție a grăsimilor și analiza gastrică, pot ajuta la determinarea elementelor care trebuie înlocuite.

Pasul al treilea: Repopularea

În al treilea rând, timp de 6-12 săptămâni, repopulează intestinul cu bacterii benefice pentru a ajuta la echilibrarea microflorei intestinale. Microflora reprezintă microorganismele intestinale care sunt utile în sprijinirea digestiei și a absorbției de nutrienți. Acest lucru poate fi realizat cu o varietate de alimente și suplimente, precum alimente fermentate (ceai, murături, chefir, iaurt, varză etc.), prebiotice (oligozaharide, fructooligozaharide, fibre solubile pentru hrana microflorei) și probiotice (bifidobacterii și lactobacili, bacterii vii care ajută procesul digestiv și sănătatea intestinală).

Pasul al patrulea: Refacerea

Furnizarea de substanțe nutritive necesare pentru a ajuta la refacerea intestinelor în sine este esențială. Repararea mucoasei intestinului printr-o bună nutriție poate dura până la șase luni. În afară de o dietă sănătoasă, fără alergeni, o varietate de alimente și suplimente pot ajuta la reducerea inflamației și sprijinirea dezvoltării celulare în tractul digestiv, cum ar fi acizii grași omega 3, zincul, glutamina, vitamina B5 și vitamina D.
Indiferent de problema de sănătate, programul de vindecare gastrointestinală în 4 pași ajută la vindecarea intestinelor tale și implicit a întregului organism. Acest regim ajută la vindecarea afecțiunilor inflamatorii și cronice, într-o perioadă relativ scurtă de timp și cu o abordare simplă.

    Surse:

  • drfranklipman.com/the-4r-program-to-promote-gastrointestinal-health/
  • amymyersmd.com/2013/01/heal-your-gut-heal-yourself/
  • chopra.com/ccl/heal-your-gut-with-the-4r-program

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
colonDigestie sănătoasăfloră intestinalămicrobiomprobioticeSănătatea sistemului digestivtranzit intestinal
Articolul anterior
Remedii homeopatice utile în pregătirea preoperatorie și în recuperarea imediată postoperatorie chirurgicală
Articolul următor
Semne pe care nu trebuie să le ignori niciodată


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
DigestieMedicină funcțională

Te-ar putea interesa și: