Sănătatea copilului

Tu știi la ce se uită copilul tău?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
anxietatecopiiParentingpsihologiestres

Valul de atentate teroriste din întreaga lume face ca violența din mass-media să fie percepută zilnic de copiii noștri. Chiar dacă nu urmăresc știrile, trecător, tot ajung să privească frânturi de imagini sau aud discutându-se în familie despre acestea. Dacă ne gândim că unii dintre ei își petrec mare parte din timp privind desene animate cu monștri sau „luptându-se” pe simulatoare 3D, atunci nu vom exagera spunând că violența face parte din cotidianul generației actuale. În acest context, Academia Americană de Pediatrie solicită medicilor pediatri să recomande părinților „dieta mass-media”, care presupune limitarea conținutului violent la care copiii pot avea acces fie la TV, fie pe internet sau jocuri video.

Violența virtuală și agresivitatea în viața reală

Avertismentul pediatrilor americani se bazează pe faptul că există „o conexiune științifică dovedită” între violența virtuală și agresivitatea din viața reală. Numeroase studii au identificat astfel de legături, a declarat dr. Dimitri Christakis, director al Center for Child Health, Behavior and Development de la Seattle Children’s Research Institute.

Dr. Christakis subliniază că tot mai mulți copii se confruntă cu „gânduri și sentimente agresive care preced actele de violență”. Or, „a fi nepoliticos” este, în viziunea specialistului, o formă de agresivitate, iar de aici până la violența fizică nu mai este decât un pas.

Dr. Christakis recunoaște că majoritatea copiilor nu vor fi transformați în infractori din cauza jocurilor video sau știrilor de la televizor. Dar el a insistat asupra efectelor la „nivel social” ale violenței în mass-media. „Să spunem că 2% din populație se comportă mai agresiv după expunerea la agresivitate, fie ea și în mediu virtual”, a adăugat dr. Christakis.

Putem fi afectați de stres post-traumatic

Specialiștii din Franța, unde populația este grav afectată de șocul atentatelor, atrag atenția asupra canalelor de informații care difuzează și redifuzează știri alarmante. Ei recomandă populației să evite această „bulimie informațională”, ce poate avea un impact puternic asupra sănătății mintale a unor persoane, mai ales în cazul copiilor. Psihologii vorbesc despre apariția stresului post-traumatic chiar și în rândul celor care nu au participat în mod direct la evenimentele dramatice.

Coșmaruri, anxietate, dificultăți de concentrare, stări depresive, iritabilitate, furie, tendința spre izolare sunt câteva dintre simptomele stresului post-traumatic.
Dăunător pentru sănătatea psihică, stresul post-traumatic pune în pericol și sănătatea fizică. Un studiu de la Universitatea Columbia (SUA) a stabilit că poate crește riscul de accident vascular cerebral sau de diabet.

Vorbește cu copilul tău despre ce se întâmplă!

Dr. Eugene Beresin, director executiv al Clay Center for Young Healthy Minds de la Massachusetts General Hospital, Boston, afirmă că „părinții trebuie să știe la ce se uită copilul lor sau cum se joacă”. „Dar trebuie să știe și cum este copilul lor.” Astfel, explică el, în cazul în care copilul tinde să fie agresiv, evident că el nu ar trebui lăsat să joace un joc violent. Acest tip de joc nu este potrivit nici pentru un copil anxios.

Dar focusul nu ar trebui să fie doar pe divertisment, potrivit lui Beresin. „Cred că cele mai șocante imagini sunt la știri”, spune el. „În mod evident, imaginile din mass-media cu atacurile teroriste sau alte evenimente tragice pot conduce la simptome de stres post-traumatic la copii.

Copiii nu sunt suficient de maturi pentru a procesa aceste imagini și ar trebui pur și simplu să nu le vadă, iar părinții pot controla acest lucru. În schimb, adolescenții pot vedea imagini pe rețelele de socializare prin intermediul telefoanelor, tabletelor. Dr. Beresin îi sfătuiește pe părinții acestora să vorbească, să își întrebe copiii: „Ce ai aflat despre…? Ce părere ai?”. Este important să îi ascultați, să le răspundeți la întrebări, să îi asigurați că sunt în siguranță.

La rândul său, dr. Christakis este de părere că: „Știrile pot face ca lumea să pară un loc înfricoșător. Copiii mici ar fi bine să nu vadă așa ceva. Cei mari, adolescenții trebuie să discute cu adulții despre ce se întâmplă”.

Tu cum percepi evenimentele dramatice din ultima perioadă? Crezi că îi pot afecta pe copii? Cum îți protejezi copilul de agresivitatea din mass-media? Spune-ne părerea ta printr-un comentariu la acest articol.

    Surse:

  • medicinenet.com/script/main/art.asp
  • topsante.com/forme-et-bien-etre/mieux-vivre/mieux-se-connaitre/pourquoi-avons-nous-peur-607938#xtor=RSS-38
  • topsante.com/medecine/psycho/anxiete/prevenir/attentats-l-exces-d-infos-un-poison-pour-la-sante-mentale-607813

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
anxietatecopiiParentingpsihologiestres
Articolul anterior
ADHD nu e boala copilului obraznic
Articolul următor
Igiena excesivă ne poate îmbolnăvi copiii!


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătatea copilului

Te-ar putea interesa și: