Medicină funcțională, Remedii naturale, Sănătate

Rhodiola: adaptogenul actual, folosit și de către vikingi

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

Boală a secolului 21, problemă a omului modern sau în prezent, lumea lucrează mai mult ca oricând? Haideți să vedem cum tratau comunitățile chineze, dar și vikingii și oamenii Sherpa stresul și provocările vieții de acum sute de ani.

Vezi toate articolele despre:
antioxidanțianxietateimunitateplante adaptogeneremedii din planterhodiolastres

Ce este Rhodiola rosea și ce o face atât de specială?

Rhodiola rosea, „rădăcina de aur” sau „rădăcina arctică”, este o plantă adaptogenă și nootropică, ce se găsește în Siberia și în zonele cu climat arctic. Este cunoscută în special pentru tratarea stresului fizic, chimic, dar a celui provocat din considerente ce țin de mediul în care ne aflăm. Capacitatea plantei de a fi adaptogenă semnifică faptul că susține organismul și psihicul în adaptarea la stresul perceput, la schimbările de mediu, de temperatură, la modificările hormonale sau în afecțiunile emoționale, pe măsură ce este consumată.

Locuitorii ruși, dar și cei scandinavi se bucurau de beneficiile Rhodiolei, având în vedere temperaturile scăzute din acele zone și atunci când se confruntau cu stări de anxietate, oboseală, depresie, dar și cu probleme de memorie. Medicina tradițională chineză subliniază beneficiile plantei cu privire la probleme ce țin de răul de altitudine sau la răceli, pe când în medicina tradițională mongolă era utilizată pentru tratarea tuberculozei și a cancerelor.

Descoperită și întrebuințată în problemele de sănătate ale oamenilor de acum câteva secole, Rhodiola este o plantă cu multiple acțiuni, folosită până în ziua de azi pentru beneficiile sale, sub formă de supliment alimentar.

Pentru ce poate fi folosită Rhodiola rosea?

Cu toate că organismul are capacitatea de a se adapta în perioadele de stres, pentru perioade scurte de timp, poate părea că este capabil să facă față și că lucrurile se află sub control. Totuși, persistența și netratarea stresului pot provoca probleme serioase de sănătate, de la burnout până la depresie, anxietate, chiar și boli cardiovasculare, gastrointestinale, neurologice, muscoscheletice până la diabet.

Rhodiola contribuie la buna funcționare a organismului, prin următoarele beneficii:

  • Ajută la diminuarea cortizolului, hormonul de stres – poate cea mai căutată dintre calitățile acestui adaptogen este aceea că se ocupă eficient de nivelul de stres, calmând și reducând atât nivelul cortizolului, cât și efectele acestuia. Din cauza creșterii excesive a acestui hormon, simptomele specifice stresului pot apărea rapid, creând disconfort (dezechilibre hormonale, creștere în greutate, probleme cu tiroida, imunitate scăzută, toleranță scăzută la glucoză).
  • Luptă împotriva depresiei și îmbunătățește funcțiile creierului – având în vedere influența celor doi neurotransmițători, dopamina și serotonina, asupra memoriei, plăcerii și a stării de spirit, Rhodiola contribuie la ameliorarea senzitivității neuronilor, cu o mare importanță în prevenirea anxietății și depresiei. Unele studii subliniază beneficiile Rhodiolei în repararea neuronilor afectați din hipocamp, acea regiune a creierului considerată a fi centrul emoțiilor, memoriei și a sistemului nervos autonom.
  • Susține pierderea în greutate și ajută la topirea grăsimii abdominale – în cazul în care îți dorești să pierzi în greutate și ai început să faci sport, Rhodiola este un bun susținător al efortului fizic, ajutând la accelerarea procesului de slăbire. Rozavinele din Rhodiola ajută la stimularea unei enzime numite lipază sensibilă la hormoni, având capacitatea de a descompune grăsimile depozitate în țesutul adipos (aflat în zona burții).
  • Crește energia și performanța atletică, reducând oboseala mentală și fizică – Rhodiola poate contribui la creșterea numărului de celule roșii din sânge, ajutând în același timp la reducerea stresului oxidativ. Întrucât un număr mare de globule roșii va determina transportul rapid al oxigenului către mușchi, iar acest lucru va îmbunătăți automat performanța sportivă, Rhodiola vine în sprijinul atleților, contribuind în același timp la reducerea oboselii.

Care sunt ingredientele Rhodiolei rosea și cum putem să ne bucurăm de acțiunile benefice ale acestei plante?

Conform studiilor cu privire la componentele Rhodiolei, cercetătorii au ajuns la concluzia că aceasta conține peste 40 de componente chimice. Dintre acestea, efectele cele mai puternice sunt oferite de cei doi constituenți activi, rozavinele și salidrozidele.

Studiile au arătat că, pe de-o parte, o concentrație mai mare de rozavine are efect: adaptogen, antistres, antioxidant, energizant, antiinflamator. Pe de altă parte, o concentrație mai mare de salidrozide au efecte: antiinflamatoare, neuroprotectoare, cardioprotectoare, de protecție pulmonară, fiind un bun adaptogen, antistres și energizant.

Cu ajutorul Rhodiolei cu o concentrație crescută de rozavine, printre multiplele acțiuni, putem beneficia de:

  • Acțiune tonic-adaptogenă.
  • Protecție antioxidantă.
  • Creșterea rezistenței la stres și oboseală.
  • Acțiune neuroprotectoare.
  • Redobândirea nivelului de energie și vitalitate.

Rhodiola cu o concentrație mai mare de salidrozide, asemenea altor adaptogene, contribuie la:

  • Prevenirea și tratarea infecțiilor virale și inflamației care însoțește infecțiile.
  • Menținerea funcției imunitare normale.
  • Protecția antioxidantă a organismului.
  • Creșterea performanței mentale și concentrării.
  • Creșterea rezistenței la efort.

Energia scăzută, problemele de memorie, tulburările de dispoziție sau oboseala sunt doar câteva dintre efectele apărute ca urmare a stresului excesiv. Cu ajutorul comunităților din zonele reci ale lumii, avem șansa de a ne bucura de efectele Rhodiolei rosea asupra sănătății mentale și emoționale, susținând totodată performanțele fizice, oferind protecție pulmonară și contribuind în același timp ca neuroprotector și cardioprotector.

Surse:

healthline.com/nutrition/rhodiola-rosea
draxe.com/nutrition/rhodiola-benefits-burning-fat-for-energy-and-beating-depression/
verywellmind.com/how-is-rhodiola-rosea-used-to-treat-anxiety-3024972
nootropicsexpert.com/rhodiola-rosea/

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
antioxidanțianxietateimunitateplante adaptogeneremedii din planterhodiolastres
Articolul anterior
Rolul zincului în organism: de la imunitate la tiroidita Hashimoto
Articolul următor
Importanța acizilor grași omega 3 în tiroidita Hashimoto


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăRemedii naturaleSănătate

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: