Imunitate, Sănătate, Vitamine și minerale

Vitamina C – vitamina imunității

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

Cine nu a auzit de vitamina C? Poate fi denumită cu ușurință „vitamina imunității”, având în vedere faptul că aceasta nu poate funcționa fără ajutorul ei. Este activă în aproape 15.000 de activități metabolice și probabil că putem să îi spunem fără probleme „regina vitaminelor“.

Vezi toate articolele despre:
combaterea răceliiimunitatevirozeviroze respiratoriivitamina Cvitamine

Vitamina C și sistemul imunitar

Așa cum scriam și în articolele anterioare, vitamina C este un micronutrient esențial pentru sănătatea organismului, reprezentând mult mai mult decât un antioxidant. Din păcate, corpul nostru nu are capacitataea de a produce această vitamină, însă ea poate fi găsită în multe fructe și legume, dar mai ales, ne putem lua doza necesară, cu ajutorul suplimentelor alimentare.

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale vitaminei C este acela de a susține sistemul imunitar.

Pe de-o parte:

  • Vitamina C ajută la stimularea producției de celule albe din sânge, cunoscute sub numele de limfocite și fagocite, care ajută la protejarea organismului împotriva infecțiilor.

Pe de altă parte:

  • Vitamina C ajută celulele albe din sânge să funcționeze mai eficient, protejându-le în același timp de deteriorarea unor molecule potențial dăunătoare, cum ar fi radicalii liberi.

Mai mult de jumătate de secol de cercetare a arătat că vitamina C este un factor crucial în diferite aspecte ale sistemului imunitar, în special în funcția celulelor imune. Deficiența severă de vitamina C are ca rezultat scorbutul, care se caracterizează prin slăbirea structurilor de colagen, rezultând o vindecare lentă a rănilor și o imunitate afectată. Persoanele cu scorbut sunt extrem de sensibile la infecții care pot fi fatale, cum ar fi pneumonia, acestea putând avea un impact semnificativ asupra nivelului de vitamina C, din cauza inflamațiilor.

Unde poate duce deficitul de vitamina C?

Un simptom major al deficitului de vitamina C este predispoziția la infecții, în special a căilor respiratorii, pneumonia fiind una dintre cele mai frecvente complicații și o cauză majoră de deces. Pacienții cu infecții respiratorii acute, cum ar fi tuberculoza pulmonară și pneumonia, au arătat o scădere a concentrațiilor plasmatice de vitamina C, administrarea acesteia readucând nivelurile plasmatice de vitamina C la nivelul normal și ameliorând severitatea simptomelor respiratorii.

Studiile efectuate cu privire la vitamina C au indicat faptul că administrarea acesteia poate susține eliminarea lichidului alveolar, poate îmbunătăți funcția de barieră epitelială bronhoalveolară. Mai mult, s-a dovedit faptul că suplimentarea cu vitamina C cu doze zilnice de până la 1000 mg este eficientă în ameliorarea severității și duratei răcelii obișnuite și a incidenței acesteia. În timpul unei răceli s-a studiat faptul că organismul consumă un nivel ridicat de vitamina C, pentru a lupta, motiv pentru care corpul are nevoie de o doză mai mare în acea perioadă. Pentru persoanele vârstnice, se pare că în cazul unei pneumonii, administrarea de vitamina C are efectul de ameliorator al simptomelor respiratorii, reducând durata șederii în spital cu 36%.

Sfat!

Administrarea profilactică a vitaminei C pare să scadă riscul de a dezvolta infecții respiratorii mai grave, precum pneumonia. Așadar, este probabil ca nivelurile scăzute de vitamina C observate în timpul infecțiilor respiratorii să fie o cauză și o consecință a bolii. De aceea, ia-ți doza zilnică de vitamina C și previno apariția bolilor!

Cum funcționează vitamina C asupra sistemului imunitar?

Ori de câte ori se dezvoltă o inflamație, stresul oxidativ crește, iar depozitele de vitamina C din zonele inflamate suferă o scădere, ajungându-se chiar până la epuizarea acesteia. Primele celule pe care sistemul imunitar le mobilizează către zonele cu inflamație acută sunt monocitele. O posibilă explicație este aceea că atitudinea inițială a sistemului imunitar este de a compensa zona inflamată epuizată de vitamina C cu un „sistem de livrare” de vitamina C, mai exact monocitul. Acest lucru este susținut și de faptul că multe alte celule imune au concentrații semnificativ crescute de vitamina C.

De aceea, nu uitați!

  • Sistemul imunitar se „hrănește” cu ajutorul substanțelor nutritive de care dispune și astfel, cu cât are mai multe resurse, cu atât își poate desfășura activitatea mai bine.
  • În caz de boală, necesarul de vitamina C se mărește de 10 ori, pentru a îmbogăți și încărca celulele imunitare cu antioxidanți.
  • Sistemul imunitar are nevoie de substanțele nutritive necesare luptei cu infecțiile.

Include întotdeauna vitamina C în alimentația ta, iar în caz de îmbolnăvire, crește doza, luând de până la 3 ori pe zi câte 1000 mg.

Cu ajutorul suplimentelor alimentare pe bază de vitamina C, poți fi sigur că vei putea face față cu bine infecțiilor.

Surse:

draxe.com/nutrition/vitamin-c-benefits/

healthline.com/nutrition/vitamin-c-benefits#6.-Boosts-immunity-

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29099763/

naturalhealth365.com/0908_immune_cells/

Dr. Ulrich Strunz, Andreas Jopp, În formă maximă, prin vitamine

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
combaterea răceliiimunitatevirozeviroze respiratoriivitamina Cvitamine
Articolul anterior
Seleniul și tiroida. O analiză bazată pe studii
Articolul următor
Vitamina C – Ajutorul celor mici pentru o imunitate puternică


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
ImunitateSănătateVitamine și minerale

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: