Medicină funcțională, Sănătate, Stres și echilibru emoțional

Cauzele subtile ale bolilor: ceea ce gândim, frica, furia, neglijența

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 6 minute

Cât de mult credeți că ne este influențată sănătatea de atitudinea pozitivă sau negativă pe care o avem în viața de zi cu zi? Sau v-ați întrebat cât de mult suntem afectați de modul în care gândim, de ceea ce manifestăm față de ceilalți și implicit față de noi înșine? Au oare bolile cauze subtile de care noi nu suntem conștienți?

Vezi toate articolele despre:
Bunăstare și echilibru emoționaldepresieechilibru emoționalpsihicsănătatestres

În acest articol vom descoperi care sunt unele dintre adevăratele cauze ale bolilor, cum le putem conștientiza și cum ne putem ajuta astfel să ne vindecăm.

Starea de sănătate deplină a fost întotdeauna un subiect de preocupare pentru ființele umane. Cu toții ne dorim să fim sănătoși, să fim fericiți și să ne bucurăm la maximum de viață. Și pentru a ne bucura de viață și mai ales pentru a putea trăi și funcționa este necesar să fim sănătoși.

De cine depinde starea noastră de sănătate?

Răspunsul este simplu. Sănătatea noastră depinde de noi înșine, de modul nostru de a fi, de atitudinile noastre, de modul cum trăim, de mediul în care suntem integrați și lista poate continua. Dar principalii responsabili pentru sănătatea noastră suntem noi înșine.

Tot ceea ce facem și gândim se reflectă în starea noastră de sănătate

De aceea, atunci când ne îmbolnăvim, înainte de a ne vindeca, este important să ne întrebăm dacă suntem pregătiți să renunțăm la ceea ce ne-a îmbolnăvit, la vechile obiceiuri și tipare mentale, care ne-au adus în acest punct.

Sănătatea este eficiența funcțională și/sau metabolică a unui organism, în orice moment, atât la nivel celular, cât și global.

În domeniul medical, sănătatea este de obicei definită ca abilitatea unui organism de a răspunde eficient provocărilor (de exemplu, la stres), precum și în mod eficient de a restabili și susține o „stare de echilibru” și armonie.

Dacă ne referim în mod comun la definiția din dicţionar, orice boală este alterarea stării de sănătate.

Să fim sănătoși înseamnă să fim în armonie cu noi înșine și cu tot ceea ce ne înconjoară

Pentru a menține o stare de sănătate la nivel fizic este important să recunoaștem faptul că trupul este extrem de important, este o hartă complexă ce ne ajută să descoperim dezechilibrele care apar atunci când ne îmbolnăvim.

Cauzele dezechilibrelor interioare la nivelul diferitelor organe sunt corelate cu anumite aspecte subtile negative, ce au legătură directă cu modul în care noi gândim, cu atitudinea pe care o avem în viața de zi cu zi, cu modul nostru de a fi.

Fiecare dintre aceste aspecte negative menținute o perioadă îndelungată de timp duce la stări de alterare a sănătății, la boli foarte grave, chiar mortale.

Să vedem care ar fi câteva dintre cauzele subtile care conduc la deteriorarea stării noastre de sănătate.

Atitudinea interioară

În primul rând, atitudinea pe care  o avem față de noi  înșine, atenția pe care o oferim trupului nostru, emoțiilor și gândurilor noastre.

Având o atitudine de nepăsare asupra modului în care ne îngrijim, cu siguranță acest aspect mai devreme sau mai târziu se va reflecta asupra sănătății noastre. Și aici aș aminti un proverb zen care spune: „Dă-i trupului ceea ce are nevoie. Atunci când ți-e foame, mănâcă! Atunci când ți-e somn, dormi!” – manifestând neglijență față de aceste nevoi primare, cu siguranță nu vom avea o stare de sănătate înfloritoare.

Principiile după care ne ghidăm existența și ne construim caracterul sunt foarte importante

Codul etic și moral pe care îl aplicăm în viața de zi cu zi și care se referă la o atitudine pozitivă, plină de bunătate față de noi înșine și față de cei din jurul nostru, ne ajută să ne menținem și să ne dezvoltăm starea de bunăstare interioară. Mai putem adăuga onestitatea, a fi cu adevărat, a fi om – virtuți care ne influențează atât viața, cât și starea interioară de bine.

Neglijența, nepăsarea, indulgența

Neglijența, nepăsarea, indulgența sau încălcarea repetată a acestor principii își vor pune amprenta asupra sănătății noastre mentale și emoționale, creând tot felul de dezechilibre. Dacă unei case i se slăbește sau îi cade unul dintre pilonii de rezistență, casa riscă să se dărâme. În aceeași măsură se aplică acest aspect și în modul în care noi respectăm aceste principii etice și morale. Iar aceste principii le putem regăsi în cele zece porunci, spre exemplu, a nu face rău celorlați cu voie, a-i respecta pe ceilalți, a fi onești, a ne păstra veridicitatea, a urmări să avem o stare de mulțumire interioară și lista poate continua. Aplicarea acestora va aduce în ființele noastre armonie, echilibru și bunăstare.

Controlul propriei minți și a modului în care gândim

Propria noastră minte este cea care ne dă mereu cele mai mari bătai de cap și aduce cele mai mari dezechilibre atunci când nu o controlăm.

Structura mentală este responsabilă de controlul asupra funcționării normale a întregii noastre ființe. Trupul urmează impulsul ce vine de la creier. De aceea, un mental orientat negativ va determina perturbări la nivelul diferitelor organe. În funcție de intensitatea și perioada de timp cât sunt menținute, aceste dezechilibre duc la stări de boală grave.

În foarte multe situaţii se pot raporta în mod direct anumite boli la condiţiile mentale.

Prin urmare, una dintre cauzele majore ale bolilor noastre şi ale lunecării rapide către senilitate rezidă într-o insuficienţă a controlului tendinţelor negative ca: mânia, invidia, ranchiuna, gelozia, ura, pesimismul, frica de a îmbătrâni și temerile de tot felul.

De exemplu, mânia provoacă o eliberare de toxine ce acţionează asupra tuturor organelor, în special provocând efecte funeste asupra ficatului şi sistemului nervos.

Aviditatea, rapacitatea ne predispun la anumite boli de inimă.

Instabilitatea predispune fiinţa umană la următoarele: migrene, tensiune sanguină crescută, paralizie, diabet, obosirea inimii.

Pesimismul face fiinţa umană să se contracte şi să se streseze în loc să înflorească. În plus, acesta răceşte contactele umane, face ca raporturile sociale să fie dificile, generează impotenţă sau frigiditate, complică situaţiile cele mai banale şi nu constituie niciodată un atu pentru succes în general.

Ura intoxică considerabil organismul. Efectele se repercutează asupra digestiei, în plus ea favorizează ridicarea tensiunii sanguine şi provoacă tulburări de metabolism.

Frica rămâne inamicul numărul 1

Acest aspect îl regăsim în proverbul străvechi popular, foarte plastic:De ceea ce ne este frică, exact de aceea nu scăpăm”. Și în această direcție, medicul Paracelsus, mare figură renascentistă, în cercetările sale asupra medicinei, a observat că „teama de boală este mai periculoasă decât boala însăși”.

Frica se repercutează mai ales asupra activităţii genitale, sexuale. În plus, ea face să scadă tensiunea sanguină.

De asemenea, frica împreună cu o boală pe care ne imaginăm că o avem – imagini deformate menținute suficient de mult timp, fiind fermi convinși că avem acea boală, din cauza mentalului nostru direcționat în acest sens, va avea repercusiuni grave asupra stării de echilibru interior și in cele din urmă va aduce efecte devastatoare la nivel fizic, emoțional și mental. Iar aceste boli imaginare sunt create din cauza unui dezacord total cu legile firești, naturale ale anatomiei și fiziologiei. De aceea sunt cel mai dificil de vindecat, deoarece ele sunt atât de bine ancorate și sudate în propriul mental – unde generează rezonanțe negative profund perturbatoare, încât se necesită o revizuire radicală a modului de a gândi pentru a putea fi tratate cu eficacitate.

Exemplu: o banală indigestie sau o aerofagie ocazională de comprimare a diafragmei provoacă dureri cardiace și palpitații, astfel bolnavul devine convins că are o boală de inimă. Această imagine persistent menținută în minte devine o matrice, iar frica exacerbată de o boală sfârșește prin a genera boala.

Din acest exemplu putem vedea cum singuri ne creăm tipare mentale. Dacă mentalul conștient menține suficient de mult timp, cu o anumită forță și fermitate, o imagine sau o stare oarecare de boală sau de sănătate, de succes sau de eșec, de sărăcie sau de bogăție, această imagine sau stare, în final se realizează, în strânsă corelație cu aspirațiile, credințele sau temerile, fricile noastre (gândite).

În experiențele pe care le-a realizat medicul francez Charcot, profesor de neurologie și anatomie patologică, psiholog, și din studiile sale în ceea ce privește puterea sugestiei și a autosugestiei, regăsim acțiunile directe ale mentalului asupra trupului fizic, asupra stărilor și emoțiilor noastre.

De asemenea, bolile reale își au originea la nivel mental, la care se adaugă adesea cauze fizice secundare.

După cum am văzut mai sus, multe boli, printre care cele de inimă, pot fi atribuite fricii.

Cum acționează mentalul asupra corpului?

Mentalul reacţionează în mod perturbator asupra trupului, dând naştere unei distribuţii sanguine neregulate.

Frica împreună cu proasta funcţionare cardiacă pe care o antrenează, de exemplu, amorsează o vibraţie cu o frecvenţă anormală, iese din starea de armonie şi după o anumită perioadă de timp tulburarea funcţională se repercutează chiar în boală organică.

Multe stări febrile, de asemenea, sunt datorate fricii. De aceea, primul lucru pe care trebuie să-l facem pentru un bolnav cu febră este să îi înlăturăm cât mai rapid şi complet elementul frică şi vom remarca astfel că temperatura sa va începe destul de repede să scadă.

Furia și problemele de sănătate

Fenomenele congestive care apar în anumite situaţii la nivelul diferitelor organe îşi pot avea cauza în crize violente de furie.

Profesorul Elmer Gates din Washington (SUA) a aplicat experimentele științifice pentru a examina procesele prin care mintea descoperă noi cunoștințe. El a descoperit că nenumăraţi acizi şi substanţe toxice care circulă, în unele situaţii, în sânge sunt produși prin acţiunea directă a minţii, atunci când aceasta se lasă antrenată în stări negative.

Uneori, relaţia dintre starea mentală şi boală este mai puţin evidentă. Aceasta din urmă poate într-adevăr să fie datorată asociaţiei perturbatoare a mai multor stări mentale diferite sau, în alte situaţii, boala nu apare în planul fizic decât după dispariţia cauzei mentale a cărei urmă este destul de dificil să mai fie regăsită atunci.

În concluzie, a ne vindeca natural și cât mai repede de o maladie reală înseamnă a restabili cât mai deplin condițiile normale de funcționare a organelor, a plexurilor nervoase, a țesuturilor, iar pentru aceasta fiind necesar să ne revizuim atitudinile, să ne controlăm gândurile, stările, să revenim la starea de armonie, de echilibru, de bunăstare interioară și să persistăm în această stare.

Puterea minții este singura forță pe care o avem la îndemână și care poate fi utilizată de noi pentru a ne menține trupul într-o stare armonioasă de sănătate.

Gândurile benefice, credința în propriile forțe interioare, atitudinea pozitivă, o minte controlată facilitează procesul vindecării și în același timp ne ajută să descoperim cauzele subtile și dezechilibrele care au apărut în ființele noastre la un moment dat.

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
Bunăstare și echilibru emoționaldepresieechilibru emoționalpsihicsănătatestres
Articolul anterior
Ce este autoimunitatea? Cum funcționează autoimunitatea?
Articolul următor
Vitamina soarelui și imunitatea


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătateStres și echilibru emoțional

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: