Chiar dacă există multe moduri diferite de a scăpa corpul de toxinele acumulate, de la alimentele detoxifiante până la agenți naturali sau de sinteză, un proces biologic cunoscut sub numele de autofagie joacă un rol-cheie. Termenul de „autofagie“ se traduce prin „autoconsumare“ și se referă la procesele prin care organismul curăță diverse resturi, inclusiv toxine, și reciclează componentele celulelor deteriorate. Celulele creează membrane care vânează resturile celulelor moarte, bolnave sau uzate și folosesc moleculele rezultate pentru energie sau pentru a reface părțile celulelor.
Programul de reciclare înnăscut al corpului nostru
Dr. Colin Champ, medic oncolog și profesor asistent la University of Pittsburgh Medical Center, explică, pe scurt, acest proces: „Gândiți-vă ca la un program de reciclare înnăscut al corpului nostru. Autofagia ne transformă în mașini mai eficiente pentru a scăpa de piesele defecte, prin oprirea dezvoltării celulelor canceroase și stoparea disfuncțiilor metabolice, cum ar fi obezitatea și diabetul“. Prin stimularea procesului de autofagie a corpului tău, poți diminua inflamația, poți încetini procesul de îmbătrânire și optimiza funcția biologică. O autofagie eficientă în țesuturi ar trebui să însemne mai puține celule deteriorate și dezorganizate, care ar trebui să se traducă într-un organism mai sănătos și mai longeviv.
Stimulează autofagia prin exerciții fizice
După cum probabil știți, exercițiile fizice creează daune ușoare la nivelul mușchilor și țesuturilor, pentru ca organismul să le repare ulterior, devenind astfel mai puternic. Exercițiile ajută, de asemenea, la eliminarea toxinelor prin transpirație și sunt de folos pentru orice program de detoxifiere. De exemplu, dr. George Yu, care a fost implicat în studiile clinice pentru detoxifierea soldaților în Războiul din Golf, recomandă o combinație între exerciții fizice, saună și suplimente cu niacină (B3) pentru a maximiza eliminarea toxinelor prin piele. Exercițiile reprezintă o componentă importantă deoarece determină vasodilatație și creșterea fluxului sanguin. Se recomandă între 150 și 450 de minute de exerciții fizice moderate pe săptămână, ceea ce conduce la o scădere a riscului de deces precoce cu până la 39%.
Unul dintre cele mai cunoscute moduri de inhibare a autofagiei este prin consumul unor cantități mari de proteine. Acesta este motivul pentru care se recomandă limitarea proteinelor la aproximativ 40-70 de grame pe zi, în funcție de masa corporală.
Cheia în prevenirea bolilor și încetinirea îmbătrânirii
Mitocondriile sănătoase stau la baza prevenirii multor boli și a menținerii stării de sănătate. Leziunile mitocondriale pot declanșa mutații genetice care pot contribui la apariția cancerului, iar optimizarea stării de sănătate a mitocondriilor este o componentă-cheie de prevenire a cancerului. Autofagia este o modalitate de a elimina mitocondriile deteriorate, dar biogeneza este procesul prin care noi mitocondrii sănătoase pot fi multiplicate. Interesant este faptul că exercițiile fizice au un dublu rol, pentru că stimulează autofagia, dar sunt și un stimulator puternic al biogenezei mitocondriale. În esență, cheia pentru prevenirea bolilor și încetinirea procesului de îmbătrânire constă în optimizarea funcției mitocondriale și creșterea numărului de mitocondrii. Din fericire, exercițiile fizice te ajută să le realizezi pe amândouă.
Postul intermitent: O altă modalitate de stimulare a autofagiei
Postul reprezintă un alt factor de stare biologic care produce multe rezultate benefice, inclusiv pentru autofagie. De fapt, cel puțin unele dintre beneficiile asociate postului (cum ar fi riscul redus de diabet zaharat sau boli de inimă) pot fi atribuite acestui proces. Există dovezi care arată că alimentarea mitocondriilor cu combustibil atunci când acestea nu au nevoie de el produce scurgeri mari de electroni, care eliberează specii reactive de oxigen ca radicali liberi. Acești radicali liberi deteriorează mitocondriile și ADN-ul. Postul intermitent, precum și mesele cu maximum 3 ore înainte de culcare, trebuie asociate cu un consum suficient de grăsimi sănătoase pentru a eficientiza autofagia. Cu o autofagie eficientă (mecanismul de curățare internă al organismului), celulele stem păstrează capacitatea de menținere și reparare a țesuturilor. Așadar, pentru o sănătate optimă și o prevenire a bolilor ai nevoie de mitocondrii sănătoase și o autofagie funcțională (curățare celulară și reciclare), realizate prin trei factori-cheie ai stilului de viață: ceea ce mănânci, când mănânci și câte exerciții fizice practici. Tu cum respecți acești factori-cheie?
- Sursa:
- fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2016/03/11/autophagy.aspx