Pe măsură ce medicina avansează în domeniul anti-aging, apar tot mai multe dovezi în sprijinul ideii că stilul de viață are un rol foarte important pentru a ne menține organismul sănătos până la vârste înaintate. Când vorbim despre stil de viață, ne gândim în primul rând la alimentație sănătoasă, iar multe dintre cercetările privind prevenția bolilor degenerative se concentrează asupra proprietăților benefice ale unor alimente.
După decenii de studiere a populațiilor din întreaga lume, s-a constatat că nu există o dietă-minune pentru protejarea sănătății. Secretul stă în diversitatea alimentelor cu care ne hrănim. Dar, atenție, nu orice fel de alimente, ci este important să consumăm cât mai multe alimente integrale, neprocesate și nerafinate. Doar acestea pot ajuta la prevenirea unor probleme de sănătate ce survin de regulă odată cu înaintarea în vârstă, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, cancerul, boala Alzheimer sau alte demențe, precizează, într-un articol, celebrul nutriționist american dr. Josh Axe.
40 de ani, un moment de bilanț
„La orice vârstă este important să mâncați alimente cât mai curate și mai sănătoase, dar dacă sunteți la vârsta de 40 de ani, acum este cu siguranță timpul să faceți schimbări care vă vor ajuta să ajungeți și chiar să depășiți 80 de ani”, susține dr. Axe.
Vârsta de 40 de ani reprezintă pentru mulți dintre noi o piatră de hotar în ceea ce privește starea de sănătate în următorii ani. Este considerată jumătatea vieții, o perioadă în care ne aflăm în plină activitate profesională, avem responsabilitatea unei familii, suntem ocupați cu creșterea copiilor și avem poate părinți în vârstă pe care să îi ajutăm. În aceste condiții, se întâmplă adesea să lăsăm deoparte propria sănătate. Dar riscul poate fi major! La 40 de ani este momentul cel mai bun pentru o evaluare completă a sănătății și planificarea unui stil de viață sănătos pe termen lung.
„40 de ani este un moment bun pentru a respira adânc și, deși aveți multe alte lucruri de făcut, să faceți o mică introspecție și să faceți tot ceea ce este necesar pentru a vă asigura că rămâneți sănătos”, spune dr. Sandra Fryhofer, citată de livescience.com.
Iată 5 obiceiuri alimentare pe care, dacă nu le-ați adoptat până la vârsta de 40 de ani, acum este timpul să le aplicați.
1. Puneți culorile curcubeului în farfurie
Potrivit experților în nutriție, așa-numita dietă curcubeu, alcătuită din fructe și legume intens colorate (morcovi, roșii, varza Kale, afine…), poate proteja celulele de stres oxidativ. Stresul oxidativ reprezintă una din principalele cauze ale simptomelor asociate cu îmbătrânirea, cum ar fi durerile articulare, pierderi de memorie, probleme de vedere și boli cardiace. Pentru a ține sub control stresul oxidativ și inflamația, adăugați în meniul zilnic o varietate de fructe și legume colorate. Acestea sunt bogate în substanțe antioxidante prezente în pigmenții care le conferă culoare. Încercați să mâncați la fiecare masă legume crude sub formă de salate, iar la gustări includeți fructe de sezon.
2. Nu ocoliți acizii grași omega 3 și alte grăsimi sănătoase
Ați putea fi tentați să reduceți aportul de grăsimi în ideea de a preveni creșterea în greutate ce apare de obicei odată cu înaintarea în vârstă. Dar acest lucru ar putea fi o mare greșeală dacă renunțați și la grăsimile bune provenite din ulei de măsline extravirgin, unt provenit de la animale crescute pe pășune, pește sălbatic, avocado, nuci și semințe de in. Aceste alimente reprezintă surse naturale de acizi grași omega 3, esențiali pentru menținerea sănătății cognitive, cardiovasculare, articulare, pentru absorbția corectă a nutrienților, producerea de hormoni, pentru controlul apetitului și combaterea inflamației.
3. Consumați multe legume și fructe bogate în fibre
După studierea obiceiurilor oamenilor care locuiesc în regiunile albastre ale lumii (țărmurile Mediteranei, Japonia și alte insule), unde se înregistrează cele mai mari rate de centenari, cercetătorii au descoperit un numitor comun al acestor populații: consumul crescut de fructe și legume bogate în fibre. Mai exact, cei mai longevivi oameni din zonele respective au precizat că mănâncă între patru și șase porții de legume în fiecare zi (aproape două feluri de legume la fiecare masă), iar ca gustări mai multe feluri de fructe proaspete. În plus, populațiile din zonele mediteraneene beneficiază de un aport suplimentar de fibre din leguminoase (fasole, linte, năut), nuci și semințe. Dieta bogată în fibre este corelată cu numeroase beneficii pentru sănătate: menținerea greutății corporale, îmbunătățirea digestiei, reducerea colesterolului și glicemiei, protecție cardiovasculară, echilibrul florei intestinale.
4. Includeți și probiotice în dietă
Surse foarte bune de probiotice sunt alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul, kefirul, varza murată. Astfel de alimente oferă bacterii bune care ajută la echilibrul florei intestinale, primordială în protecția contra bolilor inflamatorii. După vârsta de 40 de ani este posibil ca sursele alimentare de probiotice să nu fie suficiente pentru refacerea florei intestinale, motiv pentru care specialiștii recomandă în general administrarea unui supliment alimentar pe bază de probiotice și prebiotice.
5. Aveți grijă la pH-ul alimentelor consumate
Deși termenul de pH este cunoscut mai mult din reclamele unor produse pentru îngrijirea pielii, el poate fi folosit pentru a desemna gradul de aciditate sau alcalinitate a oricărui organism viu, inclusiv plante. Scala pH-ului este cuprinsă între 0 – maximul de aciditate și 14 – maximul de alcalinitate. Per ansamblu, în organismul uman media pH-ului este de 6,5-6,8. Menținerea acestui nivel normal al pH-ului constituie o condiție importantă pentru starea de bine a organismului. Iar consumul de alimente alcalinizante, cum ar fi legumele verzi și fructele uscate, ajută la echilibrarea balanței pH-ului. Dieta modernă, în care predomină alimentele rafinate, făina albă, zahărul, carnea, grăsimile nesănătoase (acizi grași trans), determină instalarea unei stări de aciditate accentuată (acidoză metabolică). Din această cauză flora intestinală și sistemul imunitar sunt afectate, ceea ce determină apariția inflamației sistemice, aflată la originea multor boli degenerative, obezitate, boli autoimune. Ce puteți face pentru a limita aceste riscuri? Includeți în dietă alimente cu efect alcalinizant: legume cu frunze verzi, fructe de pădure, smoothie-uri verzi, alge verzi (spirulină, chlorella), nuci și leguminoase.
Nu uitați!
Alături de adoptarea acestor obiceiuri alimentare, vă puteți proteja deopotrivă sănătatea fizică și mentală având grijă a vă aloca suficient timp pentru odihnă, relaxare, mișcare, socializare și bună dispoziție.
Surse:
- observer.com/2017/06/diet-changes-to-make-when-you-turn-40/
- livescience.com/25445-stay-healthy-after-40-tips-midlife-aging.html