Medicină funcțională, Tiroidita Hashimoto

Viața fără glanda tiroidă sau când este recomandată intervenția chirurgicală

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 6 minute
Vezi toate articolele despre:
hipotiroidiehipotiroidisminflamațietiroidătiroidita Hashimoto

Boala autoimună apare atunci când sistemul imunitar al organismului își atacă propriile țesuturi, simțindu-le în mod eronat ca fiind străine. Când organismul atacă țesutul glandei tiroide, apare boala cu numele de tiroidita Hashimoto, numită după medicul japonez Dr. Haruko Hashimoto, care a descris boala, pentru prima dată, în anul 1912.

Tiroidita Hashimoto este cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului și cea mai frecventă boală autoimună cunoscută de om. Afectează bărbații și femeile, tinerii și bătrânii. Dar este mai frecventă la femei, este mai probabil să apară odată cu înaintarea în vârstă și este mai răspândită la cei cu antecedente familiale de boală tiroidiană sau alte boli autoimune.

Tratamentul pacienților cu Hashimoto este de obicei conservator. Tiroidectomia nu este de obicei recomandată pacienților cu Hashimoto, deoarece procesul inflamator dens care înconjoară glanda tiroidă face rezecția chirurgicală mai dificilă. Cu toate acestea, există cazuri în care tratamentul medical cu levotiroxină nu este eficient și pacientul continuă să prezinte simptome deranjante. În general, indicațiile pentru intervenția chirurgicală la pacienții cu Hashimoto includ suspiciunea de malignitate, simptome persistente asociate bolii sau gușă care crește în dimensiune. În timp ce unele studii identifică și confirmă indicațiile pentru intervenția chirurgicală la pacienții cu Hashimoto, tiroidectomia este încă o metodă controversată de tratament.

Tiroidita Hashimoto și hipotiroidismul

Glanda tiroidă face parte din sistemul endocrin și reglează o gamă largă de funcții vitale ale corpului, influențând rata cu care funcționează fiecare celulă, țesut și organ din corpul tău – de la mușchi, oase și piele până la tractul digestiv, creier și inimă. Face acest lucru în primul rând secretând hormoni care controlează cât de rapid și eficient transformă celulele nutrienții în energie – o activitate chimică cunoscută sub numele de metabolism.

Medicul tău poate suspecta tiroidita Hashimoto dacă ai niveluri scăzute de hormoni tiroidieni, o glandă tiroidă mărită (gușă) sau, în unele cazuri, avorturi repetate fără explicații. Diagnosticul este de obicei confirmat cu analize de sânge care măsoară anticorpii specifici tiroidei.

În timp, tiroidita Hashimoto poate provoca leziuni ale glandei tiroide, ceea ce duce la hipotiroidism (hormon tiroidian insuficient pentru a satisface nevoile organismului). Hipotiroidismul poate provoca o serie de simptome legate de un metabolism încetinit, simptome precum oboseală, intoleranță la frig, pierderea poftei de mâncare, creștere în greutate, depresie, piele uscată, căderea părului, constipație, menstruații mai abundente și colesterol ridicat.

Hipotiroidismul nu este singura complicație asociată cu tiroidita Hashimoto. În unele cazuri, afecțiunea poate provoca gușă. Cu cât gușa este mai mare, cu atât este mai probabil să fie vizibilă. O gușă, mai ales una mare, poate provoca, de asemenea, simptome precum dificultăți la înghițire. Când se întâmplă acest lucru, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea totală sau parțială a gușii.

Posibile tratamente alternative pentru Hashimoto?

Odată diagnosticată, tiroidita Hashimoto este de obicei ținută sub observație. În cazul în care se dezvoltă hipotiroidismul (chiar și cazurile ușoare în caz de sarcină), acesta se tratează hormon tiroidian sintetic.

În 2019, un studiu bine conceput, provocator, realizat în Spitalul Telemark din Norvegia, a comparat beneficiile tiroidectomiei (înlăturarea tiroidei) la pacienții cu tiroidita Hashimoto cu administrarea exclusivă a medicamentelor de substituție.

Participanții la studiu aveau între 18 și 79 de ani, aveau niveluri de anticorpi tiroidieni de cel puțin 10 ori mai mari decât limita superioară a intervalului de referință și luau hormoni tiroidieni de substituție. În ciuda faptului că tratamentul a normalizat nivelul hormonilor tiroidieni, participanții la studiu au raportat simptome care le afectau calitatea vieții. Cele mai deranjante simptome includ oboseala, incapacitatea de a funcționa fizic și social, vitalitatea, sănătatea emoțională și mintală și durerea corporală.

Din cei 147 de înscriși care au finalizat studiul de 18 luni, 73 au suferit o intervenție chirurgicală. Cei care nu au fost operați au continuat să fie tratați numai cu medicamente.

Rezultatele la cei care au fost operați au fost uimitoare. Nivelurile de anticorpi au scăzut aproape la normal. Calitatea vieții s-a îmbunătățit, oboseala s-a diminuat până la punctul în care a fost comparabilă cu cea de la nivelul populației norvegiene normale.

Poate părea o mare descoperire, dar să nu ne entuziasmăm prea tare, sunt necesare mai multe cercetări.

Acest studiu ridică posibilitatea unui rol pentru intervenția chirurgicală pentru pacienții cu tiroidita Hashimoto care continuă să se simtă rău, în ciuda tratamentului optim cu hormoni tiroidieni.

Cu toate acestea, studiul, deși bine făcut, este unul relativ mic. Avem nevoie de urmărire și confirmare pe termen mai lung cu studii suplimentare efectuate pe diverse populații.

De asemenea, este important să se ia în considerare faptul că chirurgia tiroidiană la pacienții cu tiroidita Hashimoto avansată este dificilă. Ratele complicațiilor, inclusiv leziuni ale nervului laringian (care controlează vocea) și glandelor paratiroide (care mențin nivelurile normale de calciu din sânge), sunt crescute. În plus, odată ce tiroida este îndepărtată, organismul nu va mai putea produce hormoni tiroidieni, iar pacientul va trebui să ia medicamente pentru tiroidă pentru tot restul vieții.

De asemenea, este important de menționat că sunt pacienți care pot suferi în continuare de Hashimoto chiar și după tiroidectomie.

Astfel, până la realizarea unor studii de confirmare suplimentare, intervenția chirurgicală pentru pacienții cu tiroidita Hashimoto ar trebui luată în considerare numai atunci când mărimea tiroidei cauzează simptome precum dificultăți de înghițire.

Ce este tiroidectomia și când este necesară?

Tiroidectomia reprezintă îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroide sau a unei părți a acesteia. Tiroidectomia se realizează pentru a trata tulburări tiroidiene precum cancerul, mărirea necanceroasă a tiroidei (gușă) și tiroida hiperactivă (hipertiroidism).

Cât de mult din glanda tiroidă este îndepărtat în timpul tiroidectomiei depinde de motivul intervenției chirurgicale. Dacă este nevoie doar de îndepărtarea unei părți a tiroidei (tiroidectomie parțială), tiroida poate funcționa normal după intervenția chirurgicală, însă dacă este nevoie să se îndepărteze întreaga tiroidă (tiroidectomie totală), va fi nevoie să se înlocuiască funcția naturală a tiroidei cu ajutorul hormonilor tiroidieni sintetici.

Mulți pacienți cu boala Hashimoto au o intervenție chirurgicală la tiroidă din mai multe motive. Pacienții cu boala Hashimoto pot avea noduli/tumori mari sau suspecte la nivelul glandei, cancer tiroidian și/sau o glandă tiroidă mărită (gușă) care necesită o intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, un mic procent dintre pacienții cu boala Hashimoto beneficiază de intervenții chirurgicale pentru a vindeca această boală în sine.

Riscurile tiroidectomie

Desi tiroidectomia este, în general, o procedură sigură pot exista și complicații precum:

  • Hemoragia
  • Obstrucționarea căilor respiratorii din cauza sângerării
  • Infecţii
  • Răgușeală sau modificarea permanentă a vocii din cauză că sunt atinse corzile vocale
  • Lezarea glandelor paratiroide, fapt ce duce la hipoparatiroidism, adică un nivel redus de calciu în organism pe viață

Majoritatea afecțiunilor tiroidiene (Hashimoto, Graves, cancerul tiroidian) rezultă din cauza unui sistem imunitar dezechilibrat. Acest lucru poate fi cauzat de deficiențe de nutrienți, sensibilități alimentare, toxine, un dezechilibru intestinal, un răspuns slab la stres și/sau o infecție cronică care poate fi oriunde în organism. Chiar și atunci când tiroida este îndepărtată chirurgical sau tratată cu iod radioactiv, dezechilibrul imunitar persistă în multe cazuri și pacientul poate continua să dezvolte alte afecțiuni autoimune sau să se simtă în continuare rău.

Acest lucru se datorează faptului că îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroide îndepărtează ținta sistemului imunitar dezechilibrat, dar nu modifică dezechilibrul imunitar. Îndepărtarea tiroidei nu schimbă faptul că există mai multe sisteme care nu funcționează corect în organism.

Poți avea Hashimoto după o intervenție chirurgicală la tiroidă?

După îndepărtarea glandei tiroide, corpul tău nu are nicio modalitate de a produce hormoni tiroidieni singur. Prin urmare, intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea întregii glande tiroide duce întotdeauna la hipotiroidism și necesită un tratament pe viață de înlocuire a hormonilor tiroidieni. Dar pacienții se întreabă adesea dacă este posibil să aibă Hashimoto după ce tiroida a fost îndepărtată chirurgical.

Răspunsul este da. Chiar și după îndepărtarea glandei tiroide, sistemul imunitar poate produce în continuare anticorpi care atacă glanda tiroidă.

În timp ce nivelurile de anticorpi de obicei scad semnificativ după tiroidectomie, ele pot fi totuși crescute, ceea ce indică faptul că tiroidita Hashimoto este încă activă.

Unii pacienți cu Hashimoto cărora li s-a extirpat tiroida continuă să raporteze simptome după tiroidectomie, inclusiv oboseală, sensibilitate articulară și musculară, gură uscată și ochi uscați, creștere în greutate și depresie.

Cum se tratează tiroidita Hashimoto post-tiroidectomie?

Pacienții la care Hashimoto nu dispare după tiroidectomie primesc același tratament ca și pacienții cu Hashimoto care încă au glanda tiroidă. Hipotiroidismul necesită terapie de substituție cu hormoni tiroidieni pentru a optimiza funcția tiroidiană.

Managementul hipotiroidismului Hashimoto se bazează și pe schimbările stilului de viață, inclusiv:

  • Corectarea deficiențelor de vitamine și nutrienți.
  • Încorporează principiile antiinflamatorii și Protocolul autoimun (AIP).
  • Prioritizează somnul, hidratarea, activitatea fizică și gestionarea stresului.

Concluzii

Tiroidita Hashimoto este cauzată de sistemul imunitar care atacă tiroida. Este mai frecventă la femei, la cele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani și la cele cu membri apropiați ai familiei care au boala.

În plus, în unele cazuri, tiroidita Hashimoto poate fi cauzată de factori de mediu, cum ar fi toxine, consumul excesiv de iod și anumite virusuri.

Majoritatea persoanelor cu boala Hashimoto sunt tratate cu terapie sintetică de substituție cu hormoni tiroidieni.

Un mic studiu indică faptul că chirurgia tiroidiană poate aduce beneficii pacienților cu simptome, în ciuda terapiei cu hormoni tiroidieni, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma această descoperire.

În prezent, intervenția chirurgicală se adresează în principal pacienților cu tiroidită cu mărire severă a tiroidei sau simptome chiar și după ce au primit substituție hormonală.

Tiroidectomia nu este soluția, deoarece în boala tiroidiană autoimună problema nu este cu glanda tiroidă, ci cu sistemul imunitar. Și există posibilitatea ca anticorpii să nu scadă și boala să rămână prezentă.

Este important să fii informat atunci când iei o decizie și să analizezi bine beneficiile și dezavantajele.

Surse:

https://www.health.harvard.edu/blog/is-there-a-role-for-surgery-in-treating-hashimotos-thyroiditis-2019081217443

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/thyroidectomy/about/pac-20385195

https://thyroidpharmacist.com/articles/is-hashimotos-a-surgical-disease/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
hipotiroidiehipotiroidisminflamațietiroidătiroidita Hashimoto
Articolul anterior
Pasul 1 în SOPC: Reducerea inflamației #04
Articolul următor
10 simptome mai puțin cunoscute ale afecțiunilor tiroidiene


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăTiroidita Hashimoto

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: