Gândul zilei, Medicină funcțională, Vitamine și minerale

Gândul zilei #09: Magneziul, mineralul de care ai nevoie în orice moment

Autor:
1 comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
gândul zileimagneziumedicină funcționalămineralesănătate

Ce este magneziul?

Magneziul este al 4-lea cel mai abundent din organism, după calciu, potasiu și sodiu. Magneziul este unul dintre acele minerale de care corpul nostru are nevoie zilnic, însă mulți dintre noi nu conștientizăm cât de important este, mai ales în lumea modernă. A fost supranumit „mineralul-miracol” pentru că are un rol crucial, participând în peste 300 de reacții biochimice din corp. De la reducerea stresului și a anxietății, la îmbunătățirea somnului și a funcției musculare, magneziul ne ajută să facem față provocărilor cotidiene. În plus, magneziul contribuie la sănătatea oaselor, echilibrul zahărului din sânge și chiar la funcționarea inimii.

Când este important să iei magneziu?

Dacă te trezești noaptea cu cârcei, dacă ai crampe sau spasme musculare este momentul să iei magneziu. O mare parte din populație se confruntă cu deficit de magneziu, mai ales în zilele noastre. Agricultura intensivă care a depletizat solurile de minerale, consumul excesiv de cafea și mâncarea extrem de procesată au dus la acest deficit de magneziu care apare atât de frecvent. Consider că majoritatea persoanelor ar trebui să aibă un supliment cu magneziu în casă, mai ales pentru sănătatea cardivasculară, sănătatea oaselor, dar și a sistemului nervos.

Care este relația dintre magneziu și calciu?

Aceste două minerale joacă un rol important în organismul nostru, având o relație de interdependență și echilibru, esențială pentru funcționarea optimă a mai multor procese fiziologice. Magneziul și calciul lucrează împreună pentru a menține sănătatea oaselor, funcționarea mușchilor, sănătatea cardiovasculară și producerea de energie. Este foarte important să respectăm acest echilibru, fiindcă deficitul sau excesul unuia dintre ele afectează funcția celuilalt. Din perspectiva medicinei funcționale, menținerea acestui echilibru este esențială pentru optimizarea sănătății și prevenirea problemelor cronice.

Există o concurență între magneziu și calciu?

Da, există, însă ea se poate evita. Atunci când consumi magneziu sub formă de oxid, acesta poate concura cu calciul la nivel intestinal, deoarece ambele sunt absorbite prin aceleași canale. Însă alegând forma potrivită de magneziu, această concurență nu are loc.

Cine este dr. Gianina Farcaș?

Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.

Părerea ta contează pentru noi!

1 comentariu. Leave new

  • Ok, doctorii fizio recomanda magneziu, iar medicii ortopezi recomanda calciu, de preferinta efervescent. este oare corect si cum le combin sau in ce mod se administreaza?
    Toate cele bune!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
gândul zileimagneziumedicină funcționalămineralesănătate
Articolul anterior
Tiroida și schimbările de sezon. Ce trebuie să știi?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Gândul zileiMedicină funcționalăVitamine și minerale

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: