Medicină funcțională, Vitamine și minerale

Coenzima Q10 și rolul ei în lupta contra cancerului

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
antioxidanțicoenzima Q10medicină funcționalăRadicali liberistres oxidativ

Coenzima Q10 este o substanță liposolubilă produsă în mod natural în organism. Toate celulele au nevoie de coenzima Q10 pentru două roluri principale: cel de producere de energie și cel de antioxidant puternic. Antioxidanții sunt substanțe care protejează celulele de radicali liberi. Cu toții avem mai mulți sau mai puțini radicali liberi în organism, în funcție de stresul oxidativ la care este supus organismul. Problema cu radicalii liberi  este că pot afecta ADN-ul celulelor. Genele, care sunt părți din ADN, transmit celulelor cum să lucreze în organism, cum să evolueze și să se dividă. Or, daunele la nivelul ADN-ului duc la modificări în aceste mecanisme celulare, ceea ce înseamnă dezvoltarea cancerului. Protejând celulele împotriva radicalilor liberi, antioxidanții contribuie la protejarea organismului împotriva cancerului.

Cum a început studierea coenzimei Q10 în terapia cancerului?

Coenzima Q10 a fost descoperită în 1957, iar structura sa chimică exactă a fost identificată în 1958. La scurt timp, a fost sintetizată artificial printr-un proces de fermentație. Coenzima Q10 a început să fie utilizată clinic în Japonia, în 1950, inițial, doar în tratarea problemelor vasculare. În următorii ani, studiile s-au extins și în alte domenii precum bolile cardiace, bolile neurodegenerative, cancer. În 1978, biochimistul Peter D. Mitchell de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, primește Premiul Nobel pentru studiile sale care au vizat rolul coenzimei Q10 în mecanismele de producere a energiei celulare.

Interesul pentru coenzima Q10 ca posibil tratament pentru cancer a început relativ devreme de la descoperirea sa, încă din 1961, când s-a constatat că unii pacienți cu cancer aveau o cantitate mai mică de coenzima Q10 în sânge decât cea normală. Niveluri scăzute ale coenzimei Q10 în sânge au fost depistate la pacienți cu mielom, limfom, cancer de sân, de plămân, prostată, pancreas, colon, rinichi și tumori cerebrale.

Cercetătorul american Karl Folkers, cel care a pus bazele tratamentului cu coenzima Q10 în insuficiența cardiacă încă din anii `70, a adus de asemenea dovezi conform cărora pacienții cu afecțiuni oncologice au deseori carențe de coenzima Q10.

Potrivit studiilor, coenzima Q10 poate ajuta sistemul imunitar să funcționeze mai bine. De asemenea, ca antioxidant, coenzima Q10 împiedică dezvoltarea cancerului. Din acest motiv, coenzima Q10 este utilizată ca tratament adjuvant pentru cancer. Terapia adjuvantă se administrează împreună cu tratamentul primar pentru a crește șansele de vindecare.

Coenzima Q10, antioxidantul suprem

Iată cum explică celebrul cardiolog dr. Stephen Sinatra, în lucrarea „Noua cardiologie”, rolul antioxidant al coenzimei Q10. „Coenzima Q10 se clasează printre cei mai puternici antioxidanți cunoscuți. În primul rând, ea protejează mitocondriile, unde sunt produse cantități uriașe de radicali liberi în generarea celulară a energiei. Coenzima Q10 alimentează procesul de generare a energiei, dar blochează totodată din start cele mai puternice reacții oxidante care îi pot dăuna corpului”.

Pornind de la efectul puternic antioxidant, cercetătorii au investigat acțiunea coenzimei Q10 asupra unor pacienți cu cancer. În 1993, dr. Folkers a testat pentru prima dată administrarea clinică a coenzimei Q10, într-o clinică din Copenhaga, Danemarca. 32 de femei afectate de cancer de sân au primit un protocol nutrițional constând din vitamine, minerale, acizi grași esențiali și coenzima Q10 (90 mg), alături de tratamentul primar. Rezultatele studiului au arătat că participantele au folosit mai puține analgezice în tratamentul lor și nu au pierdut în greutate din cauza chimioterapiei. De asemenea, s-a raportat că au fost șase paciente care au prezentat semne de regresie tumorală și toate pacientele au supraviețuit cel puțin doi ani după tratament.

Un alt studiu a fost efectuat în Canada pentru a determina efectele unei combinații de suplimente, inclusiv coenzima Q10, în cazul a 90 de femei cu cancer mamar. Femeile din acest studiu au primit doze mari de vitamine, minerale și coenzima Q10, în asociere cu tratamentul clasic. Situația lor a fost comparată cu cea a 180 de femei care nu au luat doze mari de suplimente combinate. Rezultatele au arătat că coenzima Q10 joacă un rol important împotriva cancerului atunci când este asociată cu alte suplimente.

Surse de coenzima Q10

Coenzima Q10 este produsă de toate celulele organismului, dar se concentrează în organe cu metabolism intens: inimă, creier, ficat, rinichi, pancreas și plămâni. Odată cu înaintarea în vârstă, nivelul coenzimei Q10 din organism se reduce treptat. Acest fenomen poate fi compensat cu ajutorul alimentației și al suplimentelor alimentare.

Cele mai importante surse alimentare de coenzima Q10 sunt: carnea de vită, peștele (somon, macrou, sardine), carnea de pui, ouăle, uleiul de soia și de rapiță, alunele, nucile, fisticul, broccoli.

Trebuie spus că, din păcate, după vârsta de 40 de ani și mai ales în cazul în care bolile cronice și-au făcut deja apariția, cantitățile de coenzima Q10 absorbite din alimentație sunt insuficiente. De aceea, în cadrul unor protocoale terapeutice este nevoie de includerea unor suplimente cu coenzima Q10. Fiind o substanță liposolubilă, pentru o mai bună absorbție, se recomandă administrarea coenzimei Q10 în timpul mesei și este bine ca printre alimentele consumate să fie și grăsimi sănătoase.

Surse:

www.lifeextension.com/magazine/2009/9/CoQ10-And-Cancer-Treatment/Page-01

thetruthaboutcancer.com/coq10-cancer/

Stephen T. Sinatra, James C. Roberts – „Noua Cardiologie”, Lifestyle Publishing, 2012

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
antioxidanțicoenzima Q10medicină funcționalăRadicali liberistres oxidativ
Articolul anterior
Mersul pe bicicletă, terapie la orice vârstă
Articolul următor
Nervul vag, cel care face conexiunea dintre minte și corp


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăVitamine și minerale

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: