Ți-ai propus să dai jos câteva kilograme. Iar în acest scop crezi că faci totul ca la carte: iei micul dejun, bei 2 litri de apă pe zi, mănânci salate, pește, fructe, nu mai adaugi zahăr în cafea… Și totuși cântarul se încăpățânează să afișeze aceleași kilograme nesuferite de câteva săptămâni. Nu intra în panică! Cu siguranță, există anumite cauze, dar și soluții pentru a scăpa de povara kilogramelor suplimentare.
Verifică în continuare dacă nu cumva faci unele dintre următoarele 10 greșeli care te împiedică să slăbești:
1. Ești prea stresat(ă)
Zile încărcate la serviciu și ore peste program, situații tensionate, probleme în familie… Stresul este la ordinea zilei pentru foarte mulți dintre noi. Dacă, în doze mici, stresul poate fi un factor care ne motivează, atunci când devine cronic, el reprezintă un pericol pentru sănătate, inclusiv pentru siluetă. Din vină sunt hormonii generați de stres, în special cortizolul, care favorizează stocarea grăsimilor. În plus, stresul se află la originea mâncatului emoțional, când consumul unor alimente hipercalorice (ciocolată, dulciuri, fast-food) devine un mijloc de relaxare. Evident că trebuie să conștientizezi aceste probleme și să încerci alte soluții antistres: vorbește la telefon cu un prieten, ascultă muzică, mergi la plimbare, practică diverse tehnici de relaxare (saună, yoga, meditație).
2. Flora intestinală îți controlează greutatea
Unic pentru fiecare individ, microbiomul intestinal cuprinde totalitatea microorganismelor prezente în tubul digestiv. Numeroase studii științifice recente afirmă că există o legătură directă între compoziția florei intestinale, atunci când aceasta este dezechilibrată sau puțin diversificată, și excesul ponderal. Restabilirea echilibrului florei intestinale este o măsură absolut necesară pentru normalizarea greutății corporale și menținerea sănătății. În acest scop se recomandă o dietă variată, bogată în fibre alimentare, provenite din fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci, migdale. Din alimentație nu trebuie să lipsească sursele naturale de probiotice: lactate fermentate, varză murată. Periodic se poate face și o cură cu suplimente alimentare pe bază de probiotice și prebiotice.
3. Dormi insuficient
Lipsa de somn duce la acumularea kilogramelor suplimentare. Studii observaționale demonstrează că persoanele care nu se odihnesc suficient au un indice de masă corporală mai mare decât cele care dorm 7-8 ore pe noapte. Lipsa de somn perturbă secreția hormonilor care reglează senzația de foame și de sațietate. Majoritatea celor care dorm puțin secretă mai puțină leptină, care calmează foamea, și mai multă grelină, care crește pofta de mâncare. Ce se întâmplă concret? Aceste persoane mănâncă mai mult decât organismul lor are nevoie. În plus, oboseala din pricina nesomnului duce la sedentarism. Un adevărat cerc vicios!
4. Ai încercat prea multe diete de slăbit
Peste 80% dintre persoanele care țin o cură de slăbire se îngrașă din nou după renunțarea la dietă, ba chiar ajung la o greutate mai mare decât cea inițială. Acest efect yo-yo poate fi evitat dacă mizezi pe o alimentație echilibrată, diversificată, cu hrană de calitate, dar în cantități rezonabile. Nu uita de o regulă importantă: trebuie să ai răbdare pentru ca rezultatul să fie durabil în timp. Cu cât vei slăbi mai lent, cu atât vei avea mai multe șanse să-ți menții stabilă greutatea dorită.
5. Ți-ai fixat o limită greu de atins
Fiecare organism este programat genetic pentru o anumită greutate astfel încât să fie în echilibru. Medicii consideră că greutatea ideală se raportează la indicele de masă corporală (IMC). IMC se calculează împărțind greutatea corporală (exprimată în kilograme) la pătratul înălțimii (exprimată în metri). Valorile normale ale greutății corporale (normoponderalitatea) se situează între 18,5 și 25. Spre exemplu, pentru o înălțime de 1,60 m, valorile greutății normale variază între 47,5 kg și 64 kg. Atunci când vrei să ajungi la o greutate sub limita de echilibru, organismul declanșează mecanisme reglatoare: totul merge bine la începutul curei, dar pe măsură ce slăbești mai mult decât este cazul, senzația de foame devine din ce în ce mai puternică, apar diverse pofte alimentare, cărora nu le poți face față prea mult timp.
Despre ce se ascunde în spatele poftelor alimentare din cura de slăbire aflați în filmulețul de mai jos:
6. Subestimezi caloriile băuturilor consumate
Caloriile din lichide au și ele valoare energetică și se adaugă celor din alimente. Și nu vorbim de doar câteva calorii. Spre exemplu: un pahar de vin (100 ml) = 70 calorii; un pahar de suc fresh de fructe (200 ml) = 80 calorii; o doză de cola (330 ml) = 140 calorii.
7. Ai eliminat grăsimile bune din alimentație
Grăsimile au fost acuzate mult timp de obezitate, ceea ce a dus la apariția și succesul fulminant al produselor light sau 0% grăsimi. Dar, cu timpul, s-a constatat că lipsa grăsimilor din dietă reprezintă un pericol pentru sănătate. Grăsimile contribuie la asimilarea vitaminelor A, D și E, furnizează prețioșii acizi esențiali omega 3 și omega 6, ajută la îmbunătățirea imunității, la regenerarea celulară, la combaterea inflamației, protejează pielea conferindu-i elasticitate și hidratare. Tot secretul în consumul de grăsimi este moderația. Spre exemplu, la o porție de salată este suficientă o lingură de ulei de măsline sau la o porție de legume sote – o linguriță de unt. Include în alimentație surse de grăsimi sănătoase, cum ar fi: pește, avocado, nuci, migdale, fistic, semințe de in, ulei de măsline, de in, de semințe de dovleac. În schimb, evită alimentele procesate cu conținut crescut de grăsimi trans sau grăsimi vegetale hidrogenate.
8. Îți impui un regim prea strict
Fără pâine, fără ciocolată, fără produse de patiserie, fără mezeluri, fără brânzeturi grase… Ai suprimat toate alimentele care îngrașă. Problema este că unele dintre acestea nu sunt eliminate și din gândurile tale. Iar atunci când tentația este irezistibilă, cedezi și devorezi o tabletă de ciocolată întreagă sau o baghetă caldă cu mezeluri, brânzeturi. Încearcă să abordezi alimentele tabu într-o manieră reconciliantă. Acordă-ți posibilitatea de a le consuma ocazional și în cantități limitate, la o ieșire cu prietenii la restaurant, la o masă în familie, un prânz împreună cu colegii de birou.
9. Nu îți planifici meniul zilnic
Pentru a da jos kilogramele suplimentare printr-un regim sănătos și echilibrat, ai nevoie de organizarea meniurilor zilnice. Întocmește o listă de cumpărături, planifică-ți mesele de dimineață, prânz și seară, inclusiv gustările dintre mese. Dacă te lași în voia improvizației, poți oricând să alegi un aliment tip fast-food, un produs de patiserie sau ceva de ronțăit.
10. Ești codaș(ă) la mișcare
Petreci mult timp pe scaun, te deplasezi cu mașina personală, nu ai timp să faci sport sau pur și simplu nu îți place să mergi la sală… Atunci e lesne de înțeles de ce arzi puține calorii, iar excesul se depune sub forma țesutului adipos. Dacă vrei să scazi în greutate, trebuie să faci mișcare, să consumi caloriile provenite din hrană. Deprinde obiceiul de a merge pe jos, uită de lift, joacă-te în parc împreună cu copilul, mergeți împreună cu bicicletele, rolele. Când vei simți din nou plăcerea de a face sport, nu ezita să optezi pentru activități organizate: cursuri de înot, fitness, tenis, dans.
Te-ai regăsit în situațiile de mai sus? Învață din greșeli și nu uita de cele trei elemente fundamentale atunci când vine vorba de slăbit: alimentație echilibrată și diversificată, mișcare făcută cu regularitate și o stare de spirit pozitivă.
Surse:
www.webmd.com/diet/ss/slideshow-diet-mistakes
www.health.com/health/gallery/0,,20841828,00.html#the-biggest-weight-loss-mistakes-0
www.healthline.com/nutrition/weight-loss-mistakes