Medicină funcțională, Nutriție și dietă

Alimente ce pot preveni afecțiunile de rinichi

Autor:
1 comentariu
Timp citire aprox: 4 minute

Rinichii sunt două organe sub forma unor boabe de fasole, situate de o parte și de alta a coloanei vertebrale, sub diafragmă. Principalul rol al rinichilor este de excreție, realizat prin filtrarea sângelui și eliminarea prin urină a substanțelor inutile sau dăunătoare, din exterior sau pe care organismul în sine le produce.

Vezi toate articolele despre:
antiinflamatoareantioxidanțicalculi renaliRemedii naturalerinichiturmericvitamina Cvitamina Dvitamina E

Rinichii sunt două organe sub forma unor boabe de fasole, situate de o parte și de alta a coloanei vertebrale, sub diafragmă. Principalul rol al rinichilor este de excreție, realizat prin filtrarea sângelui și eliminarea prin urină a substanțelor inutile sau dăunătoare, din exterior sau pe care organismul în sine le produce. Rinichii filtrează chiar și 150 de litri de sânge pe zi, de aceea, este foarte important să bei o cantitate suficientă de apă. Apa asigură funcționarea optimă a rinichilor, iar deshidratarea favorizează formarea nisipului sau a pietrelor la rinichi, infecțiile urinare și chiar insuficiență renală, în cazuri mai severe.

Cum știi dacă suferi de o afecțiune a rinichilor?

Cele mai frecvente simptome ce îți arată că ai probleme cu rinichii sunt urinarea frecventă, probleme la urinare, durere sau senzație de arsură la urinare sau setea constantă. De asemenea, sunt și simptome ce îți arată că ai putea avea probleme mai serioase la nivelul rinichilor:

  • Ești obosit, ai foarte puțină energie și probleme de concentrare. O scădere severă a funcției renale poate duce la acumularea de toxine și impurități în sânge, ce te pot face să te simți mai slab, obosit și chiar anemic.
  • Ai probleme cu somnul. Când rinichii nu filtrează sângele în mod corespunzător, toxinele rămân în sânge, ceea ce te poate împiedica să te odihnești.
  • Ai mâncărimi și pielea uscată. Rinichii sănătoși elimină toxinele și excesul de apă din organism, contribuie la producerea globulelor roșii, la menținerea oaselor puternice și la menținerea unei cantități optime de minerale în sânge. Pielea uscată și mâncărimile pot fi semne ale dezechilibrului de minerale și substanțe nutritive ce însoțesc adesea boli renale în stări avansate.
  • Urinezi mai des. Când filtrele rinichilor sunt afectate poți simți nevoia să urinezi mai des, în special pe timpul nopții. Acesta poate fi un simptom al unei infecții urinare sau al prostatei mărite, la bărbați.
  • Urinezi cu sânge. Când filtrele rinichilor sunt afectate poți vedea și sânge în urină, semn al unei infecții, pietrelor la rinichi sau, mai grav, tumorilor. Consultă musai un medic specialist!
  • Ai umflături persistente în jurul ochilor ce pot fi semn că rinichii tăi nu mai funcționează optim și elimini proteină prin urină, în loc să o păstrezi în organism.
  • Ai gleznele și picioarele umflate. Scăderea funcției renale poate duce la retenția de sodiu în organism, ce poate cauza umflarea gleznelor și a picioarelor.
  • Nu ai poftă de mâncare. Lipsa apetitului este un simptom foarte general, însă una dintre cauze poate fi acumularea de toxine, din cauza incapacității rinichilor de a le elimina.
  • Ai crampe musculare. Dezechilibrele electrolitice pot afecta funcția renală. De exemplu, un nivel scăzut de calciu sau fosfor în organism poate contribui la apariția crampelor musculare.

Unele simptome sunt ușor de urmărit, însă pentru un diagnostic sigur, cel mai indicat este să consulți un medic specialist și nu să apelezi la automedicație.

Ce să mânânci pentru a preveni afecțiunile de rinichi?

Pe de altă parte, sunt anumite lucruri pe care le poți face și singur pentru a te asigura că rinichii tăi se mențin sănătoși și funcționează optim: bea o cantitate suficientă de apă, limitează consumul de proteine și zahăr sau fructoză, potasiu și sodiu și încearcă să consumi alimente bogate în vitamina C, vitamina E, vitamina D sau B6 ce pot preveni afecțiunile la rinichi.

Iată o listă de alimente ce contribuie la sănătatea rinichilor:

  • Ardeiul roșu: este bogat în vitaminele A, B6, C, acid folic, fibre și are un conținut scăzut de potasiu.
  • Varza: este bogată în vitaminele C și K, fibre, antioxidanți și este săracă în potasiu.
  • Conopida: este bogată în vitamina C, acid folic și fibre.
  • Usturoiul: are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și anticoagulante.
  • Ceapa: este bogată în antioxidanți, în special quercitină (ce diminuează riscul de cancer și boli de inimă), vitamina C, acid folic și este săracă în potasiu.
  • Merele: sunt bogate în antioxidanți, fibre și au proprietăți antiinflamatoare. Oțetul de mere contribuie la detoxifierea rinichilor și la eliminarea pietrelor renale de dimensiuni mici.
  • Fructele de pădure: afinele, zmeura, merișoarele și căpșunile au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, sunt bogate în acid folic, magneziu și vitamina C.
  • Cireșele: sunt antioxidante, antiinflamatoare și diuretice. Atât cireșele, cât și sucul de cireșe contribuie la curățarea rinichilor, iar pe timp de iarnă, se poate administra ceai din cozi de cireșe.
  • Strugurii roșii și negri: sunt plini de antioxidanți, iar coaja lor este bogată în resveratrol cu efect antiinflamator si antibacterian.
  • Pepenele verde: conține 93% apă și doar 20 de calorii la 100 de grame. Are proprietăți diuretice, antioxidante și poate contribui la tratarea și prevenirea cistitei, a pietrelor la rinichi, a infecțiilor tractului urinar și a retenției de apă.
  • Sucul de lămâie: are efect diuretic, este bogat în vitamina C și acid citric ce contribuie la eliminarea și prevenirea calculilor renali.
  • Semințele de dovleac: sunt bogate în antioxidanți, vitamine și minerale, în special magneziu, ce scade riscul apariției pietrelor la rinichi.
  • Varza Kale: este bogată în vitamina C, vitamina A, fibre și antioxidanți ce contribuie la detoxifierea rinichilor. Dacă nu o găsești la aprozar, te pot ajuta suplimentele alimentare.
  • Ananasul: este un puternic depurativ și diuretic, favorizează eliminarea toxinelor acumulate în organism, iar sucul de ananas contribuie la curățarea rinichilor și poate preveni depunerea calculilor renali.
  • Țelina: este compusă în mare parte din apă, conține vitamina A, C, E, acid folic, alfa-tocoferol și betacaroten. Consumată în salată sau sub formă de suc, țelina contribuie la curățarea rinichilor și eliminarea deșeurilor din organism.
  • Uleiul de măsline: este bogat în acid oleic și polifenoli ce au efect antiinflamator și contribuie la funcționarea optimă a rinichilor.

Pe lângă alimente, se găsesc destul de ușor și o serie de plante medicinale ce au proprietăți de curățare a rinichilor și care îi ajută să funcționeze optim, precum ghimbirul, turmericul, păpădia, urzica, ienupărul sau trifoiul roșu. Găsești aici încă 8 remedii naturale pentru pietrele la rinichi.

Prin intermediul dietei și stilului de viață poți contribui la sănătatea rinichilor și a întregului organism. Înlocuiește sucurile cu apă, fă mișcare, renunță la fumat și limitează consumul de alcool. Pe scurt, încearcă să renunți la obiceiurile ce aduc toxine în organism. Dacă reduci consumul de alimente nocive, rinichii tăi vor depune mai puțin efort, vor funcționa mai bine și vor fi mai sănătoși.

Surse:

articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/02/15/foods-for-kidney-health.aspx

kidney.org/news/ekidney/august14/10_Signs_You_May_Have_Kidney_Disease

 

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
antiinflamatoareantioxidanțicalculi renaliRemedii naturalerinichiturmericvitamina Cvitamina Dvitamina E
Articolul anterior
Stresul este molipsitor!
Articolul următor
Nervul vag, cel care face conexiunea dintre minte și corp


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăNutriție și dietă

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: