Imunitate, Medicină funcțională, Remedii naturale, Vitamine și minerale

Suplimente pentru imunitate despre care nu știai

Autor:
1 comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

Care sunt primele răspunsuri care îți vin în minte atunci când ești întrebat despre suplimentele naturale ce ajută la întărirea sistemului imunitar? Gândul tău se va duce probabil către variantele intens mediatizate, de tipul vitaminei C sau D3, către echinacea, cătină sau polen. Natura ne pune însă la dispoziție o paletă largă de imunostimulatoare și imunomodulatoare. Vă invităm să aflăm împreună mai multe despre aceste produse, în rândurile care urmează.

Vezi toate articolele despre:
alergieantiinflamatoareantioxidanțiganodermaimunitatequercetinăseleniu

Înainte de a trece mai departe este timpul să mai lămurim un aspect-cheie. Atunci când vorbim de imunitate nu avem în vedere doar protecția împotriva gripelor și răcelilor. Sistemul imunitar are un job full time de apărare a corpului nostru împotriva factorilor ce vin din exterior. Tot sistemul imunitar ne protejează de diverșii agresori ce se află chiar în interiorul organismului nostru. De exemplu, un sistem imunitar fragil ne va face mai vulnerabili recurențelor infecțiilor urinare, virusurilor herpetice, candidozei și multor altor amenințări.

Top 5 produse pentru imunitate despre care nu știai!

1. Lizina – antiviral eficient

Lizina este un aminoacid esențial, important în multe dintre funcțiile organismului, pe care corpul nu îl poate sintetiza independent. Acesta este și motivul pentru care trebuie să asigurăm necesarul organismului prin dietă. Dincolo de rolul ei în creșterea și regenerarea țesuturilor, lizina are rol în controlul infecțiilor virale. Studiile au arătat că suplimentarea dietei cu lizină a redus frecvența erupțiilor herpetice în infecțiile cu virusul herpetic de tip 1. Rezultate pozitive au fost înregistrate și în tratamentul și controlul herpesului genital.

Lizina poate fi asimilată în organism și prin dietă, printr-un consum responsabil de carne roșie, carne de pui, ouă, pește (de genul codului sau sardinelor). Pentru cei care ocolesc consumul de carne, fasolea, lintea, parmezanul, brânza cottage, nucile și semințele de soia sunt o alegere foarte bună. De asemenea, spirulina, o algă ce deja nu mai are nevoie de nicio prezentare, ajută în suplimentarea naturală a lizinei.

2. Ganoderma – imunostimulator natural

Ciupercile reishi, cunoscute și sub numele de Ganoderma lucidum sau lingzhi, cresc originar în zonele cu umiditate mare și temperaturi crescute din Asia. Unul dintre cele mai importante și valoroase efecte ale ganodermei este stimularea sistemului imunitar. Deși nu se cunosc în profunzime toate modalitățile în care ganoderma acționează la acest nivel, studii de laborator au arătat că acționează asupra genelor de la nivelul celulelor albe, parte importantă a proceselor imunitare și inflamatorii. Mai mult, anumite studii realizate pe pacienții bolnavi de cancer au arătat că anumite molecule prezente în aceste ciuperci duc la creșterea activității unui anumit tip de celule albe, responsabile de lupta împotriva infecțiilor și a celulelor canceroase. Deși majoritatea studiilor care indică beneficii în funcționarea sistemului imunitar au fost realizate pe subiecți cu diferite afecțiuni, există dovezi că această ciupercă este eficientă și în cazul persoanelor sănătoase.

3. Seleniu – stimulator al răspunsului imun

Seleniul joacă un rol cheie în buna funcționare a organismului nostru. Deși este recomandat în special pentru reglarea funcțiilor tiroidiene, studiile au arătat eficacitatea acestui compus în stimularea răspunsului imun.

Un nivel scăzut al seleniului a fost găsit în cazul pacienților cu un sistem imunitar deficitar. Mai mult, studiile au arătat legătura dintre un nivel scăzut al seleniului și creșterea riscului de deces în cazul persoanelor infectate cu virusul HIV. Suplimentarea cu seleniu în dieta acestor pacienți a dus la scăderea numărului de spitalizări și la diminuarea simptomelor.

Tot suplimentarea cu seleniu a adus beneficii în cazul persoanelor infectate cu virusuri gripale și virusul hepaticei C.

Beneficiile consumului de seleniu se datorează capacității foarte mari de a combate radicalii liberi și de a diminua astfel stresul oxidativ ce stă la baza răspunsurilor inflamatorii.

Dincolo de posibilitatea suplimentării, seleniul poate fi asimilat în mod natural prin dietă: stridii, nuci de Brazilia, halibut, ton, ouă, sardine, semințe de floarea-soarelui, pieptul de pui și ciupercile Shiitake.

4. Quercetina – antiinflamator și antialergic natural

Quercetina este un compus ce aparține categoriei flavonoidelor. Flavonoidele sunt prezente în legume, fructe, anumite cereale, ceai și chiar vin, iar diverse studii au subliniat beneficiile multiple pe care le au asupra sănătății. Mare parte din beneficiile quercetinei se datorează rolului puternic antioxidant. Ținând la distanță un stres oxidativ peste limite, are abilitatea de a diminua efectele inflamatorii din alergii și sporește capacitatea organismului de a lupta cu agresorii externi. În plus, contribuie la menținerea tensiunii arteriale în limite normale, întărește vasele de sânge și ajută în scăderea colesterolului. Tot calităților antioxidante li se datorează și efectele anti-aging.

5. L-glutamina – combustibil al sistemului imunitar

Glutamina este un aminoacid non-esențial, chiar unul dintre cei mai abundenți în corpul nostru, ce poate fi sintetizat natural. Datorită conținutului mare de nitrogen (aproape 20%), glutamina este esențială în transportarea nitrogenului la nivelul mușchilor. În plus, este parte din aproximativ 60% din structura mușchilor scheletali. Cel mai cunoscut beneficiu al acestui aminoacid este rolul în repararea țesutului muscular prin creșterea ratei de sinteză a proteinelor. Însă tot glutamina este combustibilul de bază al sistemului imunitar, acesta fiind locul în care este descarcată după ce este produsă la nivel muscular.

După activități fizice intense, glutamina scade sub nivelul necesar, ceea ce duce la o slăbire temporară a sistemului imunitar. Din alt punct de vedere, glutamina are rol și în repararea mucoaselor intestinale și în prevenirea sau ameliorarea afecțiunilor intestinale, cum ar fi sindromul intestinului permeabil. Și știm deja că sănătatea intestinală are un rol extrem de important în menținerea unui microbiom echilibrat și, implicit, a unui sistem imunitar sănătos.

Suplimentarea este soluția sigură pentru asigurarea nivelului necesar de care sistemul imunitar are nevoie. Alegeți cu grijă sursele de suplimente astfel încât să respecte standardele de siguranță și calitate.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808895/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16230843

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25571788

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3066516/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4288282/

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

1 comentariu. Leave new

  • Ionescu Ana
    20 martie 2024 13:07

    Informatii pt asigurarea unui sistem imunitar sanatos.Toate informatiile pe care ni le oferiti sunt interesante,!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
alergieantiinflamatoareantioxidanțiganodermaimunitatequercetinăseleniu
Articolul anterior
Quercetina atenuează natural simptomele alergiilor respiratorii
Articolul următor
15 remedii naturale pentru imunitate


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
ImunitateMedicină funcționalăRemedii naturaleVitamine și minerale

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: